Despre Vitamina D – Generalitati, beneficii pentru sanatate, fotografii

Vitamina D este atat un nutrient pe care il consumam, cat si un hormon pe care il produce corpul nostru. Este o vitamina solubila aflata in grasime despre care se stie de multa vreme ca ajuta organismul sa absoarba si sa retina calciu si fosfor, ambele esentiale pentru formarea oaselor.

Suplimente Vitamina D / Foto de: Paul S Photography

Multe dintre organele si tesuturile corpului au receptori pentru vitamina D, ceea ce sugereaza rolul important pe care il are aceasta, dincolo de sanatataea oaselor. Studii de laborator arata ca vitamina D poate reduce celule canceroase, poate ajuta la controlul infectiilor si la reducerea inflamatiilor, fiind un ajutor deosebit pentru un sistem imunitar normal.

Putine alimente contin in mod natural vitamina D, astfel ca pentru majoritatea oamenilor cel mai usor mod de obtine suficeinta vitamina D este prin suplimente alimentare. Suplimentele cu vitamina D sunt de doua feluri: Vitamina D2 si vitamina D3, ambele care pot fi produse si natural prin prezenta razelor ultraviolete-B (UVB) ale soarelui, de unde si denumiarea de “vitamina soarelui”. Corpul nostru produce vitamina D in mod natural atunci cand este expus direct la lumina soarelui. Din acest motiv, multi oameni au niveluri insuficiente de vitamina D, deoarece traiesc in locuri in care lumina soarelui este limitata (zonele nordice).

suplimenta alimentar de vitamina d3
Supliment alimentar Vitamina D3 / Foto de: Paul S Photography

Iata mai jos care sunt principalele benefcii ale vitamine D, pe langa cele principale:

  1. Reduce riscul de scleroza multipla, potrivit unui studiu realizat in 2006 si publicat in revista “Journal of the American Medical Association”.
  2. Un alt studiu, publicat in anul 2008 de unele surse de incredere arata ca vitamina D ajuta la scaderea sanselor de a dezvolta boli de inima.
  3. Contribuie la reducerea probabilitatii de a dezvolta gripa.
  4. Cercetarile au artata ca vitamina D ar putea juca un rol important in reglarea starii de spirti si evitarea depresiei. Oamenii de stiinta au aratat ca persoanele care sufereau de depresie si care au primit suplimente de vitamina D au suferit imbunatatiri ale simptomelor lor. De asemenea, acestia au mai observat ca persoanele care aveau deficienta de vitamian D erau aveau mai frecvent stari de anxietate si depresie.
  5. Vitamian D stimuleaza pierdea in greutate, astfel ca ar trebui sa luati in considerare adaugarea suplimentelor de vitamina D in dieta dumneavoastra daca incercati sa slabiti sau sa preveniti bolile de inima. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care iau zilnic un supliment de calciu si de vitamina D reusesc sa slabeasca mai mult, pentru ca acestea au efect de suprimare al apetitului. Intr-un alt studiu, persoanele supraponderale care au luat zilnic un supliment de vitamina D si-au diminuat riscul de a suferi de boli de inima.

Surse alimentare de Vitamina D

Putine alimente contin vitamina D in mod natural, cauza din care au aparut alimentele imbogatite cu vitamina D, adica li s-au adaugat vitamina D. Alimente care contin vitamina D, sunt: somon, sardine, ton, ficat de vita, galbenus de ou, creveti, lapte (imbunatatit), cereale (imbunatatit), iaurt (imbunatatit), suc de portocale (imbunatatit).

Poate fi greu de obtinut suficienta vitamina D in fiecare zi doar prin expunerea la soare si prin alimente, astfel ca este indicat sa luati suplimente de vitamina D.

vitamina d in peste
Vitmaina D in Somon / Foto de: Shutterbug75

Cauzele care pot reduce acumularea de vitamina D sunt:

  • locuirea intr-o zona cu poluare ridicata;
  • folosirea protectiei solare;
  • petrecea timpului mai mult in interior;
  • locuind in orase unde cladirile mari blocheaza lumina soarelui.

Simptomele unui deficit mare de vitamina D sunt: oboseala, senzatie de durere a oselor si muschilor, dificultati la urcatul scarilor sau dureri in zona bazinului sau soldului.

Cum se poate diagnostica deficitul de vitamina D ? Medicii pot diagnostica un deifict de vitamina D prin efectuarea unui test simplu de sange. In acest cas se recomanda folosirea zilnica a unui supliment de vitamina D.

Cumpara VITAMINA D online:

vitamina d3 online 60 de capsule
Vitamina D3 2000 UI – 60 capsule
vitamina d supliment alimentar 90 capsule
Vitamina D naturala – 60+30 capsule

Surse si adrese web utile:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d#fights-disease

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, imaginile ne apartin si nu pot fi copiate. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *