Despre Coronavirus COVID-19

coronavirus covid-19

Ce este COVID-19 ?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care sunt comune atat la om, cat si la animale. Pana in prezent au fost identificate 7 tulpini de coronavirus. Acestea, de obicei, provoaca o boala respiratorie usoara.

COVID-19 (coronavirus disease 2019) este o boala infectioasa, un sindrom respirator viral, cunoscuta si sub denumirea de sindromul respirator acut sever 2 sau Pneumonia Wuhan.

Unde a aparut COVID-19 ?

Despre coronavirus putem spune ca a fost identificata pentru prima data in China, in provincia Hubei, orasul Wuhan. Ulterior, aceasta s-a raspandit pe intreg teritoriul Chinei si apoi in intreaga lume, OMS declarand la inceputul lunii martie pandemie de COVID-19.

Cauza aparitiei

Se crede ca virusul are origine animala (zoonotica). Se stie ca, coronavirus se transmite intre animale, dar uneori sufera mutatii si ajung sa se transmita de la animal la om. Daca MERS-COV s-a transmis de la camila la om, iar SARS-COV, de la pisica la om, COVID-19 nu are o sursa sigura in prezent, dar se crede ca acesta s-a transmis de la liliac, la reptile si apoi la om.

cum a aparut coronavirusul

Cum se transmite ?

Boala se transmite de la om la om prin secretii respiratorii, de la o persoana infectata, expulzate de aceasta prin tuse, expiratie, stranut. Se crede ca virusul are o perioada de incubatie cuprinsa intre 2 si 14 zile, dar au fost raporatate si cazuri cu incubatie de pana la 24 de zile. Oficiali chinezi au confirmat ca boala se poate transmite direct sau prin contact si transmitere prin aerosoli, in cazul celor din urma implicand atingerea unei suprafete contaminate cu secretii sau picaturi infectate cu virusul. Pentru a NU ne infecta trebuie sa ne spalam pe maini si sa purtam masti chirurgicale.

cum se transmite coronavirusul

Simptome coronavirus

In prima faza boala poate sa nu prezinte simptome (sunt oameni care sunt total asimptomatici desi au fost purtatori de covid-19), dar ulterior apar febra, dificultati respiratorii, tuse seaca, oboseala sau dureri musculare. Cazurile mai grave duc in continuare la pneumonie, sindrom respirator acut sau chiar deces.

Cum se trateaza covid-19

In acest moment nu exista vaccin sau tratament pentru covid-19 coronavirus, medicii tratand bolnavii infectati simptomatic, pentru a limita simptomele aparute.

Epidemiologie

Cu datele obtinute pana in prezent sse poate estima ca aproximativ 82% din cei infectati dezvolta o forma usoara a bolii (ca si o raceala usoara). Diferenta insa dezvolta cazuri severe sau critice ale bolii (cu afectarea plamanilor, pneumonie), cu observatia ca cei in varsta sunt mai afectati de boala, in special cei cu varste de peste 60 de ani, dar si cei care au alte boli si prezinta afectiuni medicale preexistente, diabetul si bolile de inima ducand la cele mai severe cazuri.

Decese

Timpul de la debut pana la moarte variaza intre 2 si 8 saptamani, ceea ce inseamna ca unele persoane infectate la aceasta data vor muri la o data ulterioara. Momentan nu se pot stabili date exacte, pentru ca avem focare care inca nu s-au terminat. Cu toate acestea, o cercetare preliminara ne artata o rata a mortalitatii intre 2 si 3 procente, mai mare in unele locuri (Italia), unde rata deceselor ajuns pana la 10%.

Preventie coronavirus

Pentru a preveni infectarea trebuie sa ne acoperim gura si nasul (de obicei cu masti de protectie), trebuie sa evitam pe cat posibil contactele cu alti oameni si sa evitam locurile aglomerate. Alte masuri sunt, evitarea contactelor cu animalele si spalatul pe maini cu sapun de cateva ori pe zi. Cea mai buna modalitatea de preventie este insa sa STAM ACASA.

Comportamente de urmat pentru a va proteja de COVID-19:

Spalati-va mainile de multe ori cu apa si sapun;
Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;
Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mainile si practicati o igiena respiratorie buna;
Acoperiti-va gura sti nasul daca stranutati sau tustiti;
Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat în cazul în care va prescrie medicul;
Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;
Utilizati masca de protectie doar în cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau în cazul în care acordati asistenta persoanelor bolnave;
Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
Sunati la 112 daca aveti febra, tustiti sau v-ati întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile;
Animalele de companie nu transmit coronavirus

Nu uitati sa luati informatii din surse sigure si oficiale. Acest articol a fost realizat cu informatii din surse oficiale si sigure.

Iata mai jos si 3 filmulete care explica foarte clar ceea ce se stie pana in prezent despre COVID-19 Coronavirus.

Surse si adrese web utile:

https://ourworldindata.org/coronavirus
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd
https://ro.wikipedia.org/wiki/COVID-19
http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/
https://www.reddit.com/r/China_Flu/ – forum despre COVID-19 (engleza)
https://www.mai.gov.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published.