Despre statiunea turistica Colibita – Prezentare si fotografii

lacul colibita

Statiunea turistica Colibita, denumita de unii si “Marea de la Munte” se gaseste in judetul Bistrita-Nasaud, intr-o zona cu cel mai pur aer din tara si este situata in jurul Lacului Colibita, la o altitudine de 900 de metri, fiind o oaza de liniste si relaxare.

Localitatea Colibita este situata pe Valea Bistritei, intre Muntii Baragu si Muntii Calimani. Statiunea a functionat ca statiune balneo-climaterica intre anii 1923 si 1975, timp in care insa constructiile sau degradat. In anul 1980 tot ce era acolo a disparut, fiind amenajat lacul de acumulare existent si in prezent. Satul a fost stramutat.

Datorita frumusetei zonei si a numarului mare de vizitatori autoritatile au fost nevoite sa restabileasca staiunea Colibita, astfel ca statiunea a fost declarata statiune turistica de interes local. In ultimii 10-15 ani au fost construite in zona mai multe pensiuni, vile si case de vacanta. Chiar si asa se pare ca numarul locurilor de cazare este prea mic pentru cererea existenta.

Daca valoarea medie a concentratiei maxime de ozon in Romania este de 72,6 micrograme/m3, in zona Colibita studiile au artata ca valoarea concentratiei de ozon este de 90 micrograme/m3. Aceste cote se pare ca se mai gasesc doar in Muntii Alpi. Zona este cautata astfel de turisti pentru proprietatile curative ale aerului din Colibita.

Zona este foarte atractiva din punct de vedere turistic pentru ca ofera posibilitati de relaxare in orice anotimp: drumetii, trasee montane, diverse excursii, pescuit, plimbari pe lac, cilism montan, alpinism si iarna plimbari cu sania.

Despre Lacul Colibita si Barajul Colibita

Lacul Colibita este un lac artificial de acumulare din Muntii Calimani (Bistrita-Nasaud) care se intinde pe o distanta de 5 kilometri. Barajul Colibita, creat prin acumularea lacului Colibita, pe raul Bistrita Bargaului, a fost amenajat intre anii 1977 si 1991, in scop hidroenergetic.

Legenda bisercii din Lacul Colibita

Legendele locului spun ca pe fundul actualului lac se gaseste vechea biserica a satului si cateva case scufundate. De altfel, batranii locului spun ca lacul este blestemat si ca in fiecare an isi ia tributul, platit prin vieti omenesti. Unii spun ca in lac sunt pesti mari si cei care se ineaca nu mai pot fi gasiti.

In anul 2018 au inceput lucrari de reabilitare al barajului, astfel ca lacul a fost partial golit. Imaginile surprinse dupa golire arata in aceas zona ruine din beton. Dupa aceasta golire partiala nu s-a vazut turla bisericii, astfel ca nu stim cat de adevarata este sau nu legenda. Este posibil ca biserica sa se gaseasca intr-o zona a lacului mai adanca. Iata mai jos un video cu o filmare realizata dupa golirea lacului.

Video cu drona – ruine aflate pe fundul lacului in zona unde acesta a fost golit

Cum se ajunge la Colibita

Intre Bistrita si Suceava, pe drumul care duce spre Vatra Dornei (E576) se ajunge in localitatea Prundul Bargaului, de unde aveti doua variante, fie faceti dreapta, spre Bistrita Bargaului sau puteti face tot inainte prin Tiha Bargaului si apoi prin satul Muresenii Bargaului. Lacul si comuna Colibita se gasesc la circa 7 kilometri de satul Bistrita Bargaului.

Fotografii Colibita

lacul colibita vedere de pe baraj
Lacul Colibita – vedere de pe baraj
fotografie din barca lacul colibita
Fotografie din barca – Lacul Colibita
peisaj lacul colibita
Peisaj Lacul Colibita
plimbare cu barca pe lacul colibita
Plimbare cu barca pe Lacul Colibita
lacul colibita fotografie de sus
Lacul Colibita – Fotografie de sus | Foto facebook: @adriansuhan
vedere spre lacul colibita
Priveliste spre Lacul Colibita
terasa pe lacul colibita
Terasa pe Lacul Colibita
ponton cu barci lacul colibita
Ponton cu barci Lacul Colibita
Pensiuni din statiunea turistica Colibita
Pensiuni din statiunea turistica Colibita
pensiune din statiune colibita de pe marginea lacului
Pensiune pe marginea Lacului Colibita – Statiunea turistica Colibita
Priveliste de pe Lacul Colibita
Priveliste de pe Lacul Colibita
barca pe lacul colibita
Barca pe Lacul Colibita | Foto facebook: @adriansuhan
barajul colibita
Barajul Colibita
barajul colibita bistirta
Barajul Colibita

Surse si adrese web utile:
https://www.facebook.com/StatiuneaColibita/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Barajul_Colibi%C8%9Ba

Copyright ©Acesta este un articol Descopera Romania, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *