Despre delfini – Generalitati, curiozitati si fotografii

Delfinul face parte din mamiferele acvatice, intraordinul Cetacee. Exista 40 de specii existente denumite delfini. Acestia sunt conisderati ca fiind cele mai inteligente mamifere marine. Delfinii traiesc in grupuri, in toate oceanele lumii dar se gasesc in mod special in Oceanul Pacific si cel Atlantic.

despre delfini
Delfini in ocean – Hawaii / Foto de: fgxrocks0

Despre delfini – Informatii generale

Dimensiunea delfinilor variaza de la delfinul Maui Lung, care are 1,7 metri lungime si circa 50 de km, pana la Balena Ucigasa, care poate atinge pana la 9,5 metri lungime si o greutate de circa 10 tone.

Corpul delfinilor este alunecos si are culoarea gri-albastruie. In Oceanul Pacific traiesc delfinii pestriti (patati) care se deosebesc de ceilalti datorita faptului ca au niste pete pe ei.

Delfinul are intre 12 si 200 de colti si nu isi pierde nici unul pe intreaga durata a vietii.

Delfinii pot privi cu un ochi intr-o parte si in acelasi timp cu celalalt ochi privesc intr-o alta directie.

Desi nu sunt la fel de flexibili ca focile, unii delfini pot atinge viteze de pana la 30 km/h. Faptul ca inoata repede ii protejeaza de posibili pradatori. Sunt foarte protectori unii cu ceilalti. In cazul in care sunt atacati de pradatori formeaza manunchiuri de mai multi delfini pentru a se putea apara mai bine. Cand o femela este pe cale sa nasca, pentru a o proteja, ceilalti delfini fac un zid in preajma ei, de jur in prejur.

Se hranesc, in deosebi noaptea, cu pesti si cu calmar. Isi folosesc sonarul pentru a descoperi pestii ascunsi in nisip. Delfinii sunt vanatori extraordinari. Pot sa survoleze chiar si apele putin adanci si pot ataca chiar si animalele care stau pe marginea apelor. Cand ataca in haita pastreaza liniste. Sunt iuti si agili. Cand vad mai multi pesti intr-un loc ii aduna in bancuri foarte restranse, dupa care inhata pestii unul cate unul. Delfinii inghit pestii cu capul in fata, astfel incat sira spinarii sa nu li se prinda in gat.

Au auzul foarte bine dezvoltat, care este adaptat atat pentru aer, cat si pentru apa, fiind atata de bine dezvoltat incat acestia pot supravietui chiar daca sunt orbi.

Au un strat gros de grasime sub piele, unele specii fiind adaptate pentru scufundari la mare adancime.

Desi sunt raspanditi, majoritatea prefera apele calde din zonele tropicale, cu exceptia delfinului balena care prefrea cilmatul rece. Delfinii calatoresc si vaneaza in grup. Acestia se hranesc cu pesti si calamari, in timp ce balena ucigasa se hraneste in special cu foci.

Delfinii masculi se imperecheaza de obicei cu mai multe femele in fiecare an, dar femelele se imperecheaza doar la fiecare 2 sau 3 ani. Puii se nasc de obicei primavara sau vara si femelele poarta toata responsabilitatea cresterii acestora. Delfinii cresc relativ incet si pot ajunge la o durata de viata de pana la 30 de ani.

In Marea Neagra patrund doar trei specii de delfini, respectiv: Delphinus delphis (delfinul comun), Phocoena phocoena (porcul de mare) si Tursiops truncatus (delfinul cu bor gros).

Ecolocatia. La fel ca liliecii, delfinii au capacitatea de a ecoloca pentru a naviga si pentru a-si vana prada. Capacitatea de ecolocare a fost identificata pentru prima data de Jaques-Yves Cousteau in anul 1953. Sistemul de ecolocatie al deflinilor este utilizat pentru a detecta, recunoaste si deosebi tintele subacvatice.

Curiozitati despre delfini

Delfinii sunt neobisnuit de prietenosi cu oamenii si sunt interesati de actiunile pe care acestia le fac. Oamneii de stiinta considera ca legatura dintre om si delfin poate creea o punte de comunicare intre noi si lumea de sub ape.

Coasta Kaikoura este unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a intlani delfini in mediul lor natural. Acolo pot fi intalniti delfinii Dusky, cunoscuti a fi una dintre cele mai interactive si acrobatice specii de delfini din lume. Urmarirea pe viu a acestora este foarte emotionanta, interactiunea cu ei fiind ceva magic.

Desi isi petrec foarte mult timp in ape, delfinii sunt nevoiti sa iasa la suprafata pentru a respira.

Cel mai mare delfin se numeste Orca si i se mai spune balena ucigasa. Poate atinge 10 metri lungime dar si o greutate de circa 7 tone. Desi este atat de imensa, Orca poate atinge viteze de 45 km/h. Acesti delfini mai sunt numiti si “lupii marilor”. Se hranesc cu pinguini, pesti, lei de mare dar si cu alte vietati. Femelele conduc vanatoarea si ataca primele apoi masculii sunt cei care dau lovitura de gratie vanatului. Sunt adevarati ucigasi.

Nu se sperie de furtuni deoarece le place foarte mult in mare agitata.

Sunt foarte jucausi. Jocurile ocupa mult din timpul delfinilor.

Delfinii dorm doar cu o emisfera a creierului odata, apoi cu cealalta, astfel ca avand mereu o emisfera activa iti mentin constiinta necesara pentru a respira si veghea asupra posibilior pradatori.

Delfinii sunt tinuti si in captivitate in multe colturi ale lumii si instruiti pentru a efectua trucuri.

In raul Amazon se gasesc patru specii de delfini de apa dulce care nu se gasesc in alta parte pe Pamant.

Poluarea fonica prin zgomote subacvatice este o amenintare reala pentru delfini. Poluarea fonica produsa de activitati navale, industria petroliera si gazoasa sau de constructii subacvatice, pot stresa si rani delfinii. De asemenea, interfereaza grav cu capacitatea lor de comunicare, reproducere si navigare.

Surse si adrese web utile:
https://en.wikipedia.org/wiki/Dolphin
https://www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/dolphins
https://www.oceania.org.au/
Aventuri cu delfini (inot, observare) – https://www.dolphinencounter.co.nz/

Fotografii cu delfini

fotografie de aproape cu doi delfini
Foto de: Pexels
delfini in apa albastra a marii
Delfini sub apa / Foto de: AJRPROJ
fotografie aeriana cu delfini in mare
Fotografie aeriana cu delfini in mare / Foto de: Ishan @seefromthesky
delfini inotand in ocean
Foto de: Wolfgang Zimmel
delfin imagine de aproape
Foto de: mikakaptur
delfin
delfini
Delfini / Foto de: Cifer88
delfini care inoata in mare
Delfini care inoata in mare / Foto de: The Miscellanista
delfin in aer la delfinariul constanta
Delfinariul Constanta
delfin jucaus la delfinariul constanta
Delfinariul Constanta
doi delfini in saritura
Foto de: Christel SAGNIEZ
trei delfini in saritura
Foto de: Nicolas BAUMERT
delfini care sar in ocean
Delfini in ocean / Foto de: Michelle Maria
delfini sub apa noua zeelanda
Delfini sub apa Noua Zeelanda / Foto de: Pablo Heimplatz
Acrobatii delfini – Parcul Loro – Spania / Foto de: Frank Nürnberger
delfin care mananca pesti
Delfin care mananca pesti / Foto de: Ajale
balene ucigase orca in ocean
Balene Orca in Ocean / Foto de: djmboxsterman

Copyright ©Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, o parte din fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.