Despre Crocodili

Crocodilii au o vechime pe Pamant de circa 240 de milioane si apartin familiei Crocodylidae. Acestia traiesc in regiunile tropicale din Australia si Africa, in timp ce aligatorii se gasesc doar in America de Nord si America de Sud.

Sursa foto: Christine Sponchia

Despre crocodili

Grupul de crocodili si aligatori cuprinde aproximativ 23 de specii care traiesc in apa sau in zone unde exista apa. Habitatul crocodililor este format dintr-o portiune a malului si o zona de apa, statatoare sau curgatoare.

Masculul poate atinge in mod normal lungimi de pana la 3 metri, in timp ce femela rareori depaseste 2 metri. Exista si exceptii de la regula, de crocodili uriasi care pot ajunge pana la 5 – 6 metri lungime, de obicei crocodilii de apa sarata.

Aligatorii americani pot ajunge pana la 4,3 metri lungime si pana la circa 450 kg greutate.

Narile aflate in partea de sus a botului ajuta crocodilii sa respire in apa. Ochii au o membrana transparenta care ii protejeaza sub apa.

Durata de viata a crodcodililor este greu de calculat, motiv pentru care se poate spune cu siguranta ca toate speciile de crocodili au o durata medie de viata de cel putin 30-40 de ani, dar in cazul speciilor mai mari aceasta varsta poate creste pana la 60-70 de ani.

In apa sunt mai rapizi decat pe uscat, dar pe distante scurte se pot deplasa rapid si pe uscat, unde recordul de viteza atins de crocodili este de 17 km/h. Sunt inotatori puternici, iar in apa se propulseaza cu ajutorul cozii.

Crocodilii sunt foarte sociabili. Chiar daca nu formeaza grupuri sociale, multe specii se pot reuni in anumite portiuni ale raurilor, tolerandu-se reciproc chiar si in timpul hranirii. Exista si exceptii precum crocodilul de apa sarata, care este extrem de teritorial si agresiv.

despre crocodili
Sursa foto: hbieser

Hrana crocodililor

Crocodilii se hranesc cu animale acvatice precum pesti, broaste sau serpi, dar si cu animale terestre care traverseaza raurile unde traiesc sau care vin la marginea raului pentru a se adapa. Crocodilii mai mananca diverse specii de mamifere sau chiar si pasari. Au fost observate cazuri de crocodili care au atacat chiar si rechini sau feline mari. De asemenea, pot prinde si pui de elefanti sau hipopotani, atunci cand li se ofera sansa.

Sunt adevarate masini de ucis, cu falci monstruoase. Vaneaza folosind metoda ambuscadei, stand nemiscati si asteptand prada sa vina aproape de ei. Dupa ce prind prada, se rostogolesc, metoda prin care pot dezmembra prazi mari. Rareori isi rateaza tinta.

Crocodilii au un metabolism foarte lent, astfel ca pot supravietui perioade lungi fara hrana

Nasterea si dezvoltarea puilor

La patru saptamani de la imperechiere femela depune ouale iar dupa trei luni pui fac primii pasi. Cuiburile in care sunt depuse ouale sunt facute pe malurile raurilor, pe plaje, aproape de apa pentru ca puii sa fie bine protejati de atacatori. Femela isi foloseste toata energia pentru a-si apara puii. Femela depune intre 30 si 60 de oua, apoi camufleaza cuibul. Petrece putin timp acolo pentru a nu atrage atentia pradatorilor care ar putea manca ouale.

Dupa 3 luni femela verifica cuibul. Puii ies din oua. Au intre 85 si 115 grame. Sunt victime ale ratonilor sau coatilor care ii pot manca usor in momentul cand ies din oua. In general s-a constatat ca numai 10% – 15% din pui supravietuiesc. Cand ies din oua puii au o rezerva de hrana pentru 4 luni. Pentru ai proteja la inceput femela ii cara adeseori in gura. La inceput puii sunt neindemanatici in apa, dar stau aproape de mama lor. Cand se indeparteaza pot fi in pericol deoarece pot fi prada usoara pentru animalele din rau. Cresc lent, cu doar 25-30 cm pe an. La 3 ani vaneaza pesti mici si insecte, care devin principala lor sursa de hrana.

pui de crocodil
Susa foto: StockSnap

Curiozitati despre crocodili

Dupa ce a mancat o prada si este satul se intinde la soare, dar daca ii este foame foloseste ca loc de repaus un loc umbros si racoros pentru a economisi energia.

Chiar daca sunt considerati de unii ca ar fi mancatori de oameni, cercetatorii cred ca agresiunile mortale sunt un reflex declansat de comportamentul provocator al omului, reptielele raspunzand instinctului de aparare al teritoriului sau al puilor.

In ultimii 10 ani au fost peste 200 de cazuri de atacuri asupra oamenilor in America. In 2006 au avut loc in Florida mai multe cazuri de atacuri mortale, pe raurile care se intrepatrund cu locuintele oamenilor.

In Australia crocodilul este protejat prin lege, fiind interzisa vanarea lor, deoarece sunt considerati foarte importanti pentru balanta ecosistemului.

Crocodilii pot avea instinct de casa. In Australia, trei crocodili de apa sarata care au fost relocati cu elicopterul s-au intors in locatiile lor originale, in termen de 3 saptamani, pe baza datelor obtinute de la dispozitivele atasate lor.

Surse si adrese web utile:
https://en.wikipedia.org/wiki/Crocodile
http://crocodilian.com/

Copyright ©Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *