Despre planeta Saturn – Informatii, curiozitati si fotografii – Gigantul gazos cu inele

Saturn este a doua planeta ca marime din sitstemul nostru solar si a sasea planeta de la Soare. Saturn este o minge masiva formata in mare parte din hidrogen si heliu, care are cei mai multi sateliti.

planeta saturn
Foto de: NASA/JPL-Caltech/SSI

A doua planeta ca marime din sistemul solar, dupa Jupiter, Saturn este numita dupa zeul roman al bogatiei si al agriculturii, simbolul sau astronomic reprezentand secera zeului. Romanii au numit ziua de sambata, Ziua lui Saturn (Saturni dies).

Planeta Saturn are un strat exterior gazos, urmat apoi de straturi intermediare de hidrogen lichid si heliu lichid, pentru ca miezul sa fie cel mai probabil compus din fier (nichel) si roca. Culoarea sa de nuanta galbena este data de cristalele de amoniac din atmosfera sa superioara. Viteza vantului pe Saturn poate atinge si 1800 km pe ora, mai mare decat pe Jupiter, dar nu la fel de mare ca viteza vantului de pe Neptun. In ianuarie 2019 astronomii au anuntat ca o zi pe planeta Saturn a durat 10h 33m 38s + 1m 52s – 1m 19s, pe baza studiilor asupra inelului C al planetei. Saturn are un interior fierbinte, care poate atinge temperaturi de pana la 11.700 ° C in centrul sau. Cu cat ne indepartam de centru temperatura scade, aceasta fiind de -175 ° C la nivelul atmosferei superioare.

Sistemul sau inelar, care este cu siguranta cea mai faimoasa caracteristica a planetei, este compus in mare parte din particule de gheata, cu cantitati mici de resturi stancoase si praf. Sistemul de inele se poate intinde pana la 282.000 de km de planeta. Practic, planeta Saturn impreuna cu inelele se pot incadra in distanta dintre Pamant si Luna.

Titan este cea mai mare luna a lui Saturn si a doua ca marime din sistemul nostru solar, fiind mai mare si decat planeta Mercur. Pana in prezent se stie ca in jurul lui planetei Saturn orbiteaza 82 de luni.

Curiozitati despre Planeta Saturn

Saturn este o planeta colosala. Noua planete Pamant puse una langa alta aproape ar atinge diametrul planetei Saturn, fara inelele acesteia.

Saturn este a sasea planeta de la Soarele nostru si orbiteaza la o distanta de aproximativ 1,4 miliarde de kilometri de acesta.

O rotatie pe axa sa dureaza aproximativ 10,7 ore (o zi a lui Saturn), in timp ce pentru a orbita in jurul Soarelui are nevoie de 29 de ani de pe Pamant.

Planeta Saturn este o planeta gigantica de gaz, si prin urmare, nu are o suprafata solida ca cea a Pamantului. Cu toate acestea se crede ca ar putea avea un nucleu solid pe undeva.

AER CALD. Atmosfera lui Saturn este formata in principal din hidrogen (H2) si heliu (He).

MINI SISTEM SOLAR. Saturn are 53 de luni cunoscute si inca 29 de luni care asteapta confirmarea descoperirii lor, adica un total de 82 de luni.

INELE GLORIOASE. Saturn are cel mai spectaculos sistem de inele, cu sapte inele si mai multe goluri si diviziuni intre ele.

Planeta Saturn este o destinatie rara. Aceasta a fost vizitata de misiunile Pioneer 11 si Voyagers 1 si 2, in timp ce nava (sonda) spatiala robotizata Cassini-Huygens a orbitat planeta Saturn de 294 de ori intre anii 2004 si 2017. De altfel, nava Cassini (2 tone) a fost vaporizata intentionat in atmosfera planetei Saturn in 2017.

Saturn nu poate sustine viata asa cum o cunoastem noi, dar unele dintre lunile planetei Saturn au conditii care ar putea sustine viata.

Pamantenii nu pot vedea inelele planetei Saturn. Acestea de abia sunt vizibile cu telescoape puternice.

Fotografii cu planeta Saturn

fotografie planeta saturn
Fotografie cu planeta Satrun realizata de sonda Cassini / Foto de: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
sistem inelar planeta saturn
Imagine de: WikiImages
inelele iconice ale planetei saturn
Inelele iconice ale planetei Saturn / Foto de: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
inelele planetei saturn vazute de pe sonda Cassini
Inelele planetei Saturn vazute de pe sonda Cassini (22 august 2009) / Foto de: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
furtuna polara de proportii uriase pe planeta saturn
Furtuna polara (vartej) de proportii uriase in nordul planetei Saturn / Foto de: NASA/JPL-Caltech/SSI
creatie artistica cu inelele planetei saturn
Creatie artistica cu inelele planetei Saturn / Imagine de: 12222786
creatie foto cu inelele planetei saturn
Creatie foto cu inelele planetei Saturn / Imagine de: 12222786
sistemul solar
Sistemul SolarSaturn a sasea planeta / Imagine de: Comfreak

Surse si adrese web utile:
https://nineplanets.org/saturn/
https://solarsystem.nasa.gov/planets/saturn/overview/
https://pds.jpl.nasa.gov/planets/choices/saturn1.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Saturn

S-ar putea sa va intereseze:
Despre Stele
Telescopul Hubble

Acesta este un articol Descopera.net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati informatii sau fotografii din articol va rugam sa adaugati un link spre aceasta pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *