Eruptia vulcanului Vezuviu – Dezastrul de la Pompei

Uriasa eruptie a vulcanului Vezuviu a avut loc in anul 79 dupa Hristos, avand efecte devastatoare asupra orasului antic Pompei, numarul de morti fiind estimat la 20.000.

pomei italia
Sursa foto: pascal OHLMANN

Eruptia din anul 79 i-a luat prin surprindere pe romanii care ocupau terenurile din preajma vulcanului si care cultivau solurile bogate de pe coastele lui. Oamenii locului credeau ca vulcanul este posibil sa fi fost candva activ. Au fost avertizati de cutremurul din anul 63, dar nici acest lucru nu i-a tulburat prea tare pe locuitorii din Pompei, desi acesta a daramat mai multe cladiri, provovand pagube materiale importante. Faptul ca oamenii locului nu au vazut deloc fum la varful muntelui i-a facut sa fie convinsi ca vulcanul nu este activ. Cercetatorii cred ca oamenii nu au asociat micile cutremere cu pericolul unei eruptii.

In amiaza zilei de 24 august Vezuviul a erupt fara intrerupere timp de 8 zile, orasul Pompei fiind complet distrus. Eruptia a constat intr-o explozie de az si pietre si din suvoaie de bolovani, piatra ponce si cenusa. La poalele muntelui locuitorii construisera un bazin urias de apa pentru alimentarea intregului oras. Acest lucru s-a dovedit devastator dupa momentul exploziei, deoarece cenusa aruncata din vulcan s-a contopit cu aceasta apa formand o pasta care a acoperit tot in calea ei.

Sursa foto: pixel1-336525

Eruptia a fost rapida, dar cu toate acestea o parte din oameni au reusit sa fuga. Cei care au ramas pe loc in scurt timp nu au mai avut solutii de a scapa. Aceasta nu a afectat doar orasul Pompei ci si un orasel mai mic, denumit Herculaneum.

Materialul care a acoperit orasul a conservat foarte bine locul, Pompei fiind cel mai bine conservat oras din regiune.

Aflat ca locatie langa raul Se pare ca Pompei facea parte dintr-o retea de orase de negot a grecilor antici, pentru ca in timp sa devina un prosper centru comercial la momentul eruptiei vulcanului. Inainte de romani, care locuiau orasul la momentul anului 79, aceasta zona a fost ocupata de grecia antica. Arheologii au gasit la fata locului foarte multe dovezi in acest sens.

Unele case sunt efectiv capsule ale timpului, fiind foarte bine conservate in timp. S-au gasit mulaje de oameni si chiar de animale, ba chiar mai mult, s-au descoperit paine in cuptoare si vin in cani.

Sursa foto: Graham Hobster

Orasul renascut astazi este una dintre cele mai mari atractii turistice ale Italiei. Ca si o curiozitate insa, inca o treime din orasul antic este acoperit de la momentul eruptiei din anul 79.

Vezuviul este in continuare activ si daca va erupe prin surprindere probabil numarul mortilor ar fi de sute de mii. Cert este ca intr-un astfel de caz milioane de oameni ar fi in pericol. Localnicii sunt insa optimisti si impacati cu pericolul vulcanului.

Surse si adrese web utile:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Vesuvius
Cartea – 100 cele mai mari dezastre din toate timpurile (Stephen J.Spignesi)

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *