Despre Porumbei – Descriere, habitat, dieta, fotografii, curiozitati

Stramosul salbatic al porumbelului domestic poate fi gasit peste tot in lume, porumbelul fiind initial domesticit pentru sursa de hrana. Sunt o vedere obisnuita in orasele din intreaga lume unde aglomereaza strazile si pietele publice, traind din mancarea aruncata si de semintele oferite de oameni.

imagini porumbei

Despre porumbei

Adultul porumbel poate avea dimensiuni cuprinse intre 29 si 37 de cm, cu o anvergura a aripilor de 62 pana la 72 cm. Greutatea porumbeilor salbatici variaza intre 238 si 380 de grame, in timp ce porumbeii domestici pot depasi aceasta greutate.

Penajul porumbeilor are mai multe nuante si modele diferite, porumbelul comun avand culoarea gri-alastruie cu aripile avand culori usor mai inchise, cu iridescente lucioase de culoare galbuie, verzuie sau rosie-purpuriu de-a lungul gatului si a aripilor, si o creasta alba proeminenta. Picioarele sunt de obicei de culoare rosu-purpuriu.

Soimii peregrini sunt dusmani obisnuiti ai porumbeilor pentru ca pana la 80% din dieta acestora este compusa din porumbei salbatici. Alti pradatori ai porumbeilor sunt: ratonii, soimii cu coada rosie, bufinitile mari, corbii sau oposumii.

Distributie

Aceste pasari sunt originare din Africa de Sud, Europa si sud-vestul Asiei. Porumbeii salbatici apar in intreaga lume, inclusiv in America de Nord, unde au fost introdusi din Europa in jurul anilor 1600. Se cuibaresc in crapaturile stancilor de pe litorale, aproape de vegetatia deschisa sau de zone agricole. Porumbeii de oras se cuibaresc pe cladiri si pervazuri de geamuri, in timp ce in mediile rurale isi gasesc loc prin hambare, depozite de cereale sau sub poduri.

In zonele urbane in care numarol lor creste necontrolat, pot deveni daunatori. In aceste zone exista si legislatie impotriva hranirii porumbeilor.

Dieta

Porumbeii de roca se hranesc in special cu cereale, seminte sau radacini. Acestia ciugulesc mancarea de pe sol si beau cu ciocul direct in apa. In orase, hrana porumbeilor include printre altele: paine, floricele, alune, coacaze, si cereale.

Imperecherea

Porumbeii sunt monogami si se imperecheaza pe viata. Perechile se pot forma in orice perioada a anului. Masculul si femela coopereaza in majoritatea aspectelor la cresterea puilor. Masculul aduce materialele necesare la realizarea unui cuib, in timp ce femela construieste cuibul din crengute pe platforma de iarba.

O pereche poate produce 5 sau mai multi pui intr-un an. Astfel, se depun doua oua care sunt incubate de ambii parinti timp de 16-19 zile. Ambii parinti hranesc puii, care parasesc cuibul dupa circa 4 saptamani.

Curiozitati despre porumbei

Porumbeii isi pot gasi drumul spre casa, chiar daca sunt eliberati dintr-o locatie indepartata, legati la ochi. Acestia se pot orienta prin detectarea campurilor magnetice ale Pamantului si prin utilizarea sunetelor si a mirosului. De asemenea, pot folosi indicii si pe baza pozitiei soarelui.

Inscriptii si hielogrife egiptene vechi sugereaza ca porumbeii au fost domesticiti acum mai bine de 5000 de ani.

Porumbeii au transmis mesaje pentru armata SUA in Primul si al Doilea Razboi Mondial, oferind informatii strategice si salvand vieti.

Un porumbel domestic, o pasare a Armetei SUA pe nume Levi, a a trait 31 de ani. Porumbeii au de obicei o speranta de viata mult mai mica.

Potrivit IUCN Red List, numarul global al populatiei de porumbei este de aproximativ 260 de milioane de indivizi.

Porumbeii pot atinge in zbor viteze de pana la 185 km/h.

Surse si adrese web utile:
http://animalia.bio/rock-dove
https://en.wikipedia.org/wiki/Rock_dove
https://www.nationalgeographic.com/animals/birds/r/rock-pigeon/
https://www.allaboutbirds.org/guide/Rock_Pigeon/overview#

Fotografii cu porumbei (15 imagini)

porumbei hraniti in oras
porumbei printre oameni
porumbel care mananca din mana fotografie
fotografie macro porumbel de aproape
fotografie porumbel
porumbel care bea apa
porumbei
porumbel
fotografie porumbel in parc
porumbel la apa
porumbel la malul lacului
rock dove pigeon photo
porumbei in zbor
porumbei pe apa inghetata in parc
porumbei in oras

Copyright ©Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru.De asemenea, fotografiile ne apartin (Paul S Photography). Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *