Despre Naveta Spatiala Dragon SpaceX – Fotografii

Naveta Spatiala Crew Dragon este capabila sa duca pana la 7 pasageri pe orbita Pamantului si sa se reintoarca. A fost prima naveta spatiala privata care a dus oameni pe Statia Spatiala Internationala.

Naveta Dragon este echipata cu 16 propulsoare Draco utilizate pentru orientarea navei spatiale in timpul misiunii, inclusiv manevre de apropiere, reglare pe orbita sau control al altitudinii. Fiecare propulsor Draco este capabil sa genereze 90 de kg forta in vidul spatiului.

Dragon 2 este urmasa primei capsule Dragon, care putea transporta doar cargo. Aceasta din urma a facut pana in prezent peste 20 de vizite in care a transportat materiale si echipamente catre Statia Spatiala Internationala.

Date tehnice:
Inaltime: 8,1 metri
Diametru: 4 metri
Volumul capsulei: 9,3 m3
Volum cargo: 37 m3
Greutatea maxima la lansare: 6.000 kg
Greutatea la intoarcere: 3.000 kg

Capsula Dragon

Capsula Dragon, sectiunea sub presiune, permite transportul persoanelor. Capsula este echipata cu propulosare Draco care permit acesteia sa fie manevrata pe orbita si 8 SuperDracos cuplate impreuna ca sistem de evacuare la lansare.

Acest sistem (The Launch Abort System) are rolul de siguranta pentru echipaj si poate fi folosit pentru separarea rapida a navei Dragon de racheta Falcon in cazul unei situatii de urgenta. Cele 8 motoare SuperDracos vor fi folosite in situatia de urgenta pentru a propulsa capsula si trunchiul departe de racheta.

Trunchiul Dragon

Trunchiul navei Dragon este capabil sa transporte marfa nepresurizata, dar si sa sustina nava spatiala in timpul ascensiunii. Jumatate din acesta este acoperit cu panouri solare care ofera energie navei Dragon in timpul zborului. Acesta ramane atasat de nava Dragon pana cu putin timp inainte de reintrarea in atmosfera.

Naveta Dragon in apropierea Statiei Spatiale Internationale, apropiindu-se pentru andocare

MisiuneaSincronizarea cu Statia Spatiala Internationala

Lansata sambata de la Centrul Spatial Kenedy, Naveta Dragon a avut misiunea de a duce oameni pe Statia Spatiala Internationala si de a se sincroniza cu aceasta. Misiunea a fost un succes, capsula Dragon andocand la SSI la 19 ore dupa lansarea de pe Pamant.

Astronautii Robert Behnken si Douglas Hurley sunt primii oameni trimisi in spatiu de americani dupa renuntarea la programul spatial anterior, in 2011, astfel NASA a deschis un nou capitol pentru SUA in aventura lor spatiala.

Naveta Dragon a fost realizata de SpaceX, firma lui Elon Musk. De altfel, in 2014, NASA a acordat contracte de 6,8 miliarde de dolari pentru proiectarea si construirea de nave spatiale capabile sa duca oameni in spatiu.

Duminica dupa masa la ora 17:16 Dragon s-a conectat cu succes la Statia Spatiala Internationala. Cei doi astronauti s-au alaturat astfel Expeditiei 63 unde vor ramane intre 30 si 100 de zile, timp in care vor efectua teste si cercetari.

Dupa incheierea misiunii, Nava Dragon 2, cu echipaj la bord, se va dezlipi in mod autonom de Statia Spatiala Internationala si va reintra in atmosfera Pamantului. Ultimul pas va fi aterizarea in Oceanul Atlantic de unde va fi recuperata de navele Go Navigator ale SpaceX.

Aceasta misiune va fi un ultim pas major inainte ca programul cu echipaj comercial al NASA sa certifice Dragon ca Nava Spatiala cu echipaj pentru alte misiuni operationale si de lunga durata pe SSI. Aceasta certificare si functionare regulata a Navelor Dragon vor permite NASA sa continue investitiile imporante de cercetare si tehnologie care se desfasoara la bordul SSI, in beneficiul oamenilor, dar si pentru a pune bazele pentru exploatarea in viitor ale Lunii si a planetei Marte, incepand cu programul agentiei Artemis care doresc sa duca pe Luna un echipaj mixt, in anul 2024.

Capsula Dragon vazuta in atmosfera Pamantului

Video cu lansarea Navetei Dragon de la Centrul Spatial Kenedy

Fotografii Nava Spatiala Dragon SpaceX

Iata mai jos o serie de fotografii capturate de pe filmarile video ale NASA, imagini de la lansare si pana la andocarea cu Statia Spatiala Internationala.

Falcon 9 si Dragon inainte de lansare
Gata de lansare
momentul lansarii navetei spatiale dragon spacex
Momentul lansarii Navetei Dragon cu Racheta Falcon 9
lansare reusita pentru dragon spacex
Lansare reusita
racheta falcon 9 si naveta dragon la 1 minut de la lansare
Racheta Falcon 9 si Naveta Dragon, la 1 minut dupa lansare, aveau deja viteza de 1007 km/h si se aflau la inaltimea de 8,1 km de Pamant
racheta falcon 9 spacex cu capsula dragon
La 1 minut si 50 de secunde de la lansare racheta Falcon 9 avea deja viteaza de 3005 km/h si se afla la inaltimea de 31,2 km de Pamant
desprinderea rachetei falcon 9 de capsula dragon
Momentul desprinderii Navetei Dragon de racheta Falcon 9. Racheta s-a intors in siguranta pe Pamant si va putea fi refolosita pentru o lansare ulteriora
Capsula Dragon in apropierea Statiei Spatiale Internationale cu cateva minute inainte de andocare
dragon la statia internationala spatiu
Capsula Dragon andocata la Statia Spatiala Internationala
Interiorul Statiei Spatiale Internationale in asteptarea cosmonautilor de pe Dragon
momentul intrarii cosmonautilor de pe dragon pe statia spatiala internationala
Momentul intrarii cosmonautilor de pe dragon pe statia spatiala internationala
Fotografie de final. Astronautii Robert Behnken si Douglas Hurley s-au alaturat expeditiei 63 de pe Statia Spatiala Internationala

Surse si adrese web utile:
https://www.spacex.com/vehicles/dragon/
https://www.nasa.gov/specials/dm2/
https://www.theverge.com/2020/5/30/21269703/spacex-launch-crew-dragon-nasa-orbit-successful
https://en.wikipedia.org/wiki/Dragon_2
https://pixabay.com/users/spacex-imagery-885857/

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.