Despre Palatul Parlamentului – Fotografii, generalitati si curiozitati

Situat in zona centrala a capitalei, Palatul Parlamentului se gaseste pe Dealul Arsenalului, fiind incadrat la sud de Calea 13 Septembrie, la est de Bulevardul Libertatii, la nord de Bulevardul Natiunilor Unite si la vest de strada Izvor.

fotografie palatul parlamentului noaptea

Cladirea in forma unui dreptunghi are latura cea mai mare (275 de metri) in partea estica si corespunde cu axul sau central cu mijlocul Pietii Unirii, care face legatura cu Bulevardul Unirii. Cladirea are aproximativ 1000 de incaperi, din care mai mult de jumatate sunt utilizate pentru activitati protocolare.

Dupa cutrmurul din 1977 sistematizarea capitalei a devenit o prioritate nationala. 10 arhitecti, care aveau in subordine alti 700, au coordonat lucrarile de proiectare si construire a Casei Poporului, constructie care a inceput pe 25 iunie 1984. Arhitectul sef al proiectului a fost Anca Petrescu (28 de ani) care a castigat concursul pentru construirea cladirii. Timp de circa 7 ani s-a lucrat zi si noapte la constructia cladirii, fiind implicati peste 100.000 de muncitori si 12.000 de soldati, pana in 1990 perioada in care s-au efectuat circa 60% din lucrari. Acestea au continuat intr-un ritm mai lent intre anii 1992-1996.

Cladirea gazduieste in acest momemt institutii precum: Camera Deputatilor, Senatul, Consiliul Legislativ sau Curtea Constitutionala.

Palatul Parlamentului a deventi in timp un obiectiv turistic major fiind vizitat de aproximativ 150.000 de turisti in fiecare an, marea majoritate fiind turisti straini.

Dimensiunile cladirii: suprafata construita la sol – 66.000 metri patrati, lungime – 270 metri, latime – 245 metri, inaltime – 86 metri (peste cota 0) si adancime sub nivelul solului – 92 metri.

Curiozitati despre Casa Poporului

  • Este a doua cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil din lume;
  • Zeci de mii de familii au fost mutate cu forta in alte locuri din Bucuresti pentru a face loc constructiei;
  • Aproximativ 20 de persoane si-au pierdut viata in timpul construirii acestei cladiri dar numarul acesta nu este oficial;
  • Pentru realizarea impunatoarei cladiri au fost folosite printre altele: 1.000.000 m3 de marmura, 5.500 tone de ciment si 7.000 de tone de otel;
  • Este cea mai prezenta cladire romaneasca in Cartea Recordurilor ca fiind cea mai vizitata cladire romaneasca.

Surse si adrese web utile:
http://cic.cdep.ro/ro/prezentare-generala/cladirea-palatului-parlamentului

In continuare va prezint si cateva fotografii cu Palatul Parlamentului (9 imagini)

priveliste dinspre bulevardul unirii spre palatul parlamentului
poza palatul parlamentului
palatul parlamentului romania
palace of the parliament romania photo
fotografie cladirea parlamentului romania
cladirea senatului si a camerei deputatilor
casa poporului bucuresti
palatul parlamentului fotografie noaptea din departare
palatul parlamentului noaptea

Iata si un scurt video de 5 minute cu prezentarea cladirii

Copyright ©Acesta este un articol Descopera Romania, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin (Paul S Photography). Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

One thought on “Despre Palatul Parlamentului – Fotografii, generalitati si curiozitati

  1. E bine de știut ! Pentru urgentarea lucrărilor la impunătoarea clădire i s-a cerut lui Nicolae Ceaușescu să permită folosirea deținuților !!! Răspunsul a fost; categoric NU ! Am această informație de la distinsa Doamnă arhitect Anca Petrescu , șef proiect arhitectură și șef proiect complex la Casa Poporului. Este autor unic al proiectului Casa Poporului, actualmente Palatului Parlamentului, precum și al altor proiecte în Cuba, SUA, Franța, Maroc etc. A fost membră al ordinului arhitecților români și ordinului arhitecților francezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.