Religiile Lumii

Religia este un subiect important in lume, dar si foarte vast in acelasi timp, pentru ca ea atinge totul in jurul nostru, de la explicatii pe care le cautam pentru crearea universului si pana la puterea superioara din spatelele acestor lucruri. Religia atinge de altfel si modului in care ne comportam, ne tratam unii pe altii si interactiunea cu valorile societatilor in care traim. Indiferent daca esti o persoana credincioasa, una sceptica sau esti pe calea din mijloc, organizarea religioasa ne influenteaza pe toti, intr-un fel sau altul.

religiile lumii
Foto de: Isabella and Louisa Fischer

Iata mai jos o lista cu cele mai importante religii din lume si numarul aproximativ de persoane afiliate acestora (2015):

Crestinism – 2,4 miliarde
Islam – 1,8 miliarde
Hinduism – 1,2 miliarde
Ateism (agnosticism / secularism) – 1,1 miliarde
Budism – 500 milioane
Religii traditionale chineze – 400 milioane
Animism – 300 milioane
Religii traditionale africane – 100 milioane

Acestea de mai sus sunt practic cele mai importante religii. In continuare va prezentam si celelalte religii existente, acestea avand insa un numar mult mai mic de adepti:

Sikhism
Juche
Spiritism
Iudaism
Credinta Baha’i
Jainism
Sintoism
Cao Dai
Zoroastrism
Tenrikyo
Neo-Paganism
Unitarian Universalism
Miscarea Rastafari
Scientologie

Dupa cum se vede mai sus, religia este extrem de diversa. Fiecare religie are insa istoria ei si in continuare incercam sa va prezentam cateva randuri despre cele mai importante religii ale lumii.

religia crestina
Religia Crestina | Foto de: Descopera.net

Crestinismul

Crestinismul este religia bazata pe viata si invatatura lui Iisus din Nazareth. Religia crestina isi invata adeptii ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu si Mesia, salvatorul umanitatii. Textul central al credintei crestine se gaseste in Biblie.

Crestinii cred ca Iisus a indeplinit legile Vechiului Testament, a luat asupra sa pacatelel lumii in timpul rastignirii sale, a murit si a inviat din nou la viata, astfel ca cei care isi pun credinta in El vor fi iertati de pacatele lor si impacati cu Dumnezeu. Crestinii mai sustin ca cei iertati vor fi primiti in cer alaturi de Dumnezeu (in Rai), in timp ce pe cei necredinciosi ii asteapta iadul.

Religia crestina este impartita in mai multe ramuri, trei dintre ele fiind cele mai importante, astfel: catolici, ortodocsi si protestanti.

Numarul mare de adepti la nivel mondial face ca religia crestina sa fie cea mai mare din lume, aproximativ 33% din populatia planetei fiind adepti ai crestinismului. Crestinii se gasesc in special in America de Nord, America de Sud, Europa, dar si in Africa.

Religia Islamica | Foto de: Pexels

Islamul

Islamul este o religie care isi trage radacinile din Gradina Edenului, Adam si profetul Avraam. Islamul isi invata credinciosii ca Allah este singurul Dumnezeu si ca Mohammed este mesagerul sau. Islamul sustine ca Dumnezeu a vorbit cu Mohammed prin arhanghelul Gabriel, undeva in anul 600 i.Hr., moment dupa care a aparut Coranul, cartea sfanta a Islamului, textul principal al acestei credinte, unde adeptii considera ca sunt scrise cuvintele exacte ale lui Dumnezeu si prin urmare ofera un model complet si nenegociabil pentru modul de a trai.

Coranul si codul legal islamic, cunoscut sub numele de Sharia, scriu despre fiecare aspect al vietii, de la etica si inchinare, pana la chestiuni familiale si chiar relatii de afaceri. Islamul sustine ca cei care aderarea la aceasta religie si au un comportament bun vor avea o viata ulterioara in paradis, in timp ce nerespectarea invataturilor lui Mohamed vor duce la condamnare.

Credinta islamica s-a raspandit rapid mai ales in Orientul Mijlociu, in special in cele trei locatii sfinte: Mecca, Medina si Ierusalim.

Cu peste 1,6 miliarde de adepti, Islamul este a doua mare religie a lumii cu un procent de adepti de peste 24% din populatia lumii si este dominanta in zone precum: Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est si Africa de Nord.

Relgia Hindu | Foto de: Marisa04

Hinduismul

Hinduismul este considerat de unii drept cea mai veche religie din lume, datand probabil din perioada 1500 – 600 i.e.n., timp in care civilizatiile au trecut de la viata tribala si pastorala, la entitati de stat si monarhii. Textele primare care retraiesc aceasta perioada a istorie sunt numite “Vedas” si reprezinta sinteza hindusa.

Textele vedice contin instructiuni despre modul de viata pe care trebuie sa-l aiba un hindus. Astfel, destinul hindusilor este determinat de actiunile lor si de consecintele acestora de-a lungul existentei. Destinul sau este numit Karma. Se crede ca cei care duc o viata corecta in prezent vor avea o existenta mai buna mai tarziu, in timp ce o viata vicioasa poate avea ca si consecinte reincarnarea intr-un animal inferior.

