Despre roverul Perseverance si misiunea de explorare Mars 2020 – fotografii

Misiunea de explorare a planetei Marte, denumita Mars 2020, a fost pornita pe 30 iulie 2020 odata cu lansarea roverului spatial Perseverance, acesta aterizand 7 luni mai tarziu, pe 18 februarie 2021, in craterul Jezero de pe planeta rosie. Misiunea face parte din programul NASA de exploare pe Marte.

aterizarea roverului perseverance fotografie realizata in timpul aterizarii pe planeta marte
Aterizarea rover-ului Perseverance, fotografie realizata in timpul aterizarii pe planeta Marte / Sursa foto: NASA – https://mars.nasa.gov/resources/25609/high-resolution-still-image-of-perseverances-landing/

Despre Misunea Mars 2020

Misiunea principala a roverului Perseverance pe planeta rosie este de a cauta semne ale vietii antice si de a colecta mostre de roca, stanca si sol pentru posibila revenire pe Pamant. Daca initial NASA nu credea ca viata a existat vreodata pe Marte, descoperiri recente ale reover-ului Curiosity au demonstrat ca in trecut viata pe planeta rosie parea posibila.

In acest sens, site-ul de aterizare al roverului Perseverance a fost ales un loc care ar fi fost posibil sa fie locuibil. Astfel, Perseverance va cauta semne ale vietii trecute, va pune deoparte probe din miez de roca si sol si va ajuta la pregatirea viitoarelor misiuni cu echipaj uman. De asemenea, roverul va face masuratori si demonstratii tehnologice pentru a ajuta proiectantii unei viitoare expeditii umane sa inteleaga pericolele pe care le prezinta pragul martian. Roverul are si dificila misune de a incerca sa produca o cantitate mica de oxigen pur (O2) din dioxidul de carbon atmosferic martian (CO2).

Misiunea va incerca, de asemnea, sa gaseasca apa in subteran, sa caracterizeze vremea, praful si alte conditii potentiale de mediu care ar putea afecta in viitor astronautii care vor ateriza pe Marte.

lansarea misiunii mars 2020 de la cape canaveral space force station florida
Lansarea misiunii Mars 2020 de la Cape Canaveral Space Force Station – Florida / Sursa foto: NASA/Joel Kowsky

Despre roverul Perseverance

Roverul, un pic mai mare decat o masina normala, se bazeaza pe configuratia roverului anterior (care a fost pe Marte) Curiosity al Mars Science Laboratory.

Are dimensiune de 3 metri lungime (fara brate), 2,7 metri latime si 2,2 metri inaltime, si o greutate de 1.025 kilograme. Se poate spune ca masinaria are cam tot ce ar avea nevoie si o creatura vie pentru a supravietui pe Marte si pentru a putea explora, dupa cum vom vedea mai jos.

Partile componente ale roverului Perseverance
Corp – o structura care protejeaza “organele vitale”;
Creiere – calculatoare pentru procesarea informatiilor;
Controlul temperaturii – incalzitoare interne, strat de izolatie si multe altele;
“Gat si cap” – un catarg pentru camere pentru a oferi roverului o imagine la scara umana;
Ochi si urechi – camere si instrumente care ofera roverului informatii despre mediu;
Brat si “mana” – o modalitate de a se putea extinde si de a colecta probe de roca pentru studiu;
Roti si picioare – diverse piese pentru mobilitate;
Energie electrica – baterii si putere;
Comunicatii – antene pentru “vorbire” si “ascultare”.

Rover-ul Perseverance are cu el si un mic elicopter drona, denumit MSH, care are o masa de doar 1,8 kg si este alimentat cu energie solara. Acesta va efectua teste de zbor si tehnici de aterizare, dar va ajuta si la cercetarea terenului pentru a alege cel mai bun traseu pentru Perseverance. Acesta nu va zbura mai mult de 3 minute pe zi si este asteptat sa efectueze pana la cinci zboruri in primele 30 de zile ale misiunii Mars 2020.

De altfel, Perseverance mai detine si alte instrumente stiintifice, precum: spectometru pentru determinarea compozitiei la scara fina a materialelor de pe suprafata plantei rosii; radar care sondeaza pamantul de sub rover; senzori care masoara temperatura, viteza si directia vantului; SuperCam, adica o multitudine de instrumente care pot oferi o analiza complexa asupa compozitiei chimice si minerologice a rocilor, de la distanta; MOXIE, o tehnologie care va produce oxigen din dioxidul de carbon martian; si Mastercam-Z, un sistem de imagistica stereoscopica cu capactiatea de a mari.

prima imagine color la rezolutie mare a planetei marte realizata de perseverance
Prima imagine color la rezolutie mare a planetei Marte realizata de Perseverance / Sursa foto: NASA/JPL-Caltech – https://mars.nasa.gov/resources/25612/perseverances-first-full-color-look-at-mars/

Surse si adrese web utile:
https://mars.nasa.gov/mars2020/
https://mars.nasa.gov/mars2020/spacecraft/rover/
https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_2020
https://en.wikipedia.org/wiki/Perseverance_(rover)
https://mars.nasa.gov/mars2020/timeline/landing/status/

Alte fotografii

animatie cu traectoria roverului perseverance de la Pamant pana la Marte
Animatie cu traectoria roverului perseverance de la Pamant pana la Marte / Sursa imagine: Phoenix7777 – Own work Data source: HORIZONS System, JPL, NASA
bucuria reusitei aterizarii roverului performance in camera de comada
Bucuria de dupa aterizarea rover-ului Persevarance pe Marte / Sursa foto: https://mars.nasa.gov/mars2020/multimedia/images/
una din rotile roverului perseverance pe marte
Una din rotile rover-ului Perseverance pe Marte / Sursa foto: https://mars.nasa.gov/resources/25611/perseverances-big-wheel/

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *