
Naveta Spatiala Crew Dragon este capabila sa duca pana la 7 pasageri pe orbita Pamantului si sa se reintoarca. A fost prima naveta spatiala privata care a dus oameni pe Statia Spatiala Internationala.
Naveta Dragon este echipata cu 16 propulsoare Draco utilizate pentru orientarea navei spatiale in timpul misiunii, inclusiv manevre de apropiere, reglare pe orbita sau control al altitudinii. Fiecare propulsor Draco este capabil sa genereze 90 de kg forta in vidul spatiului.
Dragon 2 este urmasa primei capsule Dragon, care putea transporta doar cargo. Aceasta din urma a facut pana in prezent peste 20 de vizite in care a transportat materiale si echipamente catre Statia Spatiala Internationala.
Date tehnice:
Inaltime: 8,1 metri
Diametru: 4 metri
Volumul capsulei: 9,3 m3
Volum cargo: 37 m3
Greutatea maxima la lansare: 6.000 kg
Greutatea la intoarcere: 3.000 kg
Capsula Dragon
Capsula Dragon, sectiunea sub presiune, permite transportul persoanelor. Capsula este echipata cu propulosare Draco care permit acesteia sa fie manevrata pe orbita si 8 SuperDracos cuplate impreuna ca sistem de evacuare la lansare.
Acest sistem (The Launch Abort System) are rolul de siguranta pentru echipaj si poate fi folosit pentru separarea rapida a navei Dragon de racheta Falcon in cazul unei situatii de urgenta. Cele 8 motoare SuperDracos vor fi folosite in situatia de urgenta pentru a propulsa capsula si trunchiul departe de racheta.
Trunchiul Dragon
Trunchiul navei Dragon este capabil sa transporte marfa nepresurizata, dar si sa sustina nava spatiala in timpul ascensiunii. Jumatate din acesta este acoperit cu panouri solare care ofera energie navei Dragon in timpul zborului. Acesta ramane atasat de nava Dragon pana cu putin timp inainte de reintrarea in atmosfera.

Misiunea – Sincronizarea cu Statia Spatiala Internationala
Lansata sambata de la Centrul Spatial Kenedy, Naveta Dragon a avut misiunea de a duce oameni pe Statia Spatiala Internationala si de a se sincroniza cu aceasta. Misiunea a fost un succes, capsula Dragon andocand la SSI la 19 ore dupa lansarea de pe Pamant.
Astronautii Robert Behnken si Douglas Hurley sunt primii oameni trimisi in spatiu de americani dupa renuntarea la programul spatial anterior, in 2011, astfel NASA a deschis un nou capitol pentru SUA in aventura lor spatiala.
Naveta Dragon a fost realizata de SpaceX, firma lui Elon Musk. De altfel, in 2014, NASA a acordat contracte de 6,8 miliarde de dolari pentru proiectarea si construirea de nave spatiale capabile sa duca oameni in spatiu.
Duminica dupa masa la ora 17:16 Dragon s-a conectat cu succes la Statia Spatiala Internationala. Cei doi astronauti s-au alaturat astfel Expeditiei 63 unde vor ramane intre 30 si 100 de zile, timp in care vor efectua teste si cercetari.
Dupa incheierea misiunii, Nava Dragon 2, cu echipaj la bord, se va dezlipi in mod autonom de Statia Spatiala Internationala si va reintra in atmosfera Pamantului. Ultimul pas va fi aterizarea in Oceanul Atlantic de unde va fi recuperata de navele Go Navigator ale SpaceX.
Aceasta misiune va fi un ultim pas major inainte ca programul cu echipaj comercial al NASA sa certifice Dragon ca Nava Spatiala cu echipaj pentru alte misiuni operationale si de lunga durata pe SSI. Aceasta certificare si functionare regulata a Navelor Dragon vor permite NASA sa continue investitiile imporante de cercetare si tehnologie care se desfasoara la bordul SSI, in beneficiul oamenilor, dar si pentru a pune bazele pentru exploatarea in viitor ale Lunii si a planetei Marte, incepand cu programul agentiei Artemis care doresc sa duca pe Luna un echipaj mixt, in anul 2024.

Video cu lansarea Navetei Dragon de la Centrul Spatial Kenedy
Fotografii Nava Spatiala Dragon SpaceX
Iata mai jos o serie de fotografii capturate de pe filmarile video ale NASA, imagini de la lansare si pana la andocarea cu Statia Spatiala Internationala.











Surse si adrese web utile:
https://www.spacex.com/vehicles/dragon/
https://www.nasa.gov/specials/dm2/
https://www.theverge.com/2020/5/30/21269703/spacex-launch-crew-dragon-nasa-orbit-successful
https://en.wikipedia.org/wiki/Dragon_2
https://pixabay.com/users/spacex-imagery-885857/
Copyright ©. Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.