Despre Salina Turda – Informatii si fotografii

Salina Turda este una din destinatiile turistice de top ale Transilvaniei si Romaniei. Acest loc trebuie viztat de oricine cel putin odata in viata, pentru aerul sanatos si atractiile din interior.

fotografii salina turda salt mine photos

Informatii generale despre Salina Turda

Intre anii 1851 si 1869 s-au produs in mina peste 90.000 de tone de sare. Cantitatea de sare extrasa a scazut treptat, mai ales la inceputul anilor 1900, pentru ca exploatarea de sare sa fie inchisa permanent in anul 1936. Galeriile Iosif, Carolina, Ghizela, Rudolf si Terezia au devenit accesibile publicului dupa ce in anul 1854 a fost construit tunelul subteran de 917 de metri. Salina a devenit accesibila turistilor dupa renovarea din 1909, dar in timpul Celui de-al doilea Razboi Mondial a oferit adapost locuitorilor orasului. Ultima si cea mai mare renovare a avut loc intre anii 2008 si 2010, salina transformandu-se definitiv pentru a asigura divertisement si confort vizitatorilor si turistilor, care beneficiaza de o experienta unica de vizitare, la o temperatura constanta (atata iarna cat si vara), intre blocuri de sare si cu un aer sarat de care are nevoie sistemul imunitar uman. Inhalarea pe caile respiratorii a aerosolilor salini, nu numai ca ajuta la prevenirea si tratarea unor boli ale sistemului respirator, dar ajuta si in cazul unor probleme legate de alergii, stari de epuizare, sinuzite, insomnii, stress, imunodepresii.

Ce se poate face la Salina Turda

Pe langa faptul ca plimbarea prin salina aduce mai multe beneficii organismului, aici va puteti si delecta la diverse locuri pregatite special, cum ar fi: spatiu de joaca pentru copii, mese de tenis de masa, mese de biliard, piste de bowling, roata panoramica sau plimbatul cu barca.

Salina Turda se imparte in mai multe incaperi, precum: Sala de apel, Mina Terezia, Mina Rudolf, Sala putului de extractie, Sala Crivacului, Mina Iosif (sala ecourilor), Sationar Ghizela si Galeria Franz Josef. Va propun in continuare sa vedem cateva informatii pe scurt despre o parte din acestea.

Galeria Franz Iosif

Galeria de transport are lungimea de 917 metri si aria sectiunii utile de 4,8 m2. A fost sapata pentru a usura transportul sarii din subteran spre depozitele din Turda Noua in doua etape. In perioada 1853-1871 s-a sapat tronsonul de la metrul 0 la 780, iar pana la sfarsitul secolului al XIX-lea a fost prelungita cu inca 137 de metri.

Galeria traverseaza o formatiune marno-argiloasa sterila pe intervalul cuprins intre metrul 0 si 526. Pe acest interval peretii sunt sustinuti de o armura din zidarie de piatra cu grosimea in bolta galeriei de aproximativ 40 cm. Lungimea galeriei, masurata de la intrare (Turda Noua), este marcata pe peretele stang, prin picheti (placute de piatra) cu echidistanta de 10 stanjeni (1 stanje imperial austriac = 1,89635 m). Galeria a fost electrificata in anul 1910.

Dupa sistarea exploatarii sarii in anul 1932, in timpul celui de-al II Razboi Mondial, Galeria de transport Franz Joseph si camerele subterane din Salina Turda au fost utilizate ca adapost antiaeriene de catre locuitorii orasului, iar intre anii 1948-1992 galeria a fost utilizata ca depozit de branza telemea.

Sala de Apel

Pentru deschiderea minelor Rudolf si Ghizela s-a plecat de la camerele de tip conic existente. Din putul sudic al minei Terezia s-a sapat spre sud o galerie orizontala cu lungimea de 10 stanjeni, din care s-a sapat un coborator pana la nivelul Galeriei de transport Franz Joseph, fiind prelungit ulterior pana la nivelul subetajului de la care s-a inceput deschiderea minei Ghizela. Pentru a pregati jonctiunea cu galeria de transport, coboratorul a fost largit la orizontul viitoarei galerii, rezultand astfel o camera subterana. Intrucat intrarea si iesirea din mina se facea prin acest spatiu de dimensiuni relativ reduse, camera era locul ideal pentru a tine evidenta persoanelor care intrau si ieseau din mina Rudolf. Din acest motiv a primit denumirea de “Sala de apel”.

Dupa realizarea galerie de legatura intre “Sala de apel” si Galeria de transport Franz Joseph, scara de acces a fost utilizata pentru circulatia nobilimii locale, fiind denumita “Scara bogatilor”. Altarul a fost scupltat in sare pentru servicii religioase si rugaciuni inainte de schimb. O data pe saptamana era oficiata slujba religioasa de catre un preot. La slujba religioasa participau conducerea salinei precum si nobilii din imprejurimi.

Mina Terezia

Este cea mai veche lucrare miniera din ansamblul Salinei Turda (o camera de exploatare izolata, de tip conic). Exploatarea sarii a fost realizata in perioada 1690-1880 prin metoda feliilor orizontale descendente. Taierea blocurilor de sare s-a facut in vatra camerei (abataj in talpa). Dupa sistarea exploatarii sarii mina a fost utilizata ca loc de depozitare a sarii neformale rezultata in urma lucrarilor de sapare pentru prelungirea Galeriei de transport Franz Joseph. Prin inundarea vetrei si formarea lacului subteran, in mijlocul camerei a rezultat o “insula” de sare.

vatra minei este situata la adancimea de 112 metri fata de suprafata, respectiv la 90 de metri de la baza puturilor din cupola minei. Diametrul vetrei, pe directia NE-SV, este de 75 de metri. Vatra minei este acoperita de un lac cu o adancime maxima de 8 metri. Acesta s-a format prin acumularea in mina a apelor de infiltratie. Salinitatea apei din lacul subteran este de 260 g/l.

Mina Gizel – Preabataj

Lucrarile de deschidere incep dupa anul 1857, in paralel cu lucrarile de deschidere a minei Rudolf si cu lucrarile de sapare a Galerie de transport Franz Joseph. Numele minei a fost dat in onoarea Printesei Gisela Louise Marie, Printesa Imperiala si Arhiducesa de Austria. In decursul timpului, prin maghiarizare, numele minei devine Ghizela.

Mina Ghizela urma sa fie o camera de exploatare de tip paralelipipedic cu sectiunea trapezoidala la tavan dar, datorita impasului economic in care s-a aflat salina de la Turda in a 2-a jumatate a secolului al XIX-lea, mina ramane in stadiul lucrari miniere de pregatirea a exploatarii (lucrari de preabataj). Metoda de exploatare a sarii prin camere paralepipedice era considerata, la mijlocul secolului al XIX-lea, o metoda de exploatare superioara tehnic celei prin camere izolate de tip conic (vezi mina Terezia).

Lungimea galeriei longitudinale de trasaj este de 85 de metri, iar deschiderea intre fronturile galeriilor laterale de largire este de 12 metri. Orizontul de tavan este situat la 13 metri sub cota orizontului de tavan al minei Rudolf deoarece, galeria initiala de deschidere a minei Ghizela a intersectat un gol subteran si ca urmare s-a impus reluarea deschiderii camerei la un suborizont inferior. Pe peretii camerei sunt foarte bine conservate brazedele de contur a bancurilor de sare si urmele penelor cu ajutorul carora bancul de sare era detasat din masiv. Pe peretele sudic al putului de acces in preabataj este depusa o formatiune de sare secundara (recristalizata) ca urmare a circulatiei apelor de infiltratie prin “Mina Romana” si galeriile de trasaj initiale si a procesului de dizolvare-recristalizare a sarii.

Ca si solutii de agrement, in zona puteti descoperi: Salina, Potaissa apa & wellnes, bazinul de inot didactic Turda sau Strandul Durgau.

Acces. Intrarea la Salina Turda se poate face prin doua intrari, intrarea A (Str.Aleea Durgaului Nr.7, Turda, Judet: Cluj) sau intrarea B (Str.Salinelor Nr.54B, Turda, Judet: Cluj). Accesul in parcare se face pe baza de bilet cu bariera si costa 4 lei/ora. Daca nu veniti cu auto personal, puteti ajunge la salina cu transportul local, Linia 17.

Pretul biletelor este de 40 de lei pentru adulti si de 20 de lei pentru copii cu varsta peste 3 ani. O plimabre cu roata panoramica dureaza 8 minute si costa 5 lei de persoana.

Surse si adrese web utile:
https://www.salinaturda.eu/
– inscriptii de la Salina Turda

In continuare va prezentam o impresionanta galerie de fotografii de la Salina Turda (35 de imagini)

intrare noua salina turda aleea durgaului
Intrare noua Salina Turda – Aleea Durgaului, Nr. 7
parcare salina turda
Parcare si magazine de suveniruri Salina Turda
tablouri la intrarea in Salina Turda
Tablouri la intrarea in salina
galeria plan inclinat salina turda
Galeria Plan Inclinat Salina Turda
fotografie galeria franz iosif salina turda
Galeria Franz Iosif
poza cu galeria franz iosif salina turda
Galeria Franz Iosif
perete de sare salina turda
Perete de sare
probabil formatiune de sare transparenta de tip diamant salina turda
Un fel de diamant aflat undeva pe Galeria Franz Iosif
accesul spre baza de tratament salina turda
Accesul spre baza de tratament de la Salina Turda
tunel care duce spre mina ghizela salina turda
Tunel care duce spre Mina Ghizela
imagine de ansamblu cu balcoanele de deasupra minei rudolf
Imagine de ansamblu cu balcoanele de deasupra minei Rudolf
poza cu liftul de la salina turda
Lift Salina Turda
Liftul de la Salina Turda

Fotografii cu Mina Rudolf

salina turda mina rudolf fotografie de sus
Fotografie de sus
mina rudolf dupa iesirea din lift
Priveliste dupa iesirea din lift
casa de bilete pentru activitatile interioare salina turda
Casa de bilete pentru activitati interioare de divertisment
spatiu de recreare mese de biliard salina turda
Spatiu de recreere si mese de biliard
fotografie din mina rudolf salina turda
Priveliste spre scari si roata panoramica
mina rudolf salina turda poza
Priveliste din Mina Rudolf
amintiri de la salina turda suveniruri
Loc de unde se pot achizitiona suveniruri
fotolii cu masaj salina turda
Fotoliii cu masaj pentru relaxare
roata panormaica de la salina turda
Roata panoramica
imagine cu roata panoramica de la salina turda
Roata panoramica
sala de spectacole mina rudolf salina turda
Sala de spectacole (fotografie din roata panoramica)
fotografie panoramica de la salina turda
Mese de biliard si zona de recreere (fotografie din roata panoramica)
priveliste din roata panoramica spre scarile de acces
Priveliste din roata panoramica spre scarile de acces
priveliste panoramica mina rudolf salina turda
Priveliste din roata panoramica
spatiu de joaca pentru copii la salina turda
Spatiu de joaca pentru copii (fotografie din roata panoramica)

Fotografii cu Mina Terezia

salina turda zona de barcute foto de sus mina terezia
Imagine de sus cu Mina Terezia
fotografie panoramica cu mina terezia
Fotografie panoramica cu Mina Terezia
casuta de lumini mina terezia salina turda
Casuta cu lumini – fotografie de sus
salina turda barcute mina terezia
Barcute
Fotografie din Mina Terezia
Casuta cu lumini
plimbare cu barca pe lacul de la salina turda
Lacul si barcutele

Copyright ©Acesta este un articol Descopera Romania, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin (Paul S Photography). Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *