Despre Tigrii

Tigrul face parte din familia Felidae. Ca si specie face parte din mamifere carnivore, fiind una din cele patru specii ale genului Panthera, cel mai mare reprezentant al subfamiliei Pantherinae.

Vanatul tigrilor a fost interzis inca din anul 1947.

Unde traiesc tigrii

Tigrii populeaza regiuni incepand de la Extremul Orient rusesc pana in Afganistan, Iran, China, India, Indonezia, Filipine, Malaezia, Thainlanda, Vietnam, Laos, Cambodgia, Brunei, Bhutan sau Myanmar. Tigrii traiesc in zone diferite precum: paduri tropicale umede, savane, semideserturi, regiuni stancoase, mangrove sau desisuri de bambus.

Despre Tigrii

Descrierea tigrului

Tigrul este cea mai mare felina, insa dintre subspecii cel mai impunator este tigrul bengalez si cel siberian. Un mascul siberian poate atinge in medie o lungime de 190-220 cm, fara coada si o greutate cuprinsa intre 180-275 kg. Femelele sunt mai mici decat masculii si pot cantari intre 100-167 kg.

Blana are culoarea de la roscat spre brun, iar corpul este acoperit de dungi negre spre cafeniu, asezarea acestora fiind unica pentru fiecare individ. Exista si tigrii albi, datorita unei mutagii genetice, insa acestia sunt foarte rari si in mod normal un tigru alb apare la 10000 de tigri obisnuiti.

Adultii au 30 de dinti, ambele maxilare avand cate sase perechi de incisivi si doi colti, lungimea acestora din urma putand ajunge si pana la 8 cm.

Daca vederea diurna este cam aceiasi ca cea a omului, un tigru vede de pana la 6 ori mai bine in intuneric decat omul.

Comportamentul tigrului

Tigrul traieste solitar si este un animal care isi protejeaza cu perseverenta teritoriul. Tigrul nu se catara in copaci, merge cu pas mare si inoata foarte bine. Duce in special un mod de viata nocturn, cu exceptia speciilor nordice. In functie de cat de abundenta este prada masculii pot avea teritorii cuprinse intre 30-70 km pana la 800-1000 km, in timp ce femelele pot avea teritorii cuprinse intre 10-20 km pana la 200-400 km. Teritoriile foarte mari sunt in mod special in Rusia, unde prada nu se gaseste din belsug.

Mai putem spune despre tigrii ca mananca indeosebi copitate, printre preferintele lor fiind: cerbii, caprioarele, sambari, porci mistreti, tapiri, mosti, dar uneori mai vaneaza si animale mai mari precum bivolul sau elanul, sau alte animale precum iepuri, maimute sau chiar pesti. Se crede ca un tigru mananca intre 50 si 80 de animale intr-un an si trebuie stiut ca acesta poate consuma la o masa pana la 40 sau 50 de kg de carne.

Foto tigrii

Cum vaneaza tigrul

Fiind solitar tigrul vaneaza singur, dar trebuie sa dea dovada de multa rabdare inainte de a vana. Camuflajul il ajuta sa se piarda in peisaj astfel ca pregateste ambuscade si asteapta, practic sta la panda. Pare incredibil, dar acesta poate sta nemiscat ore intregi, dupa unele studii acesta poate astepta o prada chiar si 48 de ore. Tigrul ucide cu o viteza fulgeratoare, se reped asupra prazii cu salturi mari, chiar si de 9 metri, dupa care le apuca de gat si le sufoca in cateva secunde. Interesant este ca daca isi da seama ca nu poate prinde prada nu alearga mai mult de 100-150 de metri pentru a nu obosi foarte mult. Statistic nu sta foarte bine, tigrul reusind sa prinda doar 1 din 10 prazi.

Reproducerea tigrilor

In mod normal femelelor nu le plac intalnirile cu masculii cu exceptia perioadelor in care intra in calduri. Atunci femelele lasa urme de feromoni pentru a fi gasite de masculi. Acestia din urma isi marcheaza si ei teritoriu dupa ce gasesc femela si daca sunt mai multi masculi, toti marcheaza teritoriul si pot aparea chiar si conflicte intre ei. Interesant este insa faptul ca tigroaica accepta mai multi masculi pentru imperechiere. Femela si masculul se vor imperechea mai multe zile la rand, timp in care vor face totul impreuna, pana cand femela nu va mai fi receptiva. Fecundarea poate avea loc doar in aceste cateva zile, dintr-un an intreg. Femelele nasc pentru prima data in jurul varstei de 3 sau 4 ani cu perioade intre nasteri de 2-3 ani. Gestatia poate dura intre 97 si 112 zile, dupa care urmeaza nasterea, cate 2-3 puisori, in locuri special alese, greu accesibile, pentru a fi feriti de pradatori. Asa cum este recomadat si la nou nascutul omului, alaptarea exclusiva la san pana la 6 luni, asa este si la tigrii care in primele 6 luni se hranesc exclusiv cu lapte de la mama. Puii sunt in stare sa iasa din culcus dupa 8 saptamani si devin independeti la aproximativ 18 luni, insa mai raman cu mama lor pana la 2-3 ani, uneori si mai mult.

Subspeciile tigrilor sunt: tigrul siberia, tigrul indochinez, tigrul bengalez, tigrul malaezian, tigrul chinez de sud, tigrul sumatrian, tigrul balinez (disparut), tigrul javaian (disparut), tigrul caspic (disparut).

Tigrul

Eforturile de salvare a tigrilor de la extinctie

La inceputul secolului 19 erau aproximativ 100000 de tigri care umblau prin padurile lumii. In jurul anului 1947 numarul acestora a ajuns la circa 40000, dar numarul lor a scazut si mai vertiginos, din cauza lacomiei umane si a indiferentei, astfel ca in zilele noastre mai gasim doar in jur de 2200 de tigri in salbaticie conform unor studii.

Totusi alte statistici ne dau mai multe sperante si spun ca in acest moment ar putea fi pana la 3800 de tigri in salbaticie in 12 tari, din Rusia pana in Indonezia, numar in crestere fata de 2010, cand se gaseau doar 3200 de tigri in aceste zone. Cresterea numarului se datoreaza eforturilor guvernelor din India, Rusia, Nepal si Bhutan, dupa Summitul Global Tiger din 2010. Noua estimare trebuie acceptata cu prudenta, populatiile actuale, cat si cele din 2010, pot fi mai mari sau mai mici, iar o parte din crestere poate fi atribuita si unor imbunatari de ancheta.

Cu toate acestea, tendinta ascendeta este un pas mare spre atingerea obiectivului de a se ajunge la 6000 de tigri in salbaticie in 2022.

Se fac eforturi pentru salvarea speciei, astfel ca in urma unei conferinte, Save Wild Tigers (link) alaturi de alte 22 de ONG-uri au semnat in 2016 o declaratie prin care solicita actiuni la nivel inalt din partea guvernelor, astfel:

  • interzicerea comertului intern legal cu piese si derivati din tigrii din facilitatile captive in randul tarilor consumatoare;
  • interzicerea reproducerii in scopuri comerciale si inchiderea fermelor de tigrii;
  • distrugerea stocurilor de piese si derivate de tigru;
  • consolidarea eforturilor de aplicare si cooperare internationala pentru combaterea eficienta a braconajului de tigrii;
  • securizarea habitatelor tigrilor si prevenirea distrugerii acestora.

Referinte:
https://www.savewildtigers.org/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Tigru

Surse foto:
https://web.facebook.com/paulsuhanphotography/
http://adriansuhan.ro/natura/

Copyright ©. Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.