Despre stele

Ce sunt stelele

Stelele sunt sfere masive de gaz incandescend de forma si marime aproximativ constanta sau corpuri ceresti uriase formate in mare parte din hidrogen si heliu, care produc lumina si caldura. Stelele sunt alimentate de fuziunea nucleara a hidrogenului pentru a forma heliu in adancurile interiorului lor.

O stea poate fi caracterizata printr-o stare de echilibru intre forta de atractie gravitationala, miscare haotica a atomilor de gaz si presiunea radiatiilor indreptata spre exterior.

stele
Imagine de Pexels

Generalitati despre stele

Este imposibil de stiut cate stele exista, dar astronomii estimeaza ca numai in galaxia noastra, Calea Lactee, exista circa 300 de miliarde de stele.

Soarele nostru are circa 5 miliarde de ani de la aparitie si se crede ca a avut nevoie de circa 50 de milioane de ani pana s-a maturizat. Soarele este o stea singulara, dar exista stele duble, triple sau multiple. Soarele nostru este o stea medie.

Cele mai mari stele se numesc super-uriase.Super-uriasele au densitati foarte reduse. Apoi urmeaza stelele uriase care au diametrul de 10 sau 100 de ori mai mare decat cel al Soarelui. Majoritatea stelelor vizibile sunt de categorie mijlocie (Soarele). Acestea se mai numesc stele de serie principala. Cele mai mici stele din seria principala sunt piticii rosii. A doua categorie este reprezentata de piticii albi ce nu fac parte din seria principala. Ei sunt de marimea Pamantului si au lumini foarte palide. Densitatea lor este extrem de mare.

Cum se formeaza stelele

Fiecare stea isi incepe viata ca nor de praf si hidrogen. La origine, acum aproximativ 5 miliarde de ani, era un nor de gaz si de praf. Acesta s-a condensat, luand treptat forma unui disc, care se invartea in jurul axei sale. In centru, in regiunea cea mai calda Sorele s-a aprins.

Nebuloasele sunt nori imensi de gaz si pulbere, un exemplu fiind nebuloasa Orion. In timp, din cauza turbulentelor din interior apar aglomerari care duc la colapsarea prafului si a gazelor sub propria gravitatie. In timpul prabusirii norului, materia din interior se incalzeste, rezultatul fiind o protostea, care mai apoi se va transforma in stea. In timpul colapsarii norului, in centru se formeaza un miez fierbinte si dens care acumuleaza praf si gaze. Cam asa se formeaza stelele, intr-o prezentare foarte pe scurt.

stelele
Imagine de Free-Photos

Ce este o supernova

O supernova este caracterizata printr-o explozie titanica a unei stele mai mare de 8 ori decat soarele. In cadrul unei supernove explodeaza suprafata stelei, iar miezul se prabuseste si apoi explodeaza si el. Pentru ca o supernova elibereaza o cantitate inimaginabila de energie, pentru o perioada de timp, de pana la cateva saptamani, aceasta poate depasi stralucirea unei intregi galaxii.

Ce este o gaura neagra

O gaura neagra se formeaza in momentul prabusirii unui miez de stea care este mai mare de 3 ori decat masa soarelui nostru. Gaurile negre reprezinta obiecte cu densitati infinite a caror gravitatie este atat de mare incat absorb totul din jurul lor, inclusiv lumina.

Surse si adrese web utile:
https://science.nasa.gov/astrophysics/focus-areas/how-do-stars-form-and-evolve
https://www.nationalgeographic.com/science/space/universe/stars/

Acesta este un articol Descopera.net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati informatii din articol va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *