Despre Inima

Inima este un organ muscular cavitar de dimensiuni mari, situat in regiunea mediana a toracelui. Are o greutate de aproximativ 340 g la barbati si ceva mai putin la femei. Functia inimii este de a pompa sangele in doua circulatii separate. In primul rand, pompeaza sangele catre artere prin aorta, principala aorta a organismului. Sangele ajunge la organe si tesuturi, furnizandu-le oxigen si substante nutritive. Dupa aceea, sangele se reintoarce la inima prin vene, oxigenul din el fiind complet absorbit. Inima pompeaza sangele in al doilea circuit, de aceasta data catre plamani, pentru a inlocui oxigenul. Dupa aceea, sangele incarcat cu oxigen este retrimis catre inima. 

Photo by Robina Weermeijer on Unsplash


»Inima are patru camere principale, care asigura functia de pompa. Fiecare dintre ele are pereti musculari care se contracta pentru a asigura circulatia sangelui. Ventriculul stang are cei mai grosi pereti, intrucat pompeaza cea mai mare cantitate de sange. 


»Camere inimii sunt aranjate in perechi, fiecare avand un atriu cu perete subtire, ce primeste sangele de la vene. Fiecare atriu pompeaza sangele printr-o valva in ventricul, ce are peretii mai grosi, care, la randul lui, il pompeaza intr-o artera principala. 


»Cele doua atrii se gasesc in spatele si deasupra celor doua ventricule.Portiunile din perete care le separa sunt denumite septuri:interatrial si interventricular. 


Mecanismul de functionare:


»Sangele revine la inima de la plamani prin venele pulmonare, aducand o noua cantitate de oxigen. Patrunde in atriul stang, care se contracta si impinge sangele, printr-o valva denumita valva mitrrala, in ventriculul stang. Dupa aceea, ventriculul stnag se contracta si, in acest timp, valva mitrala se inchide, astfel incat sangele poate trece numai catre aorta prin valvele aortice deschise. Sangele ajunge la tesuturi, unde elibereaza oxigenul. 


»Sangele se reintoarce la inima din jumatatea inferioara a corpului prin vena cava inferioara, iar din jumatatea superioara a corpului prin vena cava superioara. Patrunde in atriul drept, acesta se contracta si sangele trece in ventriculul drept prin valva tricuspida. Contractia ventriculului drept expulzeaza sangele in artera pulmonara prin valvele pulmonare, catre plamani, de unde preia o noua cantitate de oxigen. Se intoarce apoi la inima prin venele pulmonare, pentru un nou ciclu. Acest proces este repetat de 50-60 de ori in fiecare minut. 


Ritmul cardiac:


»Cu fiecare bataie a inimii, cele doua atrii se contracta impreuna si incarca ventriculii cu sange. Dupa aceea are loc contractia ventriculelor. Sincronizarea acestor contractii este dependenta de un sistem electric de control al ritmului. Principalul centru de control este nodul sinoatrial, din atriul drept. De aici, impulsurile sunt conduse la cele doua atrii, determinand contractia acestora. 


Vasele sangvine:


»Arterele si venele sunt cele doua tipuri de vase sangvine mari din organism. Arterele transporta sangele de la inima la tesuturi, in timp ce venele transporta sangele pe drumul de intoarcere. Principala cavitate a inimii, ventriculul stang, expulzeaza sangele in principala artera din organism – aorta. Primele ramuri ale aortei se desprind din ea imediat ce paraseste inima. Ele sunt arterele coronare, ce asigura aportul de sange la inima. Aproape imediat dupa desprinderea din aorta, artera coronara stanga da nastere la doua ramuri. De aceea, de fapt, exista trei artere coronare: cea dreapta si cele doua ramuri ale arterei stangi. Traiectul lor acopera aproape toata suprafata inimii, asigurand aportul de sange la fiecare zona. Restul arterelor transporta sangele la toate celelalte parti ale organismului, dand nastere, mai intai, unor ramuri denumite arteriole si, in final, capilarelor. 

Sursa: ATLAS DE ANATOMIE – de Trevor Weston (editura VOX, 1997)

Anatomia inimii (video)

Link-uri utile:

www.heart.org

https://www.thoughtco.com/anatomy-of-the-heart-valves-373203

Acesta este un articol Descopera.net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.