Despre Dinozauri

Dinozaur este denumirea comuna data unui grup de reptile, adesea foarte mari, care au aparut pentru prima data in urma cu aproximativ 245 de milioane de ani si care au prosperat timp de aproape 180 de milioane de ani. Cei mai multi au murit spre sfarsitul Cretaceului, in urma cu circa 66 de milioane de ani.

dinozauri
Pteranodon in aer si Spinosaurus

Introducere si generalitati

Numele “dinozaur” vine de la cuvintele grecesti “deinos” (teribil sau temator de mare) si “sauros” (reptila sau soparla). Anatomistul englez Richard Owen a propus termenul formal Dinosauria in 1842 sa includa trei animale gigant disparute (Megalosaurus, Iguanodon si Hylaeosaurus) reprezentate de oase mari fosilizate care au fost dezgropate in mai multe locatii din sudul Angliei in prima parte a secolului al XIX-lea.

Inainte de aceasta data nu a existat niciun concept despre dinozauri. Chiar daca oase mari au fost observate probabil cu mult timp inainte de aceasta perioada, nu exista prea multe date si oamenii probabil nu au inteles ce au fost dinozaurii. Fosile care erau sigur de dinozauri au fost descoperite in zona New Jersey la sfarsitul anilor 1700. la scurt timp dupa aceea, expeditia lui Lewis si Clark au intalnit oase de dinozauri in vestul Statelor Unite.

Aplicata initial doar pentru cateva exemplare incomplete, categoria “Dinozaur” cuprinde acum pestre 800 de nume generice si sute de alte specii apar in fiecare an. Chiar daca unele oase au fost identificate gresit uneori, dinozaurii sunt bine documentari de resturile fosile abundente recuperate de pe toate continentele de pe Pamant.

Ca grup, dinozaurii par sa fie aliati cu crocodilienii, desi au fost si pareri ca dinozaurii si pasarile sa fi avut un stramos comun. Totusi, trei caracteristici antomica: dintii cu priza, un craniu cu doua gauri mari (diapsida) si o alta gaura in maxilarul inferior – sunt prezente atat la crocodili cat si la dinozauri. O alta observatie ne atrage atentia ca primii crocodilieni au aparut aproape simultan cu primii dinozauri cunoscuti.

perioada dinozaurilor
Sursa: Encyclopædia Britannica, Inc.

Extinctia dinozaurilor

O conceptie gresita prezentata în mod obisnuit în cartile si mass-media populare este ca toti dinozaurii au murit în acelasi timp – si aparent destul de brusc – la sfârsitul Perioadei Cretaceului, acum 66 de milioane de ani. Acest lucru nu este în totalitate corect si nu numai pentru ca pasarile sunt o ramura vie a descendentei dinozaurilor. Cele mai bune înregistrari, care sunt aproape exclusiv din America de Nord, arata ca dinozaurii erau deja în declin în timpul celei mai recente portiuni a Cretaceului. Cauzele acestui declin, precum si averile altor grupuri la acea vreme, sunt complexe si greu de atribuit unei singure surse.

Pe parcursul a 160 de milioane de ani sau aproximativ a erei mezozoice (acum 252,2 milioane pâna la 66 de milioane de ani) din care sunt cunoscuti dinozaurii, au existat schimbari constante în comunitatile dinozaurilor. Diferite specii au evoluat rapid si au fost repede înlocuite de altele de-a lungul Mezozoicului. Este important de notat ca extinctia este o aparitie normala in univers, de-a lungul timpului.

Au avut loc mai multe studii care au spus ca dinozaurii au disparut datorita unui asteroid imens sau a unor eruptii vulcanice majore. Prim varianta pare cea mai reala, mai ales ca sunt cercetatori care au descoperit in zona Mexicului un crater cu diametrul de 200 de kilometri, aflat sub Golful Mexicului. Pentru a crea un astfel de crater asteroidul trebuia sa aiba marimea de 10-12 km diametru. Dupa ce a lovit Terra, asteroidul a provocat, pe langa miliarde de tone de pamant aruncate in toate directiile si valuri tsunami uriase. Dupa acest pas, planeta a fost acoperita de nori uriasi de praf care au blocat lumina soarelui, ceea ce a dus la racirea vremii si la lipsa luminii solare, ceea ce a dus la disparitia plantelor si apoi a dinozaurilor ierbivori. Ulterior au murit si cei carnivori, care au ramas fara hrana. In acelasi timp au avut loc si eruptii ale vulcanilor care revarsau lava pe suprafata pamantului. Dar, pentru ca atunci animale mici precum serpii, sobolanii, soparlele sau pasarii au supravietuit, se crede ca si un procent mic de dinozauri au supravietuit acelui cataclism planetar. In concluzie putem spune ca disparitia dinozaurilor a fost cauzata de un cumul de cauze, care au dus la colapsul lantului trofic.

