Pandemia de gripa din 1968 – Gripa Hong Kong

Gripa Hong Kong din 1968 a fost descoperita in luna iulie, in Hong Kong si a durat aproximativ 2 ani, pana in 1970, timp in care se crede ca au murit la nivel mondial aproximativ 1 milion de oameni. A fost cea de-a treia pandemie de gripa din secolul 20, dupa gripa pandemica din 1957 si gripa pandemica din 1918-1919 (Gripa Spaniola).

Cauzele gripei Hong Kong

Se crede ca a fost cauzat de o tulpina H3N2 a virusului gripei A, descendenta de la H2N2, al gripei din 1957, prin schimbarea antigenica, o mutatie suferita de virus pe suprafata exterioara, mutatie care a produs noul antigen H3. Noul virus a pastrat insa antihenul N2, astfel ca persoanele care fuseseta expuse la virusul din 1957 pareau ca au obtinut imunintate. Acest lucru ar explica oarecum blandetea focarului din 1968 (cu circa 1 milion de vieti pierdute) in raport cu gripa spaniola din 1918-1919, cand se crede ca au murit intre 20 si 50 de milioane de oameni.

Cat de contagios era virusul

Virusul a fost extrem de contagios, factor care a facilitat o rapida raspandire globala. In doar 2 saptamani de la aparitia sa, in Iulie, in Hong Kong erau deja circa 500.000 de cazuri si continua sa se raspandeasca in Asia de Sud-Est. In cateva luni a ajuns in zona Canalului Panamas si in SUA, unde se crede ca a fost dus peste mari de soldatii care se intorceau din Vietnam.

Pana la finalul anului 1968 virusul se raspandise in Statele Unite si ajungea si in Europa. Au urmat infectari in Australia, Japonia, tari din Africa, Amercia Centrala si Sud, Europa de Est. Pandemia a produs doua valuri, iar in cele mai multe locuri al doilea val a provocat mai multe decese decat primul val.

Simptome

Infectia a cauzat simptome respiratorii superioare unei gripe normale, precum: frisoane, febra, slabiciune si dureri musculare, cu o persistenta de 4 – 7 zile. Cele mai mari niveluri de mortalitate au fost asociate grupurilor mai sensibile, precum sugari sau persoane in varsta, dar cele mai multe decese au avut loc la persoanele de peste 65 de ani.

Au fost observate severitati de diferite grade la diferite populatii. De exemplu, daca in SUA a fost foarte mortala, in Japonia s-au infectat un numar mic de oameni. Daca in SUA se crede ca au murit peste 100.000 de oameni, tara cea mai afectata din Europa a fost Germania (Germania de Est si Germania de Ves). In total aici s-au inregistrat circa 60.000 de decese. La Berlin, numarul excesiv de morti a dus la depozitarea cadavrelor in tunelurile de metrou, iar in Germania de Vest gunoierii au fost nevoiti sa ingroape si cadavrele pentru ca nu erau suficienti oameni pentru a face acest lucru.

Gripa Hong Kong ca impact social

La aceasta pandemie s-au luat doar masuri punctuale de interdictie, astfel ca afacerile nu s-au inchis iar economia si-a vazut de treaba. Trebuie spus ca lumea de atunci a tratat aceasta gripa ca pe un lucru secundar, spre deosebire de vremurile noastre cand frica ne paralizeaza. In acest sens, elocvent a fost faptul ca in august 1969 a avut loc celebrul festival de muzica Woodstock, care a avut loc in mijlocul pandemiei si care a strans 400.000 de oameni. Gripa din 1968 nu s-a simtit din punct de vedere al interactiunii sociale, iar presa vremurilor a privit gripa ca pe stiri secundare. In unele locuri transportul in comun a fost partial redus, in timp ce fabricile isi luau propriile masuri de siguranta pentru a preveni raspandirea virusului. Iata mai jos o poza cu patru femei angajate la un birou din Londra care purtau masti pentru a preveni imbolnavirea.

Foto: Bettmann/Getty Images

Alte informatii:

  • Un vaccin a fost dezvoltat impotriva acestui virus, dar a devenit disponibil dupa ce pandemia a atins apogeul in multe tari.
  • Virusul H3N2 care a cauzat aceasta panemie este si astazi in circulatie fiind considerat o tulpina a gripei sezoniere.

Surse si adrese web utile:
https://www.britannica.com/event/1968-flu-pandemic
https://en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_flu
Despre Coronavirus

Copyright © Descopera.Net | Acest articol ne apartine si NU poate fi copiat. Puteti prelua o parte din articol cu specificarea sursei si a unui link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *