Despre cimitirul de la Sapanta – generalitati si fotografii

Localitatea Sapanta din Maramures a devenit celebra pentru cimitirul din comuna, care a devenit faimos datorita culorilor vesele si aranjamentului pe care il are.

cimitirul vesel de la sapanta

Crucile si mormintele viu colorate cu picturi deosebite care prezinta scene (chiar si poezii) din viata persoanelor inhumate in acele locuri.

In acest moment cimitirul este practic un muzeu in aer liber, cu peste 800 de cruci frumos colorate.

Cimitirul de la Sapanta a fost fondat de Stan Ioan Patras care se pare ca s-a inspirat din cultura dacilor, care considerau moartea un eveniment vesel si nu unul trist, dupa cultura populara din zilele noastre. Crucile care respecta acelasi tipar sunt pictate cu un albastru denumit in timp “Albastru de Sapanta”. Astfel, in partea de sus a crucilor gasim imagini care descriu viata sau moartea persoanei, in timp ce in partea de jos sunt versuri care explica imaginea de mai sus.

Pe crucea fondatorului Stan Ioan Patras se afla scrisa urmatoarea poezie:

De cu tinar copilas
Io am fost Stan Ion Pătraș
Sa ma ascultat oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni

Cite zile am trait
Rau la nime n-am dorit
Dar bine cit-am putut
Orisicine mia cerut.

Cimitirul, care este situat la poalele Muntilor Gutai, pe drumul judetean DJ183, este monument cultural protejat de UNESCO, locul devenind una din marile atractii turistice din Maramures, pentru originalitatea sa. Acesta reprezinta o atractie turistica deosebita, fiind probabil unic in lume, un loc unde oamenii trec mai usor peste dramele din viata lor.

In aceiasi zona mai puteti vizita Manastirea Sapanta Peri si Casa Memoriala Stan Ioan Patras. Merita sa vizitati aceasta zona din Maramures unde traditia si obiceiurile se pastreaza cu sfintenie. De asemenea, merita sa incercati obiceiuriel culinare din zona care va vor fi prezentate cu ospitalitatea recunoscuta din zona.

Fotografii Cimitirul vesel de la Sapanta

fotografii cimitirul vesel de la sapanta
cruci cimitirul de la sapanta
biserica cimitirului vesel de la sapanta maramures
cimitirul de la sapanta
cimitirul vesel de la sapanta
biserica cimitir sapanta

Surse si adrese web utile:
https://en.wikipedia.org/wiki/Merry_Cemetery
Foto: http://adriansuhan.ro/

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol. De asemenea, fotografiile din articol ne apartin si nu pot fi copiate fara acordul nostru sau fara un link spre aceasta pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.