Prabusirea Zborului 191 – Chicago – SUA

Data de 25 mai 1979 este o data care se vrea uitata pe Aeroportul International O’Hare, din Illinois, Chicago. 13 membri ai echipajului si 258 de pasageri s-au imbarcat pe zborul 191 care trebuia sa ii duca la Los Angeles. Avionul de tip McDonnell Douglas DC-10-10 nu a mai putut fi controlat la scurt timp dupa decolare si s-a prabusit. In urma accidentului au murit 271 de persoane aflate la bordul aeronavei si 2 persoane aflate la sol.

In 1979, in Chicago, a avut loc un tragic accident aviatic, un avion plin cu pasageri s-a prabusit peste un parc de rulote, la 31 de secunde dupa decolare, ucigand 273 de persoane, 271 de la bordul avionului si doua de la sol.

Avionul trebuia sa zboare de la Chicago la Los Angeles dar s-a prabusit la numai 31 de secunde dupa decolare. Totul s-a intamplat intr-un timp foarte scurt. In momentul decolarii motorul de pe aripa stanga s-a desprins de avion si a cazut pe pista, timp in care avionul si-a continuat drumul si s-a inaltat spre cer. Desprinderea motorului a dus la distrugerea sistemului hidraulic ceea ce a facut avionul de necontrolat. Pilotii au facut totul ca la carte, dupa ce au observat ca un motor nu mai functioneaza, dar acest lucru nu i-a ajutat cu nimic. In cadere avionul s-a inclinat spre partea stanga apoi s-a prabusit langa un parc de rulote. Niciunul din cei 271 de pasageri (si membrii ai echipajului) nu au supravietuit, ba mai mult, in cadere avionul a mai ucis doua persoane aflate la sol.

Simulare video a prabusirii zborului 191

Gasirea cutiei negre nu a dus la rezolvarea cazului (de catre NTSB) intr-un timp scurt deoarece pe inregistratorul de voci din cockpit s-a auzit un singur cuvant, “Damn…”, dupa care acesta a incetat sa mai inregistreze. Rezultatele oficiale ale anchetei au venit in acelasi an, in luna Decembrie. Concluzia a fost ca desprinderea motorului s-a datorat distrugerii unuia, din cei trei piloni, care prind motorul de aripa. Dar cum s-a ajuns aici? Pilonul a cedat datorita proastei mentenante. Pentru ca nu a fost respectata procedura de scoatere a motorului de pe aripa, o procedura foarte grea si foarte costisitoare, si pentru ca s-a folosit o procedura mult mai simpla (care scotea motorul din aripa cu tot cu piloane), pilonul din spatele motorului a cedat datorita presiunii exercitate de-a lungul timpului. Avionul ar fi trebuit sa poata zbura si cu doua motoare dar din pacate separarea motorului de avion a dus la distrugerea sistemului hidraulic ceea ce a dus la oprirea sistemelor de operare de la bordul avionului. Astfel pilotii nu au mai putut salva aeronava chiar daca au urmat ca la carte instructiunile pentru cazul in care un motor nu mai este functional. NTSB a concluzionat ca pilotii nu au niciun fel de vina la prabusirea avionului. Cauzele principale care au dus la prabusire au fost proasta ingrijire a avionului de catre American Airlines dar si deficiente in proiectarea avionului.

dezastre in aer

Dupa accident, NTSB a inpus noi norme pentru ingrojirea avioanelor DC-10-10 dar a si obligat compania sa faca modificari in proiectarea acestui tip de avion.

Modelul DC-10-10 a fost implicat in mai multe accidente de-a lungul timpului. 30 de avioane au fost distruste si 1387 de persoane si-au pierdut viata in astfel de accidente.

Surse si adrese web utile:
https://aviation-safety.net/database/record.php?id=19790525-2
https://www.chicagotribune.com/opinion/commentary/ct-american-airlines-ohare-crash-flight-191-hospital-perspec-0525-jm-20150522-story.html

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.