Despre planeta Mercur – Informatii, curiozitati si fotografii

planeta mercur
Sursa imagine: skeeze

Mercur este cea mai apropiata planeta de Soare si este o planeta interioara. Cu toate ca Mercur este a 4-a planeta stralucitoare dupa Venus, Marte si Jupiter, ea este totusi foarte greu de observat deoarece imaginea ei se proiecteaza pe bolta cereasca intotdeauna foarte aproape de discul solar. Din aceasta cauza, lumina puternica a Soarelui creeaza conditii nefavorabile pentru observatii.

Planeta Mercur poate fi observata de pe Pamant numai seara imediat dupa apusul Soarelui, sau dimineata in zori. Ea se observa numai atunci cand este in apropierea orizontului unde exista turbulenta atmosferica mare care cauzeaza vizibilitate slaba.

Cu toate acestea, Mercur a fost observat de catre popoarele antice care i-au atribuit denumiri diferite, fiecare denumire referindu-se la miscarea rapida a sa. Astfel denumirea greaca Hermes reprezenta pe mesagerul zeilor; la romani Mercurius avea aceeasi semnificatie la care se mai adauga si aceea de zeu al negustorilor iar, mai tarziu, si al hotilor. La popoarele germane se numea Wotan(=ratacitorul).

mercur in sistemul solar
Mercur in sistemul solar

Distanta de la Soare la planeta este de 46.000.000 km cand aceasta este la periheliu si de 70.000.000 km cand se afla la afeliu.

Curiozitati despre Planeta Mercur

  • Planeta Mercur s-a format acum aproximativ 4,5 miliarde de ani;
  • Deoarece Mercur poate fi vazuta in anumite conditii si fara un telescop, multe civilizatii antice au vazut planeta, motiv pentru care, este imposibil de stabilit cine a descoperit-o mai intai. Cu toate acestea, a fost observata pentru prima data cu ajutorul unui telescop, de catre Galileo Galilei, la inceputul secolului al XVII-lea;
  • Mercur face o calatorie in jurul Soarelului in 88 de zile pe Pamant. Acest lucru face ca un an pe Mercur sa fie echivalentul a 88 de zile pe Pamant, fiind cel mai scurt an al oricarei planete;
  • Planeta Mercur orbiteaza in jurul Soarelui cu o viteza de aproximativ 47 de kilometri pe secunda;
  • Ca marime Mercur este la o treime din marimea Pamantului;
  • Mercur nu are sateliti sau sistem de inele cunoscute pana in prezent;
  • Suprafata planetei Mercur este asemanatoare cu cea a Pamantului;
  • Schimbarile de temperatura de pe aceasta planeta sunt cele mai drastice din sistemul solar. Temperaturile de pe suprafata planetei sunt calde si reci, astfel, in timpul zilei temperaturile pot ajunge si pana la 430 de grade celsius, dar pentru ca Mercur nu are atmosfera pentru a retine caldura, temperaturile pot scadea pe timpul noptii si pana la 180 de grade celsius;

Imagini cu Planeta Mercur

Comparatie intre marimea a patru planete: Mercur, Marte, Venus, Pamant.
Imagine de : https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mercury-mars-venus-earth.jpg
bazinul caloris planeta mercur
Mercur nu are atmosfera ca sa o protejeze de resturile spatiale, astfel ca aceasta planeta mica este plina de cratere, unul dintre cele mai spectaculoase fiind Bazinul Caloris, unde se crede ca sunt cratere si de 300 km diametru.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
emisfera sudica a planetei mercur
Mercur – emisfera sudica | Foto de: https://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/index.php?category=
planeta mercur
Sursa foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
crater de pe planeta mercur
Sursa foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Surse si adrese web utile:
https://nineplanets.org/mercury/
https://solarsystem.nasa.gov/planets/overview/
https://pds.jpl.nasa.gov/planets/

S-ar putea sa va intereseze:
Despre Stele
Telescopul Hubble
Despre planeta Saturn

Acesta este un articol Descopera.net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati informatii sau fotografii din articol va rugam sa adaugati un link spre aceasta pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.