Despre Ursi

Ursii fac parte din familia Ursidae si sunt mamifere omnivore. Chiar daca par animale infricosatoare, datorita gabaritului, ursii sunt niste animale fascinante care traiesc in multe locuri de pe Pamant, din zonele arctice si pana la tropice, atat in paduri cat si in zone de campii inzapezite.

ursul carpatin

Dieta ursilor

Toti ursii sunt considerati ca fiind omnivori, dar fiecare specie are o dieta preferata, in functie de zonele unde traiesc.

Ursii polari se hranesc in special cu foci, ursii negri americani adora fructele de padure si larvele de insecte, in timp ce ursii panda mananca in special bambus si animale mici. Ursii bruni din Alaska au in dieta somonii, pe care de multe ori ii prind din aer in timp ce sar.

Dintre vegetale ursii prefera: frcutele, semintele, radacini, ierburi suculente, muguri de arbori, muschi de pamant, furnici si nu in ultimul rand, miere de albine, pe care o adora.

Dintre animale mananca ce pot prinde, de exemplu: foci, pesti, caprioare, cerbi, mamifere mici, insecte, pasari, oua de pasari, rozatoare si nu numai.

Uneori ursii sunt nevoiti sa calatoreasca foarte multi kilometri pentru a gasi hrana.

urs salbatic
Foto: http://adriansuhan.ro/natura/?gdgallery-page=2&gdgallery-page=1

Reproducerea ursilor

Ursii ajung la maturitate sexuala dupa varsta de 3 ani iar perioada de reproducere este intre lunile aprilie-iunie, dupa perioada de hibernare. Ursoaica se poate imperechea cu mai multi masculi si poate naste de la unu la patru pui. Ursoaica va naste intre 1 si 5 pui in lunile ianuarie-martie. Acestia vor fi orbi si vor cantari pana la 600 de grame. Puii vor fi alaptati un an, un an si jumatate dar vor ramane cu mama pana la trei ani.

Specii de ursi

Exista opt specii diferite de urs: ursi negri din America de Nord, ursi bruni, ursi polari, ursi negri asiatici, ursi andini, ursi panda, ursi lenesi si ursi soare.

Fiecare dintre aceste specii sunt recunoscute prin marime, marcaje si caracteristici distincte.

Ursul carpatin romanesc

Ursul care traieste si in Romania este ursul brun. Se crede ca in Europa mai traiesc aproximativ 14.000 – 15.000 de exemplare, fara ursii din Rusia. Spre mandria noastra, se crede ca cea mai numeroasa populatie atestata de ursi bruni din Europa, exista in Romania cu circa 6.000 – 6.500 de exemplare. Cea mai mare populatie de ursi bruni traieste in Rusia, unde se crede ca exista peste 120.00 de exemplare. In Romania, ursul brun traieste de-a lungul lantului carpatic si este considerat o figura legendara, privita cu teama, dar si cu admiratie.

Curiozitati despre ursi

  • un adult grizzly poate alerga cu o viteza incredibila de pana la 40 de km pe ora;
  • ursii grizzly au o forta incredibila, care este suficienta pentru a zdrobi chiar si o minge de bowling;
  • uneori ursii calatoresc distante foarte mari pentru a descoperi hrana si ceea ce este foarte interesant, ei isi amintesc foarte bine locurile pe unde au trecut si se intorc acolo unde stiu ca au mai gasit hrana;
  • in general ursii se feresc de oameni dar ii pot ataca pe acestia daca sunt surprinsi sau daca au puii in preajma. Cele mai periculoase specii de ursi pentru om sunt ursul polar si ursul grizzly;
  • ursii stau de obicei pe picioarele posterioare pentru a avea o vedere mai buna sau pentru a mirosi ceea ce este in fata lor;
  • ursii sunt printre cele mai inteligente mamifere terestre. Au creierul mare si complex in comparatie cu alte mamifere terestre. De exemplu, ursii grizzly isi pot aminti locuri de mancare si dupa 10 ani. Un alt exemplu este acela ca ursii se pot ascunde dupa stanci sau copaci pentru a nu fi detectati de vanatori;

Surse si adrese web utile:
https://www.worldanimalprotection.us/blogs/5-facts-about-bears
https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/group/bears-grizzly-polar-panda/

Copyright ©Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *