Enotul – Despre cainele enot – Informatii si fotografii

Cainele enot este un animal originar din Siberia Orientala. Prima aparitie oficiala la noi in tara dateaza in jurul anului 1951, in jurul Bucurestiului.

enot in delta dunarii
Foto de: Adrian Suhan – Natura

Introducerea enotului in Europa

A fost introdus in fosta URSS, intre anii 1928-1955 (circa 9000 de exemplare) cu o dezvoltare mai intensa intre anii 1940-1950, in special in ferme menite sa creasca productia de blana care era folosita in special de Armata Rosie.

Dupa finalizarea celui de-al 2-lea Razboi Mondial multe ferme au fost inchise pentru ca necesitatile de blana pentru armata nu mai erau importante, in timp ce intre anii 1948 si 1955 au fost eliberate in salbaticie circa 10.000 de exemplare. Chiar daca a fost in continuare vanat, specia si-a continuat dezvoltarea pe intreg continentul european.

Daca in trecut a fost descoperit in mai multe regiuni ale tarii, astazi acest animal simpatic s-a adaptat si stabilit in zona Deltei Dunarii.

fotografie enot
Foto de: Adrian Suhan – Natura

Despre enot

Enotul este un animal carnivor de talie mica, care seamana cu un bursuc, dar si cu un raton in acelasi timp. In Romania acest animal a primit mai multe denumiri de-al lungul timpului, dupa cum urmeaza: Enot, cainele enot, bursucul de bala, cainele raton sau bursucul barbos. Denumirea vine din rusescul “enotovidnaia sobaca”, care inseamna raton caine. Enotul are blana lunga si zburlita, de coloratura cenusie, negru si galbuie.

Cainele enot face parte din familia canidae, familie din care mai fac parte si lupii, cainii, vulpile sau sacalii.

Dimensiuni. Lungimea corpului poate fi intre 60 si 90 cm si poate ajunge la o greutate de pana la 10 kg, acestea fiind diferite in functie de anotimpuri, pentru ca in iernile grele intra in hibernare, astfel ca inainte de acest anotimp acumuleaza grasime pentru a trece cu bine iarna.

Enotul este un animal nocturn, aparitiile acestuia in timpul zilei fiind mai mult intamplatoare. Ii place sa traiasca in zone cu multa apa si isi petrece mult timp in vizuina.

Reproducere. Se imperecheaza in februarie-martie, femela si masculul formand o familie pe toata durata imperecherii si cresterii puilor. Dupa circa 60-62 de zile de gestatie se vor naste 6-8 pui lipsiti de vedere care vor fi ingrijiti in vizuina aproximativ 4-5 saptamani.

Dieta. Chiar daca este de talie mica, enotul este un adevarat pradator, avand in dieta: insecte, oua, starvuri, melci, rozatoare de talie mica, broaste, dar mananca si ciuperci si alte plante.

Dusmani. Vulpea, uliul, sacalul sau acvilele pot fi periculoase pentru enot, care le ucid in special puii. Pentru ca sunt animale lente si nu pot fugi de caini si acestia sunt un pericol pentru ei, in special cainii ciobanesti.

Surse si adrese web utile:
https://www.descoperadeltadunarii.ro/enotul-cainele-deltei/
https://ro.wikipedia.org/wiki/C%C3%A2ine_enot

Fotografii cainele enot

raccon dog danube delta wild
Enot in salbaticie in Delta Dunarii | Foto facebook: @adriansuhan
Cainele enot | Foto facebook: @adriansuhan
fotografie enot de aproape
Fotografie de aproape cu enotul | Foto facebook: @adriansuhan
raccon dog wild
Enot in salbaticie | Foto de: klimkin
enot in salbaticie
Cainele enot in salbaticie | Foto de: klimkin
enot in salbaticie imagine
Foto facebook: @adriansuhan
enotul romanesc
Foto facebook: @adriansuhan

Copyright ©Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, majoritatea fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.