Despre Sighisoara – Atractii turistice si fotografii

Situat in inima Romaniei, Sighisoara este un frumos oras medieval, fiind de altfel insris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Inima orasului a ramas aproape intacta, fiind putin modificata de-a lungul secolelor, ceea care se vede in aleile pieturite, casele colorate, Turnul cu ceas, manastirea dominicana sau biserica veche de 500 de ani. Chiar daca este un oras mic, Sighisoara are o istorie care dateaza din jurul anului 1100.

Orasul este un loc turistic de care este greu sa nu te indragostesti si care cu siguranta merita vizitat, chiar daca pe timpul verii este usor aglomerat.

foto de sus sighisoara noaptea
Foto de susSighisoara noaptea

Iata mai jos cateva motive pentru a vizita acest frumos oras, atractii turistice Sighisoara:

Festivalul “Sighisoara Medievala” sau Festivalul Medieval de la Sighisoara este un festival care se tine in fiecare an, pe perioada verii, de obicei spre sfarsitul lunii Iulie. Cel mai vechi festival medieval din Romania se bucura de autenticitatea perioadei prin diverse spectacole, muzica, imagini, cu ajutorul carora ne intoarcem oarecum in timp.

festivalul medieval de la sighisoara
Festivalul Medieval de la Sighisoara
festivalul sighisoara medievala
Festivalul Medieval de la Sighisoara

Cetatea Sighisoarei. Timp de cateva secole, Sighisoara a fost o fortareata militara si politica. In secolele XIV – XVI mestesugarii sasesti au ridicat turnuri in jurul zidurilor cetatii pentru a proteja orasul de atacurile turcesti. Turnurile erau distribuite pe doua pana la patru niveluri si depozitau hrana si munitie, fiind prevazute si cu geamuri pentru tunuri si sageti. De-a lungul timpului au supravietuit 9 turnuri si 2 bastioane, din totalul de 14 turnuri si 5 bastioane.

In Cetatea Sighisoarei mai gasim urmatoarele structuri medievale: Turnul Macelarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Croitorilor, Turnul Tabacarilor, Turnul Cositorilor si al noualea turn care este inca in picioare, Turnul Ceasului.

Un alt motiv de a vizita Sighisoara este Piata Cetatii, aceasta patratica mica din inima cetatii, unde pe vremuri aveau loc piete stradale, targuri de mestesuguri, dar si lucruri de genul, procese ale vrajitoarelor sau chiar executii publice. De aici, puteti accesa cu usurinta principalele atractii ale cetatii.

case colorate sighisoara
Case colorate

Sa nu uitam de Scarile Scolarilor, construite in 1642, intr-un numar de 300 de trepte, acoperite, pentru a proteja elevii si invatatorii bisericii, pe timp de iarna. Dupa 1849, numaru de trepte a fost redus la 175. Aceste scari conecteaza Piata Cetatii cu Biserica din Deal, o alta atractie turistica interesanta. Aceasta a fost pentru prima data mentionata intr-un document, in 1345. Constructia acesteia a durat aproape 200 de ani si initial a deservit ca biserica catolica, pentru ca mai apoi sa deserveasca ca biserica principala pentru locuitorii sasesti din Sighisoara. Daca in 1776 biserica era complet pictata pe interior, aceste picturi s-au pierdut de-a lungul timpului, desi ar fi trebuit reproduse ulterior distrugerii lor. Doar o parte din frescele originale au fost aduse la lumina in urma unei restaurari recente.

scarile scolarilor sighisoara
Scarile Scolarilor – 175 de trepte

Sa trecem acum la Turnul cu Ceas, probabil cea mai importanta una din cele mai mari atractii turistice ale cetatii. Acesta a fost construit in a doua jumatate a secolului al XIV-lea si extins mai apoi in secolul al XVI-lea. Dupa incendiul din 1676, cauzat de explozia depozitelor de praf de pusca aflate in Turnul Croitorilor, artisti austrieci au reconstruit acoperisul turnului in stilul sau baroc, pentru ca dupa 1894 sa-i fie adaugate si placi colorate.

In secolul al XVII-lea a fost asezat in varful turnului, un ceas cu doua placi, una cu vedere spre oras, iar una cu vedere spre cetate, cu figurine sculptate din lemn.

turnul cu ceas sighisoara
Turnul cu Ceas

Partea de ceas dinspre cetate are figurine care reprezinta diferite personaje, care sunt miscate de mecanismul ceasului. Pe partea cetatii vedem Pacea tinand o ramura de maslin, insotita de un baterist care bate orele pe tamburul sau de bronz; deasupra lor se afla Justitia, cu un set de cantare si Legea, care poarta o sabie, insotita de doi ingeri reprezentand Ziua si Noaptea. La 6 dimineata apare ingerul care simbolizeaza ziua, care marcheaza inceputul zilei de lucru, iar la 18:00, ingerul care simbolizeaza noaptea, duce doua lumanari aprinse, marcand sfarsitul zilei de lucru.

figurine turnul cu ceas sighisoara
Figurine – Turnul cu Ceas

Partea de ceas cu vedere spre oras prezinta un set de sapte figurine, fiecare reprezentand zeii personificati cu zilele saptamanii, astfel: Diane – luni, Marte – marti, Mercur – miercuri, Jupiter – joi, Venus – vineri, Saturn – sambata si Soarele – duminica.

In varful turnului se afla un cocos meteorologic, care intors de curenti, anunta vremea.

Nu departe de Turnul cu Ceas gasim Biserica Dominicana sau Biserica Manastirii Dominicane. Aceasta a fost atestata pentru prima data intr-un document, in anul 1298, ca parte a unei asezari monahale dominicane. In 1556 aceasta a devenit principala biserica luterana a sasilor. Complexul monahal de la acel moment a fost demolat in 1888, locul sau fiind luat de actuala Primarie. Din structura de atunci a ramas doar biserica.

Aceasta manastire a fost construita in stil gotic, fiind restaurata in secolul al XV-lea si mai apoi dupa incendiul din 1676, ultimele reparatii avand loc in 1894 si mai apoi in 1929.

biserica manastirii dominicane sighisoara
Biserica Dominicana sau Biserica Manastirii Dominicane

La ce distanta se gaseste Sighisoara de alte orase din tara (distante rutiere):

Cluj-Napoca – 160 km
Brasov – 120 km
Constanta – 520 km
Bucuresti – 300 km
Targu-Mures – 55 km
Sibiu – 95 km
Iasi – 340 km
Oradea – 310 km
Timsioara – 360 km
Craiova – 370 km

Harta Sighisoara

Daca te intereseaza aici gasesti Cazare Sighisoara

Surse si adrese web utile:
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Sighi%C5%9Foara
https://ro.wikipedia.org/wiki/Sighi%C8%99oara

Fotografiile din articol ne apartin. Este interzisa copierea lor fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati unele imagini va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.