Despre Marele Zid Chinezesc – Istoric, cum a fost construit, curiozitati, fotografii si documentar video

Cu o istorie care dateaza din China antica, Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai mari constructii realizate vreodata si reprezinta una dintre cele mai importante atractii turistice din lume, datorita grandorii sale arhitecturale si a semnificatiei istorice.

marele zid chinezesc foto
Foto de: John Petrovich

Despre Marele Zid Chinezesc

Zidul Chinezesc este o constructie strategica militara cu caracter defensiv, cu lungimea totala de 21.196 km pe distanta tuturor sectiunilor cunoscute care au fost masurate. Cea mai extinsa si bine conservata versiune a zidului are lungimea de aproximativ 8851 de km, din vest (Pasul Jiayu – nord vestul provinciei Gansu) pana in est (Muntele Hu, langa Dandong). Zidul trece prin zece regiuni ale Chinei: Liaoning, Hebei, Tianjin, Pekin, Shanxi, Mongolia Interna, Shaanxi, Ningxia, Gansu si Qinghai. Desi sectiuni intregi ale zidului sunt acum in ruina sau au disparut complet, este inca una dintre cele mai remarcabile structuri de pe Pamant.

Parti mari ale sistemului de fortificatii dateaza din secolele al VII-lea pana in secolul al IV-lea I.Hr. Initial, a fost construit ca segmente de zid independente pentru diferite state, care doreau astfel sa se apere de invazia triburilor migratoare care veneau dinstre stepele nordice. In secolul al III-lea I.E.N., Qin Shihuang, primul imparat al Chinei unite a conectat o serie de ziduri de aparare intr-un singur sistem defensiv. Primele sectiuni ale zidului au fost construite mai mult in vai in timp ce urmatoarele au fost construite mai mult pe crestele muntilor. De atunci zidul a fost mereu recladit, atingand in timpul dinastiei Ming lungimea maxima.

Grosimea zidului nu este aceiasi pe toata lungimea acestuia, aceasta fiind intre 5 si 8 metri, chiar si 10 metri in unele locuri, la baza. La intervale de cateva sute de metri au fost construite turnuri de observare, inalte de pana la 12 metri, care aveau rolul de observare. Astfel, militarii care se aflau in ele transmiteau semnale in caz de atacuri.

Marele Zid Chinezesc a fost declarat monument istoric al Chinei in 1952 si a intrat in patrimoniul UNESCO in anul 1987.

Cum a fost construit Marele Zid Chinezesc

Imagine de: https://www.chinahighlights.com/

Maiestosul Mare Zid a fost construit cu intelepciune, daruire, sudoare, lacrimi si sange. Muncitorii erau in general soldati, tarani si rebeli, multi dintre ei separati de familii, iar cei care mureau erau inmormantati ca parte a Marelui Zid Chinezesc.

Materialele folosite au fost: piatra, sol, nisip si caramida. Acestea erau livrate manual sau cu ajutorul franghiilor, carucioarelor sau caprelor. 100 de milioane de tone de caramida, piatra si sol au fost transportate si asamblate de milioane de soldati, tarani, prizonieri si animale, folosind sisteme pe baza de franghie, lemn si cosuri, de la desert pana pe crestele montante abrupte.

Muncitorii duceau pe umeri sau pe spate majoritatea pietrelor si a caramizilor pe munti, in timp ce cosurile pentru bambus erau folosite pentru a transporta sol, mortar si alte materiale.

Pe muntii care aveau carari suficient de plate s-au folosit carute cu o singura roata (roabe). Pentru transport, in functie de zonele unde erau duse materialele s-au mai folosit sisteme de cosuri si scripete (pentru vai), in timp ce spre varful muntilor se foloseau franghii.

Din pacate, Marele Zid si-a cerut sacrificiul, milioane de oameni pierzandu-si viata.

VIDEODocumentar in engleza despre Marele ZidNational Geographic

VIDEOFilmare aeriana cu drona a Marelui Zid Chinezesc

Curiozitati despre Zidul Chinezesc

Este cel mai lung zid de pe Terra, cu o lungime estimata la 8851 km, fiind de altfel recunoscut ca o impresionanta lucrare arhitecturala din istoria omenirii.

Este vizibil de pe Luna? Faptul ca Marele Zid Chinezesc poate fi vazut de pe Luna, adica de la o distanta de 385.000 de kilometri, este un mit binecunoscut, dar neverosimil. Chiar daca referiri la acest lucru apar inca din 1754, afirmatia a fost dezmintita de mai multe ori, dar este inca inradacinata in cultura populara.

Este vizibil din spatiu? Marele Zid Chinezesc este vizibil insa de pe orbita joasa a Pamantului, intre 160 si 320 km inaltime, in conditii perfecte de vizibilitate, daca se stie exact unde sa te uiti.

De-a lungul anilor, zidul a fost taiat in diferite puncte pentru a face loc drumurilor, in timp ce multe alte sectiuni s-au deteriorat dupa secole de neglijare.

Turism. Cea mai cunoscuta sectiune a Marelui Zid Chinezesc, Badaling, situata la circa 70 de km N-V de Beijing, a fost reconstruita la sfarsitul anilor ’50 si atrage zilnic mii de turisti nationali si straini.

Surse si adrese web utile:
https://www.chinahighlights.com/greatwall/
https://www.britannica.com/topic/Great-Wall-of-China
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Wall_of_China
https://www.history.com/topics/ancient-china/great-wall-of-china
http://www.drben.net/ChinaReport/Sources/Travel/Great_Wall_China/Great-Wall-China-Photographic_Tour_Locations-Menu.html

Fotografii cu Marele Zid Chinezesc (15 imagini)

Zidul Chinezesc UNESCO The Great Wall
Foto de: Francesco Bandarin / Copyright: © UNESCO
marele zid chinezesc
Foto de: Larch Gallagher
marele zid chinezesc toamna
Toamna / Foto de: Hanson Lu
marele zid chinezesc iarna
Iarna / Foto de: David Veksler
fotografie cu marele zid chinezesc
Foto de: Wilson Ye
fotografie de sus cu marele zid chinezesc
Fotografie de sus / Foto de: Vidar Nordli-Mathisen
imagine din satelit cu marele zid chinezesc
Imagine din satelit cu Marele Zid Chinezesc / Foto de: ChinaReport
trepte ale marelui zid chinezesc iarna
Trepte iarna / Foto de: yongbo zhu
marele zid chinezesc prin munti
Prin munti / Foto de: Violette Filippini
imagine superba cu marele zid chinezesc
Superb / Foto de: Siggy Nowak
marele zid chinezesc in mijlocul naturii prin padure
Prin padure / Foto de: Diego Gutierrez
zona pietonala a marelui zid chinezesc
Foto de: Andrew Scarborough
primavara la marele zid chinezesc
Primavara / Foto de: David Mark
vara la marele zid chinezesc
Peisaj de vara la Marele Zid / Foto: jplenio
iarna la marele zid chinezesc
Iarna / Foto de: Andrea Leopardi

Copyright © Descopera Lumea | Acest articol ne apartine si NU poate fi copiat. Daca totusi doriti sa copiati PARTIAL din text sau sa folositi imagini va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.