Despre Gheparzi

Pare incredibil, dar se crede ca acest frumos animal isi are originile inca de acum 4 milioane de ani. In acest sens cele mai vechi fosile au fost descoperite in America de Nord (Texas, Nevada si Wyoming). Peste tot insa, in Asia, Africa, Europa sau America de Nord, la sfarsitul Erei Glaciare (acum circa 10000 de ani), au avut loc schimbari climaterice masive care au dus la disparitia unui numar foarte mare de exemplare. Atunci au disparut complet din America de Nord si din Europa si in mare parte din Africa si Asia. 

In prezent se estimeaza ca in Africa traiesc intre 9.000 si 12.000 de gheparzi. La inceputul secolului 20 erau mult mai multi, spre 100.000, dar de atunci si pana in prezent numarul lor a scazut drastic, aproximativ 80% din totalul lor. Din pacate, din peste 20 de tari deja au disparut complet. Disparitiile au fost cauzate de oameni care i-au vanat mult timp fara mila. In ultim perioada lucrurile s-au mai schimbat in acest sens si multi oameni se ocupa de salvarea acestor animale deosebite. In Africa au fost create in ultimii ani mai multe rezervatii naturale de mari dimensiuni in care “locuiesc” si gheparzi, alaturi de alte animale. 

Photo by jean wimmerlin on Unsplash

Ghepardul este construit pentru viteza. Fiecare parte a corpului este adaptata intr-o masura mai mica sau mai mare pentru viteza. Ghepardul are corpul lung iar in alergare isi mentine controlul directiei cu ajutorul cozii. Gheparzii sunt niste adevarati sprinteri, alearga foarte repede, insa obosesc la fel de repede dupa circa 300-500 metri. Se crede ca este cel mai rapid animal de uscat, de pe pamant, pentru ca poate atinge viteze de aproximativ 90-95 km/h, dar care poate ajunge si la 113 km/h. Respiratia lor creste foarte mult in timpul alergarii dupa o prada, de la 60 resp/minut pana la 150 resp/minut. In timpul alergarii pot face salturi de 6-8 metri. Gheparzii au o membrana foarte subtire care le protejeaza ochii in timpul alergarii. 

Aceste animale carnivore pot trai intre 9 si 12 ani in salbaticie daca se feresc de pradatori, dar in general traiesc intre 7 si 9 ani. In captivitate pot trai si mai mult, chiar si pana la varsta de 15 ani.

De obicei, in salbaticie gheparzii traiesc in doua grupuri. Un grup este reprezentat de familie, respectiv de o femela si puii ei. Femela isi creste singura puii si este foarte grijulie cu acestia. In timp ii inavta sa vaneze si pana cresc mari ii protejeaza de pericole. In acest sens, noaptea cauta locuri ferite de primejdii, iar pe timpul zilei cauta solutii in caz de pericole, cea mai simpla fiind de obicei cataratul in copaci, unde alte animale nu ajung, de exemplu hienele, animale care ucid multi pui de gheparzi. Celalat grup este reprezentat de masculi, care in cea mai mare parte reprezinta o coalitie intre 2 sau 3 frati; rareori un ghepard traieste singur. Masculii si femelele se intalnesc doar pentru a se imperechea.

Photo by lee bernd on Unsplash

O femela ghepard naste in medie 4 pui, dar sunt cazuri in care naste si mai multi pui. Dintre acestia insa nu vor supravietii cu totii, viata fiind foarte grea in salbaticie. Dupa nastere femela se va ocupa de cresterea puilor in urmatoarele 18 luni, timp ii care ii va hrani si ii va invata sa vaneze. Pentru ca are de hranit mai multe guri va avea in urmatoarea perioada va avea nevoie de mai multa hrana, deci va trebui sa vaneze mai des. Se crede ca doar intre 10 si 30 % din pui supravietuiesc in primele 3 luni, chiar daca dupa nastere femela isi muta mereu puii dintr-un loc in altul, cam la fiecare 3-4 zile. Dupa 6 saptamani puii incep deja sa o urmareasca pe mama lor si sa manance din vanatul pe care aceasta il prinde. Dupa ce puii ajung la varsta de sase luni, mama lor vaneaza animale mici pentru puii ei, pe care le tine in viata dar pe care le foloseste pentru ca puii sa invete sa vaneze. 

Cum vaneaza gheparzii. Acestia obosesc foarte repede, motiv pentru care trebuie sa se apropie foarte mult de prada inainte de atac, pentru a fi siguri ca vor reusi sa o prinda. Studiaza din timp turma de vanat si aleg cea mai potrivita tinta. Pentru a evita pradatori nocturni precum hienele sau lei, gheparzii vaneaza ziua, in special dimineata sau dupa-masa. Locurile cu ierburi inalte le confera avantaje pentru ca au culoarea foarte asemanatoare cu cea a ierbii.

Daca lucreaza in echipa au sanse sa vaneze o prada mai mare. Imediat dupa ce prinde un vanat, ghepardul trebuie sa se odihneasca pentru asi reveni dupa efortul facut, dar nu prea mult pentru ca trebuie sa manance repede. Vulturii apar imediat in zona, lucru care atrag pradatori mai mare care le fura hrana. In acest caz gheparzii fug ca sa se salveze. Gheparzi mananca foarte repede iar la final se ling reciproc pe bot. 
Acestia mananca in special gazele (Thompson fiind preferatele lor), vitei salbatici, impala dar si alte copitate de dimensiuni mici. 

Copyright ©. Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.