Despre Telescopul Spatial Hubble

Telescopul Hubble a fost lansat in spatiu, pe data de 24 aprilie 1990 cu ajutorul Navetei Spatiale Discovery (STS-31). A fost plasat pe orbita Pamantului, a doua zi, pe 25 aprilie.

telescopul hubble
Telescopul Spatial Hubble / Foto: NASA

Telescopul orbiteaza Pamantul la o altitudine de aproximativ 547 de km, cu o viteaza de deplasare de circa 27.300 km pe ora. Hubble inconjoara complet Pamantul in aproximativ 95 de minute.

Hubble face poze mult mai clare din spatiu pentru ca atmosfera Pamantului poate reduce din claritatea pozelor.

Telescopul a fost in service de cinci ori pana in prezent, de la lansare, cu ajutorul astronautilor de la bordul navelor spatiale. Datele de service au fost: Decembrie 1993, Februarie 1997, Decembrie 1999, Februarie 2002 si Mai 2009.

Imaginile facute de Hubble sunt de obicei date publicului dupa 6 luni, timp in care cercetatorii le pot investiga.

Telescopul trimite spre Pamant date digitale, care mai apoi sunt convertite din aceasta informatie digitalizata de catre calculatoare, in fotografii alb-negru. Acestea sunt mai apoi imbunatatite pentru a discerne detaliile din imagini.

Culorile din fotografiile realizate de hubble nu sunt realizate de telescop ci adaugate ulterior, deoarece camerele optice de la bordul telescopului sunt camere digitale CCD, care pot face doar imagini in alb si negru.

Imaginile trimise de telescop sunt descarcate in alb-negru, iar culoarea este adaugata din mai multe motive, de exemplu, pentru a arata locatia elementelor chimice si a evidentia caracteristici care nu pot fi observate de ochiul uman, dar si pentru infrumusetare artistica.

Hubble nu poate fotografia Pamantul, pentru ca timpul de expunere al acestuia ar fi de 0,1 secunde, timp in care telescopul se misca aproximativ 700 de metri, astfel ca imaginea nu ar iesi clara.

lansarea navetei discovery care trasnporta telescopul hubble
Lansarea Navetei Spatiale Discovery care transporta spre orbita Pamantului telescopul Hubble – 24 aprilie 1990 / Foto: NASA

Alte informatii despre Telescopul Hubble:

  • astronomii care folosesc datele trimise de Hubble au publicat peste 15.000 de lucrari stiintifice, ceea ce il face unul dintre cele mai productive instrumente stiintifice construite vreodata. Aceste lucrari au fost citate in alte peste 730.000 de lucrari.
  • dupa cum spuneam si in articol, mai sus, Hubble orbiteaza in jurul Pamantului, deci nu calatoreste printre stele sau prin galaxii. Hubble face pozele in timp ce se afla in miscare.
  • Hubble a parcurs pana acum aproximativ 4 miliarde de km in jurul Pamantului.
  • Hubble a privit in trecutul foarte indepartat, in locatii aflate la peste 13,4 miliarde de ani lumina de Pamant.
  • Hubble are lungimea de 13,3 metri, adica aproape lungimea unui autobuz scolar.
  • Telescopul are greutatea de 10,886 kilograme.
  • Diametrul oglindei principale este de 2,4 metri, iar al oglindei secundare de 0,3 metri.
service la telescopul hubble
Service la Telescopul Spatial Hubble / Mai 2009 / Foto: NASA

Surse si adrese web utile:
https://hubblesite.org/quick-facts/telescope-quick-facts
https://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/story/index.html

Copyright © Descopera.Net | Acest articol ne apartine si NU poate fi copiat. Puteti prelua o parte din articol cu specificarea sursei si a unui link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.