Orasul Cluj-Napoca, capitala neoficiala a Transilvaniei, se gaseste pe valea raului Somesul Mic si este municipiul de resedinta al judetului Cluj.

Istoric si informatii generale despre Cluj-Napoca
Orasul are origini dacice, prima denumire fiind Napuca, in secolul al II-lea d.Hr, fiind redenumit in Napoca, in anul 124 d.Hr, dupa preluarea Daciei de catre romani. In timpul domniei lui Marcus Aurelius, Napoca a primit titlul de “colonie”, acesta fiind cel mai inalt statut urban posibil in imperiul Roman.
Numele Cluj provine de la Castrum Clus, folosit pentru prima data in secolul al XII-lea ca nume al cetatii care inconjoara orasul. Clus vine de la “inchis” in latina si se refera la dealurile care inconjoara orasul.
Negustorii germani care au ajuns aici in secolul al XII-lea, au reconstruit zidurile de pamant medievale cu piatra, dupa invazia tatara din 1241. Orasul a devenit Cluj-Napoca in anul 1974, cand regimul comunist a adaugat numele vechii asezari romane pentru a sublinia originea sa daco-romana.
Cu una din cele mai dezvoltate economii din tara, Clujul este astazi un oras cultural si educativ vibrant. Cele sase universitati de stat si alte cateva private fac din Cluj-Napoca unul din orasele cu cea mai mare populatie studenteasca din Romania, fiind un oras studentesc plin de viata.
Centrul istoric din jurul Pietei Unirii, cea mai mare piata din oras, este foarte frumos si include Biserica Sfantul Mihail, o imensa cladire gotica, dar si Hotelul Melody, deschis in 1890 ca si hotel, dar folosit si ca restaurant sau club de jazz. Piata Unirii, alaturi de celelalte doua mari piete, Piata Mihai Viteazu si Piata Avram Iancu, sunt pline de cladiri istorice, baruri, cafenele sau locuri de relaxare.
Festivalurile aparute in ultimii ani au atras multi vizitatori in oras acclerandu-i cresterea economnica si dezvoltarea. Astfel, aici are loc marele festival Untold, recunoscut la nivel european ca un festival major de muzica electronica. De asemenea, sa nu uitam de festivalul Jazz in the Park care de obicei are loc la sfarsitul lunii iunie. Un mare interes exista si pentru Festivalul International de Film Transilvania, cel mai important festival de film din Romania, care se se desfasoara pe durata a doua saptamani, de o obicei la sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie.
Chiar daca in ultimul timp orasul a devenit din ce in ce mai aglomerat, acesta inca exceleaza in locuri cu spatii verzi si natura. Aici putem include: Parcul Central, Gradina Botanica, Parcul si Muzeul Etnografic, Parcul Babes sau Complexul Sportiv Gheorgheni. Pe langa acestea, orasul are o multime de alte parcuri cu spatii verzi si locuri de joaca pentru copii.
Orasul avea si o viata de noapte foarte atractiva, pana la aparitia pandemiei din 2020, care a stopat aceste activitati de distractie si relaxare. Ramanem insa cu speranta, ca nu pentru prea mult timp.
Atractii turistice Cluj-Napoca
In continuare va propun o lista cu locuri pe care trebuie sa le vizitati daca ajungeti in Cluj-Napoca: Piata Unirii, Piata Stefan cel Mare, Piata Mihai Viteazul, Piata Muzeului, Biserica romano-catolica Sfantul Mihail, Palatul Banffy (Piata Unirii), Biserica Reformata (Str. Mihail Kogalniceanu), Biserica Sfantul Petru si Pavel (Bld. 21 Decembrie 1989), Bastionul Croitorilor (Piata Baba Novac), Dealul Cetatuia (de unde privelistea asupra orasului este minunata, indiferent de anotimp), Muzeul National de Arta Cluj (Piata Unirii), Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Str. Memorandumului, 21), Muzeul National de Istorie al Transilvaniei (Str. Constantin Daicoviciu, nr 2), Gradina Botanica Alexandru Borza (str. Gheorghe Bilascu, 42), Parcul Central Simion Barnutiu, Parcul Etnografic Romului Vuia (Taietura Turcului) si de aici spre Padurea Hoia Baciu, Teatrul National Cluj-Napoca (Piata Stefan cel Mare), Caterdala Ortodoxa (Piata Stefan cel Mare), Filarmonica de Stat Transilvania (Piata Lucian Blaga, 1-3) si Stadionul Cluj Arena. Acestea sunt principalele atractii turistice ale orasului Cluj-Napoca, dar nu si singurele.
Aeroportul International Avram Iancu este situat la aproximativ 6 km de centrul orasului. De aici se poate pleca direct sau indirect inspre toate colturile europene.
Surse si adrese web utile:
https://www.theguardian.com/travel/2020/jan/27/cluj-napoca-romania-city-break-locals-guide
http://romaniatourism.com/cluj-napoca.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cluj-Napoca
88 DE FOTOGRAFII CLUJ-NAPOCA. In incheiere venim cu partea cea mai tare si anume, o impresionanta galerie de fotografii din orasul Cluj-Napoca. Le-am impartit pe mai multe categorii dupa cum se va vedea mai jos.
Imagini diverse, peisaje, arhitectura Cluj-Napoca (15 fotografii)















Aceste fotografii ne apartin. Este interzisa copierea lor fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati unele imagini va rugam sa adaugati un link spre acest articol.
Fotografii cu monumente si statui din Cluj-Napoca (15 imagini)















Fotografii cu Parcul Central Simion Barnutiu (12 imagini)












Aceste fotografii ne apartin. Este interzisa copierea lor fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati unele imagini va rugam sa adaugati un link spre acest articol.
Fotografii Gradina Botanica Cluj-Napoca (8 imagini)








Fotografii stadionul Cluj-Arena (5 imagini)





Fotografii aeriene Cluj-Napoca (12 imagini cu drona de http://adriansuhan.ro/drona/)












Aceste fotografii ne apartin. Este interzisa copierea lor fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati unele imagini va rugam sa adaugati un link spre acest articol.
Fotografii noaptea Cluj-Napoca (14 imagini)














Fotografii Aeroportul International Avram Iancu Cluj-Napoca (7 imagini)







Copyright ©. Acesta este un articol Descopera Romania, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin (http://adriansuhan.ro/, http://aerialview.ro/ si https://www.facebook.com/paulsuhanphotography). Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.