Despre polen – Proprietati, vitamine, minerale, fotografii

Polenul albinelor este o bila de polen (un corp mic) produsa de albinele tinere cand aterizeaza pe o floare. Este un amestec de polen, saliva, nectar sau miere.

polenul albinelor proprietati vitamine minerale

Ce este polenul

Polenul este o pulbere fina produsa de flori, ierburi si copaci pentru a fertiliza alte plante din aceiasi specie.

Fiecare bob de polen este un corp mic, de forma si structura variabila, format din structurile masculine ale plantelor purtatoare de seminte si transportate prin diferite mijloace (vant, apa, insecte) la structurile feminine ale plantelor, unde are loc fertilizarea. Polenul este format din din una sau mai multe celule vegetative si o celula reproductiva.

Majoritatea boabelor de polen sunt formate din trei parti distincte, respectiv: partea citoplasmatica, stratutl interior (intin) si stratul exterior si cel mai durabil (exin).

Polenul de albine, ce este si cum se colecteaza

Polenul albinelor este o bila de polen (un corp mic) produsa de albinele tinere cand aterizeaza pe o floare. Este un amestec de polen, saliva, necatr sau miere. Albinele duc aceste bile inapoi la stup in sacii de pe picioare si le depoziteaza in fagurele stupului. In continuare, polenul fermenteaza si coloniile de albine se hranesc cu el. Apicultorii colecteaza polenul de la albine prin adaugarea unui piaptan la intrarea albinelor in stup, ca atunci cand albinele trec prin el sa cada polenul intr-un cos de colectare. Apoi, albinele trebuie sa iasa pentru a colecta mai mult polen.

Ce vitamine se gasesc in polen:

 • Provitamina A (beta-caroten)
 • Vitamina B1
 • Vitamina B2
 • Vitamina B3
 • Vitamina B5
 • Vitamina B6
 • Vitamina B12
 • Vitamina C (acid ascorbic)
 • Vitamina D si Vitamina E
 • Vitamina K
 • Acid folic
 • Vitamina PP

Ce minerale se gasesc in polen:

 • calciu si fier
 • fosfor si cupru
 • potasiu, magneziu si sodiu
 • mangan si seleniu
 • siliciu
 • sulf si titan
 • zinc
 • iod si clor

Proprietatile polenului

Polenul de albine este considerat atat de benefic incat Consiliul Federal al Sanatatii din Germania il recunoaste ca medicament. Iata in continuare cateva din proprietatile polenului:

Stimularea sanatatii ficatului. Ficatul este responsabil pentru filtrarea toxinelor din organism. Polenul poate ajuta la mentinerea sanatatii ficatului.

Consolideaza sistemul imunitar. Un sistem imunitar puternic este necesar pentru combaterea bolilor si pentru a va mentine sanatosi. Polenul de albine poate avea proprietati antimicrobiene, antifungice si antivirale, putand distruge bacterii si virusi.

Supliment alimentar. Polenul albinelor ar putea functiona ca un supliment alimentar care poate ajuta la dieta si sanatate.

Reducerea stresului. Polenul de albine poate creste fluxul de sange catre sistemul nervos al corpului, contribuind la reducerea stresului. De asemnea, este eficient pentru oboseala.

Polenul albinelor actioneaza ca un antioxidant, poate ameliora simptomele menopauzei si poate accelera vindecarea pielii, deoarece stimuleaza circulatia sangelui, ucide bacteriile si umezeste pielea.

Doze recomandate

La copii – 15 grame (1-2 lingurite pe zi)
La adulti – 20 – 40 grame (3-5 lingurite pe zi)

Cumpara POLEN online:
Polen Uscat granule 230 gr Borcan – APILAND
Polen Uscat granule 220 gr – Quantum Pharm

Alergiile polenului

Polenul este una dintre cele mai frecvente cauze de alergii in SUA si in alte tari. Multi oameni au raspns imun advers atunci cand respira polen.

La persoanele cu alergii la polen, sistemul imunitar identifica gresit polenul inofensiv ca fiind un intrus periculos si incepe sa produca substante chimice pentru a lupta impotriva polenului.

Aceasta este cunoscuta sub numele de reactie alergica, iar tipul specific de polen care o provoaca este cunoscut sub numele de alergen. Principalele simptome iritante sunt urmatoarele: stranut, nas infundat, tuse, piele umflata, mancarimi sau ochi umezi.

Unele persoane au laergii la polen pe tot parcusul anului, in timp ce altele persoane au alergii doar un anumite perioade ale anului.

Este putin probabil ca alergia sa dispara odata ce s-a dezvoltat. Cu toate acestea, simptomele pot fi tratae cu medicamente. De asemenea, modificari ale stitlului de viata pot ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu alergiile la polen.

O alergie la polen poae fi denumita si ca rinita alergica.

Surse si adrese web utile:
https://www.healthline.com/health/bee-pollen-benefits
https://www.healthline.com/health/allergies/pollen#symptoms
https://www.britannica.com/science/pollen

Cumpara MIERE de MANUKA online:
Miere de Manuka MGO 300+ – 500 gr – PURE GOLD
Miere de Manuka MGO 300+ – 250gr – PURE GOLD
Miere de Manuka MGO 85+ – 375 gr – PURE GOLD
Miere de Manuka MGO 400+ – 250 gr + 250 gr – MANUKA HEALTH

In incheiere va perzint cateva fotografii cu polen

bee pollen photo
fotografii cu polen
polenul de albine
bee pollen photo
Foto de: congerdesign
polenul in sanatate
fotografie macro cu polen pe flori
Polen pe floriMacro
imagine cu polen pe flori poza macro
Polen pe flori – Macro

Cumpara POLEN online:
Polen Uscat granule 230 gr Borcan – APILAND
Polen Uscat granule 220 gr – Quantum Pharm

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, imaginile ne apartin si nu pot fi copiate. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *