Despre Egreta Alba – Egreta Mare

Egreta Mare (Ardea Alba) cunoscuta si sub numele de egreta alba sau egreta alba mare este o pasare cu patru subspecii pe care le putem intalni in Asia, America, Africa si sudul Europei.

egreta alba

Generalitati despre Egreta Mare

Ii place sa traiasca in zone temperat tropicale si calde ale lumii, unde isi construieste cuiburi in copaci, cu paturi de stuf, in colonii, aproape de apa. Nu agreaza prezenta omului si prefera zona linistite, ferite de zgomot.

Cuibul este format in special din betisoare lemnoase, este captusit cu material vegetal si poate avea lungimea de pana la 3 metri.

O putem recunoaste usor pentru ca are ciocul alungit de culoare galben-portocalui si penajul alb.La noi in tara poate fi intalnita in special in Delta Dunarii, in perioadele calde ale anului. Toamna calatoreste spre zonele calde dinspre Marea Mediterana, dar sunt si exemplare care raman in Delta in iernile mai blande.

Are un zbor lent cu gatul retras, ceea ce le diferenteaza de alte pasari care isi extind gatul pe timpul zborului.

egrete in delta dunarii

Dimensiuni

Ca si dimensiuni, poate atinge pana la 1 metru inaltime, in timp ce lungimea poate varia intre 80 si 104 cm. Are greutatea cuprinsa intre 700 si 1500 de grame si poate atinge o anvergura cuprinsa intre 131 si 170 de cm.

Reproducere

In jurul varstei de 2-3 ani incep sa formeze perechi monogame in fiecare sezon. Dupa imperechiere femela depune in cuibul comun pana la 6 oua, care sunt incubate atat de mascul cat si de femela. Perioada de incubatie este de 23-26 de zile. Puii sunt hraniti de ambii parinti prin regurgitare si isi pot lua zborul dupa 6-7 saptamani.

Ce mananca egretele

Aceste pasari se hranesc in ape putin adanci cu pesti, broaste, mici reptile, mici mamifere si uneori cu insecte. Vaneaza relativ usor pentru ca pot sta nemiscate timp indelungat, astfel ca prada vine pana in apropierea lor.

egreta mare

Specia este protejata prin lege si momentan nu este in pericol de disparitie.

Surse si adrese utile:

Foto: Fotografii Natura

Referinte: https://en.wikipedia.org/wiki/Great_egret

Copyright ©Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.