Nu toti dinozaurii au disparut, multe specii transformandu-se in timp in pasarile de astazi.

fosile de dinozauri
Unde au fost descoperite fosile majore de dinozauri – Sursa: Encyclopædia Britannica, Inc.

Ce mancau dinozaurii

Dinozaurii carnivori mancau soparle, testoase, oua sau alte mamifere din acele timpuri. Acestia mai mancau insa si alti dinozauri sau alte animale moarte.

Cu toate acestea, cei mai multi dinozauri erau insa ierbivori si mancau plante, frunze, conifere, ferigi, muschi, plante inflorite si chiar fructe din acele timpuri.

Cum traiau dinozaurii

Din dovezile „mormintelor în masa”, resturi fosilizate de sute de indivizi gasiti în apropiere, stim ca o serie de specii de dinozauri care alimenteaza plante trebuie sa fi trait împreuna în efective (turme), ca si multe ierbivore moderne, care traiesc in acest fel. Cele mai multe dintre specii traiau si calatoreau in grupuri. In 1940, in San Antonio (Texas), R.T.Bird de la AMNH a descoperit un set de urme de sauropode, care analizate au dezvaluit o turma de 23 de sauropode care plimbau intr-un ritm de aproape 2 metri pe secunda. Tot aici se observa ca adultii erau in fata, urmati de animalele mai mici ale turmei.

Majoritatea fosilelor de dinozauri sunt din medii joase, de obicei, zone inundabile, delte, albii lacurilor, fundul fluxurilor si chiar unele medii marine, unde aparent oasele lor s-au spalat dupa moarte.

Clasificarea dinozaurilor

Acestia sunt impartiti in doua mari ordine: saurischia (solduri de soparla) si ornithischia (solduri de pasari). Aceastea au fost stabilite asa de catre biologul englez H.G.Seeley, diferentiere care este mentinuta si in prezent. La randul lor aceste ordine mai au grupuri distincte. Astfel, in ordinul saurischia gasim doua grupuri distincte, respectiv: sauropodomoph (sauropode ierbivore si prosauropode) si theropoda (dinozauri carnivori). Ordinul ornithischia este impartit in doua categorii mari: cerapoda si ornithopoda.

seismosaurus

Cel mai mare si cel mai mic dinozaur

Bazat pe schelete destul de complete, sauropodii Argentinosaurus si Seismosaurus (foto sus), care aveau o lungime de pâna la 50 de metri, sunt cei mai lungi dinozauri descoperiti pana in prezent. Sauropodii au fost fara indoiala cele mai mari animale care au trait vreodata pe uscat.

Cel mai mic dinozaur care nu era pasare se pare ca a fost Compsognathus longus care masura circa 70 de cm cu tot cu coada si care era carnivor. Acesta cantarea in jur de 3 kilograme.

Cateva specii de dinozauri (vom reveni cu un articol in care vom vorbi despre fiecare in parte): Tyrannosaurus, Albertosaurus, Ankylosaurus, Allosaursu, Triceratops, Carnotaurus, Ceratosaurus, Deinonychus, Coelophysis, Edaphosaurus, Diplodocus, Dimetrodon, Gallimimus, Iguanodon, Ichthyostega, Styracosaurus, Seismosaurus, Argentinosaurus, Ornithosuchus, Oviraptor, Plateosaursu, Protoceraptos, Pteranodon, Stegosaurus, Spinosaurus si Velociraptor.

Surse si adrese web utile:
https://www.britannica.com/animal/dinosaur
https://en.wikipedia.org/wiki/Cretaceous%E2%80%93Paleogene_extinction_event
https://pubs.usgs.gov/gip/dinosaurs/food.html
https://www.khanacademy.org/partner-content/amnh/dinosaurs/studying-dinosaurs/a/did-dinosaurs-travel-in-herds-or-packs

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.