Despre Vitamine

In continuare va prezentam informatii utile despre principalele vitamine de care avem nevoie pentru a trai sanatos.

Vitamina A este foarte importanta pentru vedere, pentru buna functionare a intestinelor, pentru un bun aspect al pielii. Ea intervine de asemeni in procesul de sinteza a anumitor hormoni ca progesteronul, in cresterea oaselor si in functionarea optima a mecanismelor imunitare. Lipsa vitaminei A poate crea probleme pielii (piele uscata si aspra) si ochilor (mancarime si inrosire). carentele grave pot conduce la leziuni oculare si chiar la cecitate.

Vitamina B1 este esentiala in producerea energiei organismului, in metabolizarea carbohidratilor si alcoolului si in reglarea functiilor sistemuluio nervos. impreuna cu celelalte vitamine B, transforma glucoza din sange in energie vitala fiecarei celule din organism. Lipsa vitaminei B1 duce la stari de oboseala, depresie, iritabilitate, pierderi de memorie, iar in cazurile cele mai grave la aparitia sindromului beriberic, o afectiune care distruge sistemul nervos si cardiovascular si care poate cauza paralizii.

Vitamina B2 este necesara in procesarea aminoacizilor si a grasimilor, precum si in transformarea carbohidratilor in energie. Este esentiala si in absorbtia fierului.

Vitamina B3 are o importanta vitala pentru toate celulele corpului. Ea asigura sanatatea sistemului nervos, imbunatateste circulatia si scade nivelul colesterolului. Este esentiala in producerea hormonilor (estrogen, progesteron, testosteron si insulina). Lipsa acestei vitamine poate duce la aparitia pelagrei.

Vitamina B5 este responsabila de producerea, transportul si eliberarea de energie din grasimi. Are proprietati anti-stress si contribuie la refacerea tesuturilor si la crearea de anticorpi.

Vitamina B6 este cea mai importanta vitamina in procesarea aminoacizilor si favorizeaza aproape toate functiile metabolismului uman. Regleaza eliberarea de catre ficat a glicogenului, de fiecare data cand muschii consuma energie. Vitamina B6 ajuta la producerea insulinei, hemoglobinei si a anticorpilor. Simptomele cele mai frecvente, in cazul lipsei de piridoxina, sunt: iritatii ale pielii, sensibilitate mare la lumina solara, inflamatia limbii, depresii sau ameteli.

despre vitamine

Vitamina B9 (acidul folic) a fost extrasa pentru prima data din frunze de spanac, in 1941, pentru a fi folosita in tratarea anemiei. Ajuta de asemenea la producerea serotoninei, substanta responsabila de reglarea somnului si a apetitului. Vitamina B9 impreuna cu vitamina B12, reduce riscurile atacurilor cardiovasculare. Lipsa acestei vitamine poate antrena riscuri importante pentru formarea sistemului nervos al fatului. O cantitate redusa de acid folic afecteaza durata de refacere si ingreuneaza cresterea normala a organismului.

Vitamina B12 ajuta la formarea si regenerarea celulelor rosii din sange, este necesara pentru metabolismul carbohidratilor si proteinelor, mareste energia si favorizeaza absorbtia calciului. Lipsa acuta de vitamina B12 duce la aparitia anemiei cu simptome de greata, astenie sau la inflamarea limbii.

Vitamina C e cea mai indicata solutie de intarire si stimulare a sistemului imunitar, mai ales pe timpul iernii. Dinamizeaza organismul si il protejeaza in fata agresiunii virusilor si a frigului. Este important sa fie administrata in timpul racelilor si gripelor, deoarece actioneaza in inima sistemului imunitar pentru a ajuta celulele sa respinga atacul invadatorilor de orice fel. Vitamina C este necesara in procesul de sinteza a vaselor sanguine si a muschilor. Joaca un rol important in eliminarea substantelor toxice. Lipsa vitaminei C diminueaza rezistenta la infectii. O carenta serioasa conduce la boala numita scorbut, boala pe care o faceau adesea marinarii pe corabii, pentru ca nu mancau timp de luni intregi fructe si legume proaspete.

Vitamina D este indespensabila in absorbtia calciului, deci in mentinerea sanatatii dintilor si a oaselor. Deficienta de vitamina D produce rahitism, la copii. Este important ca toti copii sa primeasca in timpul iernii un supliment de vitamina D.

Vitamina H joaca un rol important in metabolizarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor din mancare. Carenta in vitamina H este un fapt exceptional. Ea se manifesta prin oboseala, pierderea apetitului, imflamarea pielii si a limbii, caderea parului, greturi, convulsii.

Vitamina K intervine in procesul de coagulare a sangelui, contribuie la formarea osoasa, fiind un factor esential in procesul de mineralizare (fixare a calciului). O cantitate insuficienta de vitamina K scade timpul de coagulare a sangelui, crescand riscul hemoragiilor.

Surse si adrese web utile:
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/listing_of_vitamins

Leave a Reply

Your email address will not be published.