Despre Manastirea Sucevita

Manastirea Sucevita, construita intre anii 1583-1586 se gaseste in localitatea Sucevita (judetul Suceva), la circa 18 km de orasul Radauti, este un frumos monument istoric cu ziduri si turnuri marete, dar si cu sute de picturi deosebite de o mare valoare artistica si culturala.

manastirea sucevita

Monumentul a fost construit in stilul arhitecturii moldovenesti cu imbinari de elemente gotice si bizantine la care s-au adaugat elemente arhitecturale ale vechilor biserici moldovenesti. Manastirea care poarta hramul Invierea Domnului a fost construita pe cheltuiala familiei de boieri Movila.

Biserica din interior poarta numele de Biserica Movilestilor. Aceasta este inconjurata de ziduri cu grosime de 3 metri si inaltime de 6 metri, cu turnuri de straja in fiecare colt.

Despre picturile Manastirii Sucevita

Pictura a fost realizata in fresca de catre doi frati pictori, Sofronie si Ioan Zugravul si se pastreaza inca in forma originala. Aceasta a fost considerata de cercetatorul francez Paul Henry drept “testamentul artei moldovenesti”, din 2010 facand parte si din Patrimoniului Cultural Mondial al UNESCO.

Printre altele, in pictura interioara gasim cicluri din viata unor sfinti, precum: Viata lui Moise, Sf Mucenin Gheorghe, Sf Ierarh Nicolae sau Ioan cel Nou de la Suceava. In interior mai gasim o pictura impunatoare cu Iisus Hristos, dar si alte picturi cu teme precum: Viata Mantuitorului Iisus Hristos, imnul liturghic Unul Nascut, reprezentari ale Sfintei Treimi, Bunavestire, Nasterea Domnului sau Botezul Domnului.

Pictura exterioara prezinta picturi precum: Scara Virtutilor (sau Scara Sfantului Ioan Scararul), Rugaciunea tuturor sfintilor, Arborele lui Iesei, Rugul in flacari, Viata lui Moise sau Acoperamantul Maicii Domnului.

Scara Virtutilor (sau Scara Sfantului Ioan Scararul)

Galerii Foto Manastirea Sucevita:
Fotografii Manastirea Sucevtia
Foto Manastirea Sucevita

Surse si adrese web utile:
https://radioromaniacultural.ro/manastirea-sucevita-testamentul-artei-moldovenesti-din-secolul-al-xvi-lea/
https://en.wikipedia.org/wiki/Sucevi%C8%9Ba_Monastery

Fotografiile din articol ne apartin. Este interzisa copierea lor fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati unele imagini va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Copyright © Descopera Romania | Acest articol ne apartine si NU poate fi copiat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *