Despre Cetatea Poenari – Istoric, fotografii, reconstituire, filmare aeriana

Castelul Poenari, cunoscut si sub numele de Cetatea Poenari este o cetate fortificata ruina care i-a fost casa lui Vlad Tepes in secolul al XV-lea. Cetatea are o forma alungita si poseda 5 turnuri (4 rotunde si unul prismatic), in timp ce zidurile au grosimea cuprinsa intre 2 si 3 metri.

Localizat pe varful muntelui Cetatuia (langa comuna Arefu) din judetul Arges, la 27 de km de localitatea Curtea de Arges si in apropiere de barajul Vidraru, castelul a fost construit la inceputul secolului al XIII-lea fiind cunoscut sub numele de Castelul Arges.

In continuare, prin secolul al XV-lea, realizand potentialul unui castel construit pe stanci abrupte, impotriva otomanilor (ca punct de observare sau de refugiu), Vlad Tepes a consolidtat si imbunatatit constructia prin sclavizarea dusmanilor sai din nobilimea principatelor Tarii Romanesti si Moldovei.

Castelul a fost folosit ca si resedinta secundara de catre Vlad Tepes, dimensiunea si amplasarea acestuia facand dificila cucerirea lui. Dupa moartea lui Vlad Tepes, castelul a mai fost folosit multi ani, pentru ca pe la jumatatea secolului al XVI-lea sa fie lasat in paragina. La data de 13 ianuarie 1913, o alunecare de teren cauzata de un cutremur a dus la prabusirea unei bune parti din castel (portiunea nordica) pana la nivelul vaii, adica la 400 de metri mai jos.

Urcarea spre cetate se face din zona cladirii Hidroelectrica Vidraru, pe cele 1480 de trepte existente prin padure pana sus la castel si dureaza aproximativ 25-30 de minute.

Un grup de arhitecti internationali au reconstituit recent mai multe castele cunoscute din Europa, cetati distruse de-a lungul timpului. Printre acestea s-a gasit si Cetatea Poenari. Iata in imaginea de mai jos cum arata Cetatea Poienari pe vremuri, in toata splendoarea ei.

Surse si adrese web utile:
https://en.wikipedia.org/wiki/Poenari_Castle
https://www.budgetdirect.com.au/blog/

Ca sa avem o perspectiva mai clara a ceea ce se gaseste acolo, iata mai jos si o filmare aeriana cu drona de la Cetatea Poenari

In continuare va prezint si cateva fotografii de la Cetatea Poenari (8 imagini)

zidurile cetatii poenari
Zidurile Cetatii Poenari
printre zidurile ruina ale cetatii poenari
Printre zidurile ruina ale Cetatii Poenari
ruinele castelului poenari
Ruinele castelului Poenari
cetatea poenari
treptele de la cetatea poenari fotografie 1480 trepte
Treptele spre Cetatea Poenari (in total sunt 1480 de trepte)
vedere de la cetatea poenari
Vedere de la Cetatea Poenari
priveliste de la cetatea poenari
Priveliste spre Transfagarasan
panorama superba de la cetatea poenari

Copyright ©Acesta este un articol Descopera Romania, copierea lui este interzisa fara acordul nostru.De asemenea, fotografiile ne apartin (Adrian Suhan). Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.