Leul, regele animalelor

Desi i se spune regele junglei, leul traieste defapt in camp deschis, in aproape toata Africa si in nord-vestul Indiei.

foto lei

Generalitati despre lei

Datorita puterii lor leii nu se tem de alte animale, dar au dusmani si cel mai mare dusman al leilor sunt hienele. Pentru ca au cam aceleasi animale in meniuri, lei si hienele se intalnesc adesea si intra in conflict pentru mancare. Un alt dusman al leilor sunt din pacate, oamenii.

Sunt considerati regi pentru ca ei controleaza teritoriile, de altfel capetenia patruleaza fiecare metru pentru a-si proteja teritoriul. Putem spune ca leul chiar are viata de rege pentru ca doarme mult, mananca, bea si indeparteaza daunatorii. Un rege leu mentine ordinea si ii pedepseste pe cei care nu respecta regulile.Cum traiesc leii

Lei traiesc in grupuri care sunt formate de obicei din circa 15 leoaice si puii lor si pana la 3 adulti. Puii femele au asigurat locul in grup, lucru care nu se poate spune si despre masculi, care vor fi alungati la un moment dat. Dupa plecarea din familie tinerii vor petrece o perioada in salbaticie unde vor avea de indurat o viata grea. Acestia vor avea nevoie de aliati pentru a rezista si pentru a forma un grup nou. Daca mai multi masculi formeaza un grup, acest grup se numeste coalitie.

Ce mananca leii

Leii vaneaza mamifere medii precum gazele, zebre sau antilope, dar pot coopera pentru a ataca si mamifere mai mari precum bivoli, girafe, lei sau chiar crocodili.

Cum vaneaza leii

Leii icep sa-si perfectioneze vanatoarea incepand de la varsta de 1 an. Tinerii mostenesc ocupatiile familiei si vor avea de infruntat adversari puternici. Acestia trebuie sa invete repede pentru ca pericolele pandesc peste tot in savana.

Leoacele fac de obicei partea grea a vanatorii. Acestea fac strategia si supravegheaza atacul. Tinerii vor trebui sa izoleze prada, dupa care femelele dau atacul final. Capetenia isi poate revendica prada si poate manca primul, dar de obicei grupul care ataca mananca impreuna prada capturata.

Leii sunt singurele animale care in grup pot ucide un elefant adult.

fotografii cu lei

Curiozitati despre lei

  • leul este a doua cea mai mare felina dupa tigru, un mascul putand atinge greutatea de pana la 250 de kg. Femelele sunt mai mici si pot ajunge la o greutate de pana la 150 de km;
  • urletul leului este cel mai tare dintre toate felinele si poate fi auzit pana la o distanta de aproximativ 8 km;
  • leii isi rezerva cu grija energia astfel ca se odihnesc sau dorm intre 16 si 20 de ore in fiecare zi;
  • cu gheare retractabile si o vedere de noapte foarte buna, leii pot vana la orice ora;
  • un leu poate trai pana la 16 ani in salbaticie (dar de obicei traiesc pana la 10-12 ani), in timp ce in captivitate poate trai chiar si pana la 25 de ani;
  • leii au viteze destul de bune si pot atinge pana la 80 de km pe ora, insa doar pe distante scurte pentru ca obosesc repede;
  • un leu poate sari pe o distanta incredibila de pana la 11 metri.
leul

Sunt leii in pericol de disparitie ?

Conform Uniunii Internationale de Conservare a Naturii leii africani sunt in pericol de disparitie din cauza pierderii habitatului, dar si pentru ca sunt vanati de oameni. Conform datelor din trecut, se pare ca in anul 1960 existau in jur de 450.000 de exemplare in salbaticie.

Video – Un grup de lei ataca o zebra

Surse si adrese web utile:
https://www.msn.com/en-in/news/photos/king-of-the-jungle-15-facts-you-did-not-know-about-lions/ss-BBkrnuh
http://gaudet.info/LEARNIN1/GAUDET/ENVIROW3/ENDANGER/LIONS.HTM

Copyright ©Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.