Explozia Navetei Spatiale Challenger – Florida – SUA

In 1986 America a fost socata de explozia Navetei Spatiale Challenger si de moartea celor 7 membri ai echipajului. Echipajul era format din cinci barbati si doua femei, una dintre ele, Christa McAuliffe, fiind prima profesoara care trebuia sa le tina elevilor cateva lectii din spatiu.

accident naveta challenger
Sursa foto: AFP

Accidentul s-a produs la Centrul Spatial Kennedy din Florida, la ora locala 11:39, in data de 28 Ianuarie 1986, cand Naveta Spatiala s-a dezintegrat la numai 73 de secunde dupa lansare, dupa ce inelul O (care sigila rezervorul solid din dreapta) a cedata din cauza frigului si astfel a permis apriderea gazelor inflamabile pe care trebuia sa le tina inchise. Accidentul a avut loc la 13 km deasupra Pamantului.

Compania care fabrica aceste inele O si inginerii de la Morton-Thiokol au spus ca aceste inele au suferit unele leziuni cu un an inainte, la lansarea Navetei Spatiale Discovery exact cu un an inainte (24 Ianuarie 1985). Pe 28 Ianuarie 1986, la ora lansarii Navetei Challenger temperatura era in jur de 0 grade Celsius. Inginerii de la Morton-Thiokol au sustinut (recomandat) cu cateva zile inainte de lansarea Navetei Challenger ca lansarea trebuie amanata pentru ca exista posibilitatea ca inelele O sa sufere eroziuni. Cei de la NASA (managerii de proiect) nu au fost de acord cu aceasta amanare si lansarea a avut loc la data stabilita, 28 Ianuarie 1986.

explozia navetei challenger

Cauza dezastrului a fost o eraore mecanica (inelul O), dar adevarata vinovatiei revine factorilor de decizie care au respins posibilitatea unei defectiuni mecanice si au trimis naveta Challenger la moarte.

Decizia de a se lansa naveta Challenger a fost una proasta si s-a soldat cu pierderea a sapte vieti omenesti si cu distrugerea unei nave spatiale care costase multe miliarde de dolari. In urmatorii 2 ani au fost sistat programul spatial si lansarea de navete spatiale. A fost pentru prima data cand SUA a pierdut astronauti intr-un accident cu o nava spatiala, ceea ce a dus la pierderea increderii americanilor in NASA.

O parte din naveta, inclusiv cabina echipajulu, a cazut in ocean imediat dupa distrugere. NASA a inceput eforturile de recuperare aproape imediat, dar a fost nevoie de cateva luni pentru a recupera toate piesele si resturile echipajului.

Familiile astronautilor, personalul de la baza de lansare precum si milioane de americani au urmarit in direct la tv acest dezastru. Presedintele american, Ronald Reagan, a descris tragedia ca fiind o “pierdere nationala”.

Cei sapte membrii ai echipajului de pe Challenger au fost: Michael Smith, Dick Scobee, Judith Resnik, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Gregory Jarvis si Christa McAuliffe.

echipaj naveta challenger
Sursa foto: NASA

Din pacate acest tip de accident nu a fost unic in istoria NASA si pe 1 Februarie 2003 Naveta Columbia s-a dezintegrat in atmosfera la intoarcerea din spatiu.

Nava spatiala Challenger a fost a doua naveta care ajungea in spatiu, in aprilie 1983. A finalizat cu succes 9 misiuni in cei aproape 3 ani de serviciu, petrecand nu mai putin de 62 de zile si 7 ore, in spatiu.

Explozia Navetei Spatiale Challenger – Florida – SUA

Iata mai jos o poza cu naveta spatiala Challenger in toata splendoarea ei, o frumusete de nava spatiala.

CAPE CANAVERAL, Fla. — At the Kennedy Space Center in Florida, the rotating service structure has pulled back to the prelaunch position, the shuttle Challenger sits at Launch Pad 39-A bathed in billion candlepower searchlights ready to embark on it fourth space mission STS-41B, the 10th flight of the space shuttle. Photo Credit: NASA

Surse si adrese web utile:
https://history.nasa.gov/sts51l.html
http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/january/28/newsid_2506000/2506161.stm
https://www.thoughtco.com/the-history-of-space-shuttle-challenger-3072432

Copyright © Descopera Lumea | Acest articol ne apartine si NU poate fi copiat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.