In religia hindusa este strict interzisa uciderea vacilor si a paunilor. Cei mai multi hindusi practica ritualurile acasa, ritualuri care difera de la reiguni si sate la alegerile proprii ale oamenilor. In hinduism ritualurile nu sunt obligatorii, astfel ca natura si locul unde se practica raman la alegerea fiecarui individ in parte. Printre cele mai cunoscute ritualuri sunt: yoga, meditatiile si recitarea din carti religioase.

Pentru aceasta religie nu avem o persoana sau un grup care sa fie creditata cu formarea religiei. Cu toate acestea aici gasim peste 1 miliard de adepti, ceea ce reprezinta mai mult de 15% din populatia lumii. In ultmul secol religia a fost usor modificata prin adoptarea unor elemente crestine.

religia budista
Religia Budista | Foto de: Sasin Tipchai

Budismul

Budismul este considerata atat religie, cat si filosofie. Invataturile originale ale lui Budha Gautama au dus la traditiile si credintele din jurul budismului. Budha se crede ca a trait intre secolele al IV-lea si al VI-lea, undeva in partea de est a Indiei, oferind sablonul unei credinte bazata pe moralitate, eliberata de dorinte materiale si doritoare de pace prin meditatie si o viata dedicata intelepciunii, bunatatii si compasiunii. Aceste invataturi s-au proliferat larg in secolele urmatoare in Asia.

Budismul este impartit in mare parte in doua ramuri: Theravada si Mahayana.

Theravada are ca scop obtinerea libertatii de ignoranta, atasament material si furie, urmarind starea sublima numita Nirvana.

Mahayana are ca obiectiv practicarea principiilor Zen de autocontrol, meditatie si exprimare a perspectivei Buddha in viata de zi cu zi, in special in beneficiul altora, pana la un ciclu continuu de renastere prin care se va continua iluminarea altora.

Astazi, circa 7% din oamenii de pe Pamant practica o forma de budism, ceea ce o face a parta cea mai mare religie a lumii, cu aproximativ 500 de milioane de adepti.

religia iudaism
Religia Iudaism | Foto de: hurk

Iudaismul

Iudaismul este una dintre cele mai vechi religii din lume, fiind printre primele care s-au indepartat de paganism si s-au indreptat spre recunoasterea unei singure zeitati. Se crede ca iudaismul a inceput cu figura lui Avraam, care trai in Tara Canaanului, intindere geografica care cuprinde printre altele si Filistia, Fenicia si Israel. In scripturile evreiesti se spune ca Dumnezeu a vorbit cu Avraam si i-a poruncit sa-l recunoasca pe Dumnezeu ca atotputernic. Avraam a acceptat acest lucru devenind astfel tatal iudeilor, dar nu numai a lor ci si a altor religii monoteiste care au urmat (crestinism si islamism). In schimb, Dumnezeu i-a promis lui Avraam ca va face din poporul lui un “Popor Ales”. In urma acestui legamant acest popor ales ar deveni Copiii lui Israel, credinta evreiasca, iar pentru pecetluirea legamantului, Avraam a devenit primul destinatar al circumciziei ritualice. Aceasta circumcizie este realizata si astazi de fiecare nou-nascut evreu, ca simbol al acestui legamant.

Iudaismul este o religie veche, dar nu este o religie cu multi adepti la nivel mondial, defapt este una chiar foarte mica, cu doar aproximativ 14,3 milioane de oameni care practica iudaismul, adica 0,2% din populatia planetei.

Ateismul

Ateismul nu este practic o religie, dar are un numar mare de adepti la nivel mondial si se refera la absenta unei credinte in existenta unui Dumnezeu sau la credinta ca Dumnezeu nu exista. Acest sistem de credinta respinge teologia, dar si constructiile religioase organizate, adica celelalte religii.

Chiar daca isi are menirea inca din epoca antica, ateismul a fost aplicat pentru prima data in epoca iluminarii in Franta secolului al XVIII-lea. Revolutia franceza a fost determinata de prioritizarea ratiunii umane asupra autoritatii abstracte a religiei, ceea ce a determinat o perioada de scepticism, in care ateismul a devenit o importanta entitate culturala, filosofica si chiar politica.

Multi care se considera atei sustin ca lipsa unei dovezi impierdica credinta intr-o zeitate. Determinarea numarului real al ateilor, la nivel mondial, este greu de estimat, avand in vedere lipsa unei organizatii religioase, dar sondajele au relevat faptul ca cele mai mari rate de ateism au fost observate in Europa si Asia de Este.

Intre ateism si agnosticism exista o stransa legatura. Acesta nu stie daca exista o divinitate si sustine ca limitele rationamentului si intelegerii umane fac ca existenta unui zeu, a originilor universului si a posibilitatii unei vieti de apoi sa nu fie cunoscute.

Se crede ca la nivel mondial exista in prezent peste 1,1 miliarde de oameni care se incadreaza in categoria de atei, agnostici sau nonreligiosi, ceea ce reprezinta aproximativ 14% din populatia planetei.

Iata mai jos o imagine cu procentul estimat al religiilor lumii de catre site-ul Big Think.

Imagine de: Carrie Osgood

In timp vom veni cu articole prin care vom dezvolta fiecare religie in parte.

Surse si adrese web utile:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_religious_populations
https://thebestschools.org/magazine/world-religions-study-starters/
https://bigthink.com/strange-maps/world-map-of-religions
https://ro.wikipedia.org/wiki/Hinduism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *