Despre Pestere Poarta lui Ionele sau Pestera Haiducului – Generalitati si fotografii

Pesterea lui Ionele poate fi gasita in Parcul National Apuseni, un loc fascinant al tarii noastre. O legenda din trecut spune ca numele acesteia vine de la un haiduc pe nume Ionel, care s-a ascuns in aceasta pestera pana in momentul in care a fost prins. Nu stim sigur daca este adevarat, dar cert este ca numele a ramas. Se poate ajunge la ea prin Valea Ariesului, din comuna Garda de Sus, urmand un parcus de aproximativ 2,5 km pe DJ750, din centrul comunei spre Pestera Scarisoara pe Valea Ordancusa.

Pestera lui Ionele, situata in versantul drept al Vaii Ordancusa, la o altitudine de 800 de metri si a fost declarata monument al naturii in anul 1999. Pestera sculptata in calcare albe nu este foarte mare, avand o lungime care poate fi vizitata de 60 de metri si o latime cuprinsa intre 10 si 32 de metri.

Dintre blocurile de grohotis ale pesterii izvoreste o apa curgatoare, care apoi creste din afluenti si devine mai mare.

Intrarea in pestera pare infricosatoare, insa in ciuda acestui fapt intrarea se face destul de usor, pe un sir de trepte, care incep de la podul de piatra si coboara in pestera. Gura pesterii are 17 metri inaltime si 12 metri latime. Pestera este amenajata si luminata pentru putea fi vizitata, dar relieful este dificil asa ca trebuie sa aveti grija pe unde calcati.

Mai trebuie sa stiti ca pentru vizitare exista si un tarif care este de 10 lei pentru adulti si 7 lei pentru copii (atata era acum cativa ani). Vizitarea pesterii nu dureaza foarte mult, astfel ca in circa 10-15 minute ati cam terminat. Daca treceti prin zona, insa merita sa o vizitati!

Galerie de fotografii Pestere Poarta lui Ionele

acces spre pestera poarta lui ionele muntii apuseni
intrare pestera poarta lui ionele
portal intrare pestera lui ionele
interior pestera poarta lui ionele
The Gate of Ionele Cave
apa curgatoare pestera poarta lui ionele

Surse si adrese web utile:
http://povestidecalatorie.ro/poarta-lui-ionele-pestera-haiducului/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Pe%C8%99tera_Poarta_lui_Ionele
https://viziteazaalbaiulia.ro/poarta-lui-ionele/?cn-reloaded=1

Fotografii:
http://adriansuhan.ro/

Copyright ©Acesta este un articol Descopera Romania, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.