Despre Veverite

Veveritele sunt mamifere omnivore care fac parte din familia Sciuridae, care includ si alte rozatoare, precum marmotele, cainele de preerie sau popandaii.

veverita

Veveritele sunt rozatoare agile, cu coada stufoasa si se gasesc in intreaga lume. Au dimensiuni cuprinse intre 7 cm si 90 de cm si pot trai pana la 6 ani. Se crede ca au aparut in Eocen, adica acum aproximativ 40 de milioane de ani in urma.

In acest moment in lume traiesc peste 200 de specii de veverite, clasificate in trei categorii, astfel: veverite de copac, veverite terestre si veverite zburatoare.

Se hranesc cu: nuci, seminte, alune, samburi, fructe de padure, conuri de pin , conuri de brad, frunze, scoarta de copac si alte plante.

Categorii principale:

Cele mai comune sunt veveritele de copac, care pot fi vazute si in parcuri, sarind din ramura in ramura.

Veveritele terestre traiesc in sisteme de tunele, unde hiberneaza pe timpul iernii.

Veveritele zburatoare nu zboara cu adevarat (dar li se spune asa pentru ca fac salturi impresionante) si traiesc in cuiburi sau gauri din copaci.

Femelele sunt gestante intre 29 si 65 de zile, in functie de specie, speciile mai mici avand perioade de gestatie mai scurte. Mamele nasc intre 2 si 8 pui, care se nasc orbi fiind dependenti de mame in primele 2-3 luni. Puii sunt intarcati dupa 7-8 saptamani, iar dupa ce parasesc cuibul calatoresc pana la 2 km de casa. Unele specii de veverite pot naste pui la fiecare cateva luni sau de doua ori pe an.

despre veverite

Aceste mici mamifere trebuie sa fie mereu prduente deoarece pot fi o masa gustoasa pentru pradatori. Totusi, acestea colaboreaza si se avertizeaza printr-un fluierat, in caz de pericol.

Curiozitati despre veverite

Veveritele au in fata 4 dinti, care cresc constant de-a lungul vietii, astfel ca acestia nu se uzeaza la muscarea nucilor sau altor obiecte.

Veveritele pot face salturi de pana la 6 metri.

Datorita asezarii ochilor, in lateralele capului, pot sa vada o mare parte din imprejurimi fara sa intoarca capul.

Veveritele sunt alergatori fantastici, viteza maxima pe care o pot atinge fiind de 32-33 km pe ora.

Veveritele sunt minunate in plantarea copacilor, deoarece ingroapa ghindele pentru a le manca alta data, dar uita unde le-au pus si asa ghindele devin stejari.

foto veverita

Surse si adrese web utile:
https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/group/squirrels/
https://www.livescience.com/28182-squirrels.html
Foto: http://adriansuhan.ro/natura/

Copyright ©. Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.