Despre cutremurul din Romania din 1977 – Fotografii si video

Seara zilei de 4 martie 1977 nu va fi uitata probabil niciodata. La ora 21:22 Bucurestiul a fost lovit de un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter. Acesta a avut epicentrul in Vrancea si a fost resimtit in intreaga peninsula balcanica.

cutremurul din 4 martie 1977 bucuresti

Energia distructiva eliberata in momentul cutremurului a fost egala cu energia a 10 bombe atomice de tipul celor de la Hiroshima, efectele fiind devastatoare.

Cutremurul din seara zilei de 4 martie 1977 a durat circa un minut, timp in care toate cladirile din capitala Romaniei au fost zguduite salbatic. In acea seara fatidica au murit peste 1500 de oameni si peste 11.500 au fost raniti. Nu doar Bucurestiul a avut de suferit, orasul de langa Dunare, Zimnicea, fiind distrus aproape in totalitate. La nivel national au fost distruse peste 35.000 de case.

Desi in Bucuresti au mai avut loc cutremure, numarul mare de cladiri distruse in 1977, a aratat esecul consolidarii eficiente a cladirilor din capitala tarii.

Dictatorul Romaniei de la acea vreme, Nicolae Ceausescu se afla in vizita in Nigeria, la Lagos, unde participa la un banchet, cand a fost anuntat de cutremur. Pentru ca Bucurestiul a ramas in totalitate fara curent, acesta nu a putut lua legatura cu ministrii din tara, decat spre seara, cand a fost restabilita partial energia electrica in capitala tarii. In urmatoarea dimineata Ceasusescu ajungea la Bucuresti unde a declarat stare de urgenta si a vizitat cele mai afectate zone.

Pe termen lung, cutremurul a schimbat fata Bucurestiului pentru totdeauna. Peste 40 de blocuri de apartamente au fost distruse in totalitate, dar si sute de case.

Cutremurul s-a simtit, cu intensiate diferita, in mai multe zone ale Romaniei, precum: Brasov, vrancioaia, Craiova, Galati, Alexandria, Buzau, Focsani, Ploiesti, Zimnicea si Bucuresti, dar nu numai aici. Acesta s-a simtit in aproape toata Europa de Sud-Est, iar in nord, s-a simtit chiar si la Moscova sau Sankt Petersburg. In N-E Munteniei, sudul Moldovei, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, incluzand crapaturi si fenomene de lichefiere a solului. Pe Valea Prahovei, au avut loc alunecari de teren.

Printre victimele cutremurului s-au numarat si cateva personalitati marcante precum: A.E. Baconski, Toma Caragiu, Doina Badea, Alexandru Bocanet, Daniela Caurea, Tudor Dumitrescu, Florin Ciorascu, Mihai Gafita, Despina Ghinokastra Istrati, Alexandru Ivasiuc, Mihaela Maracineanu sau Eliza Petrachescu.

Pagubele materiale s-au ridicat, la nivelul pe care il avea dolarul in anul 1974, la peste 2 miliarde de dolari.

In incheiera documentarului va prezint un extras din cartea “100 cele mai mari dezastre din toate timpurile“, extras care ne arata suferinta acelor zile.

Privelistea acelor ruine de cladiri era infricosatoare. Nu puteai sa nu ramai mut in fata demonstratiei de forta pe care natura o facuse in capitala Romaniei. In aer plutea o senzatie apocaliptica. Oamenii ingroziti si plini de moloz, cu fete albe (nu se stie daca de la frica sau de la praful de zidarie) alergau buimaci de colo-colo, incercand sa afle daca cei apropiati sunt in viata. De pretutindeni se auzeau vaiete de durere sau de jale, plansete si gemete pe care trecatorii aveau sa le auda multe nopti dupa cutremur. Oameni, semeni de-ai lor in suferinte, pe care cei din jur incercau sa-i aline dar nu prea reuseau. Rani in suflet, rani pe trupuri. Tot orasul era o rana deschisa si aveau sa treaca ani pana cand urmele se vor fi cicatrizat.

Iata mai jos si cateva fotografii de la acea vreme (Sursa imagini: https://www.vintag.es/2013/11/old-photos-of-bucharest-earthquake-of.html)

cladire distrusa la cutremurul din 77 bucuresti
bloc de locuinte distrus aproape in totalitate la cutremurul din 4 martie 77 bucuresti
bloc de locuinte distrus la cutremurul din 1977 bucuresti
urmari ale cutremurului din bucuresti din martie 1977
urmele cutremurului din 4 martie 1977 hotel dorobanti bucuresti
urmele cutremurului din 4 martie 1977 muzeul de istorie naturala bucuresti

In final iata si un video cu imagini din arhiva TVR

Surse si adrese web utile:
https://www.inyourpocket.com/bucharest/The-Bucharest-Earthquake-of-1977_71569f
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cutremurul_din_1977_(Rom%C3%A2nia)
Arhiva foto: https://prequake.infp.ro/ro/arhiva-foto-cutremure/

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *