Despre Cormorani

Cormoranii sunt pasari de talie mijlocie, care fac parte din familia de pasari acvatice care traiesc in colonii, unde isi cresc si puii. Cormoran vine de la latinul “corvus marinus”, ceea ce inseamna “corb de mare”. Cormoranul este o specie protejata, astfel ca vanatul lor este interzis.

Unde traiesc cormoranii

Chiar daca aceste pasari traiesc pe toate continentele in afara de Antarctica, sunt regiuni precum Asia de Nord sau Asia Centrala unde acestia nu se gasesc. De asemenea, nu traiesc in regiuni intinse din Canada sau in locuri calde. Cormoranii sunt pasari de coasta mai degraba decat pasari oceanice. La noi in tara ii gasim in delta Dunarii, unde traiesc trei specii de cormorani, respectiv: cormoranul motat, cormoranul mare si cormoranul mic.

cormoranul
Despre Cormorani

Descrierea cormoranilor

Marimea cormoranilor variaza in functie de specie, de la 45 cm si 340 de grame, la 100 cm si 5 kg. Majoritatea au in principal un penaj inchis la culoare (negru-cafeniu), adica majoritatea speciilor din emisfera nordica, in timp ce unele specii din emisfera sudica au culoarea alb-negru.

Comportamentul cormoranilor

Cormoranii sunt pasari diurne care mananca in principal peste, in cantitati mari, dar consuma si melci, serpi de apa, moluste, crustacee sau broaste. Aceste pasari isi cauta hrana doar sub apa, unde se propulseaza cu picioarele. Unele specii au fost vazute ajungand pana la adancimi de 45 de metri. Dupa ce pescuiesc ies la tarm unde isi usuca aripile. Parerile sunt impartite daca au sau nu pene impermeabile, dar se pare ca toti cormoranii au o glanda care secreta o substanta pentru a mentine penele impermeabile.

Aceste pasari isi cresc puii in colonii, pentru oua folosind copacii, insule stancoase sau diverse stanci. O pereche au de obicei un pui pe an. Ambii parinti ajuta la construirea cuibului, acesta fiind realizat in principal din pietre si crengute. Dupa nastere, pui sunt acoperiti de puf cam la o saptamana si sunt hraniti prin regurgitare, hrana fiind administrata cu ciocul. Traiesc in medie intre 10 si 15 ani, insa unele specii mai mari pot atinge si pana la 30 de ani de viata.

Cormoranul
Cormoranul

Cormoranii din Delta Dunarii

Cormoranul mare este prezent aproape tot timpul anului, in timp ce cormoranul mic traieste doar vara, unde trieste in stufarisuri. Acestia din urma se retrag toamna sudul Marii Negre, dar si in vestul Marii Mediterane. Se estimeaza ca in Delta Dunarii traiesc aproximativ 70.000 de cormorani, adica jumatate din intreaga populatie din Romania. In Europa, la ora actuala, se pare ca traiesc in jur de 2 milioane de cormorani.

Cormorani in Delta Dunarii
Cormoranii din delta dunarii

Stiati ca?

Pe insulele Galapagos traieste singura specie de cormorani care si-au pierdut complet abilitatile de a zbura.

Surse si adrese utile
Foto: http://adriansuhan.ro/natura/Fotografii Natura
Referinte: https://en.wikipedia.org/wiki/Cormorant

Copyright ©. Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.