Despre Cetatea Neamtului – Istoric, muzeul, fotografii

Localizata pe Culmea Plesului, la nord-vest de orasul Targu Neamt, Cetatea Neamtului este o cetate medievala care facea parte din sistemul de fortificatii construit in Moldova la sfarstiul secolului al XIV-lea.

Alexandru Vlahuta spunea in 1901, despre Cetatea Neamt: “Ce de lucruri n-ar sti sa povesteasca de-ar avea grai ruinele acestea? Cand te gandesti c-a fost atata viata aici … Inimic care s-au iubit, ochi cari-au plans, viteji care si-au varsat sangele pe zidurile acestea”

cetatea neamtului

Scurt istoric

Cetatea Nemat a fost construita in timpul lui Petru I Musat (1375-1391), in perioada consolidarii statului medieval Moldova. Prima atestare documentara dateaza din 1395.

Lipsa unor informatii referitoare la inceputurile constructiei Cetatii Neamt a facut sa se vehiculeze, pe aceasta tema, mai multe ipoteze.

O serie de istorici si filologi, unii dintre ei de mare prestigiu, precum A.D. Xenopol, B.P. Hasdeu sau D. Onciul, pornind de la bula papala din anul 1232, in care se strecura informatia ca in timpul sederii cavalerilor teutoni in tara barsei, intre 1211 si 1225 acestia ar fi construit pe versantul estic al Carpatilor un castrum muntissimum, au acreditat parerea ca numai Cetatea Neamt ar fi putut fi aceasta.

In deceniul sase al secolului trecut, cand lipsa documentelor scrise a putut fi suplinita de materiale provenite din sapaturile arheologice, parerile asupra inceputurilor cetatii au fost reconsiderate. Astfel, vestigiile databile de pe stratul cel mai de jos de locuire al cetatii, similare cu cele descoperite lla cetatea de scaun de la Suceava, constituie o dovada certa ca Cetatea Neamt a fost construita in a doua parte a domniei lui Petru I Musat (1375-1391), cand Moldova a cunoscut o dezvoltare economica si politica remarcabila.

Dupa cum afirma istoricul Radu Popa, un monument ca Cetataea Neamt reprezinta o constructie de mare amploare, care a cerut un efort urias si mijloace materiale considerabile. Singura forta capabila de a intreprinde asemenea initiative a fost asigurata de voievozii din epoca de consolidare a statului medieval Moldova.

Epoca de glorie a cetatii de pe Culmea Plesului corespunde domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504), organizatorul si conducatorul militar de exceptie, care intelegand bine rolul fortificatiilor pentru cresterea capacitatilor de aparare a tarii, a intarit cetatile mostenite de la inaintasii sai si a construit altele noi, intreaga Moldova fiind strajuita de un puternic sistem defensiv.

Lucrarile intreprinse in vremea sa au constat in suprainaltarea vechilor ziduri, ridicarea celor patru bastioane ale curtii exterioare si construirea podului in forma de arc, sprijinit pe 11 piloni de piatra. Astfel intarita, in 1476 Cetatea Neamt a facut fata asediului impus de Mohamed al II-lea, dupa lupta de la Valea Alba – Razboieni.

Pe masura inaspririi dominatiei turcesti si a progresului realizat in tehnica de lupta, rolul cetatii moldovene va scadea incepand cu a doua jumatate a secolului al XVI-lea.

Prefacuta in manastire de Vasile Lupu (1646) si apoi distrusa partial de Dumitrascu Cantacuzino (1675), Cetatea Neamt va mai avea forta de a scrie o noua pagina de eroism in 1691, cand, aparata de un grup mic de plaiesi, va rezista asediului armatei polone condusa de regele Ioan Sobietski. Dupa distrugerea ordonata de Mihai Racovita in 1717 isi pierde total importanta militara.

In afara de functia sa militara, Cetatea Neamt a avut, de-al lungul intregului ev mediu, un important rol in privinta protejarii drumurilor comerciale si ocrotirea schimburilor de produse in zona, care aduceau venituri semnificative visteriei Tarii Moldovei. Paza puternica instaurata pe vaile raurilor din preajma, ale Moldovei si Neamtului in deosebi, de-a lungul carora existau puncte de vama si locuri de popas, targuri si centre mestesugaresti, a garantat pentru perioade relativ indelungate, dezvoltarea vietii economice, in ciuda deselor incursiuni ale armatelor straine si a unor nenorociri de ordin natural sau molime.

Multe documente medievale interne (de pe la 1408 pana spre sfarsitul secolului al XVIII-lea), dovedesc o organziare superioara a vietii comerciale, care asigura profituri negustorilor straini si locali ce valorificau produse aduse de pe alte meleaguri si a caror tranzactionare impuneau o circulatie monetara apreciabila.

Sulite din evul mediu – Sala armelor – Muzeu Cetatea Neamtului

Armamentul in evul mediu

Armamentul si implicit tehnica militara au fost mereu, de-a lungul tuturor epocilor istorice, intr-o stransa legatura cu factorul economic dintr-un anume spatiu geografic.

Evul mediu constituie un segment cronologic ce cunoaste transformari marete si din punct de vedere al tehnicii militare, ajungandu-se la o adevarata arta a razboiului, ca functionalitate in lupta armelor fiind clasificate in:

  • arme ofensive de taiere si impungere (spada, sabie, etc)
  • arme ofensive de aruncare si impungere (lacea, sulita)
  • arme ofensive de lovire (ghioaga, buzduganul)
  • arme de aparare individuala (armura, scut, etc)
  • arme de aparare la distanta (arcul, arbaleta)
  • arme de foc

Evolutia rapida a ultimei categorii va duce la disparitia tuturor celorlalte arme, lasand in urma una dintre cele mai spectaculoase pasiuni din istoria omenirii: cavalerismul.

Intrarea in Neagra Temnita – Cetatea Neamtului

Inchisoarea de la Cetatea Neamtului

Cetatea Neamtului a avut si doua spatii cu rol de inchisoare, in care erau tinuti detinutii.

Inchisoarea de aici nu putea fi altfel decat cele aflate in alte obiective similare din evul mediu, caracterizate prin conditii de detentie foarte vitrege, unde foamea, frigul si intunericul duceau la pierderea sanatatii incarceratilor.

In turnul de sud-est al Cetatii Neamt se gaseste incaperea cunoscuta sub numele de “Neagra Temnita”, locul unde erau aruncati, atunci cand nu erau executati, tradatorii, criminalii sau diversi infractori periculosi, al caror sfarsit era stiut dinainte: moartea prin infometare, frig si intuneric.

sala parcalabului cetatea neamt
Sala parcalabului – Muzeu Cetatea Neamt

Despre parcalabi

Dregatoria de parcalab a existat in toate provinciile romanesti, insa sensul si importanta ei au variat dupa epoca si provincie, in documentele de limba latina parcalabul fiind denumit capitaneus sau castellanus.

Parcalabii au fost printre cei mai vechi dregatori, sub Stefan cel Mare luand parte la sfatul domnesc. In actele medievale apar la loc de frunte, dupa marele vornic.

Odata cu decaderea cetatilor, dregatoria a decazut si ea, desi in a doua jumatate a secolului al XVII-lea s-au numit parcalabi la toate targurile si cetatile.

In secolul al XVIII-lea, odata cu infiintarea ispravnicilor de tinuturi, parcalabii au primit atributii de ispravnici.

In afara de atributiile militare, parcalabii au avut atributii judecatoresti si administrative inca din secolul al XV-lea, cand puterea exercitata de ei in cetati semana cu suveranitatea domnului.

In secolul al XVII-lea incasau “gloaba parcalabeasca” de la raufacatorii prinsi.

Surse si adrese web utile:
Inscriptii de la Cetatea Neamtului
http://mcntn.muzeu-neamt.ro/

In continuare va prezint o galerie de fotografii de la Cetatea Neamtului (24 de imagini cu tot cu cele din articol)

zidurile vechi ale cetatii invelite in natura
Zidurile Cetatii Neamtului invelite in natura
podul de la cetatea neamtului
Podul de la Cetatea Neamtului
zidul nordic al cetatii neamtului
Zidul nordic al Cetatii Neamtului
neamt citadel photo
pilonii podului cetatea neamtului
stalpii de sustinere al podului de la cetatea nematului
podul de acces care duce spre intrarea in cetatea neamtului
Podul de acces care duce spre intrarea in cetate
fotografie cu intrarea si zidul nordic de la cetatea neamtului
Intrarea si zidul nordic al Cetatii Neamtului
intrarea in cetatea neamtului
Intraera in cetate
curtea interioara interiorul si turnul estic de la cetatea neamtului
Interiorul curtii cu zidul si turnul estic
turnul sud-estic al cetatii neamtului
Turnul sud-estic al cetatii – fotografie de aproape
Interiorul curtii cu turnul din coltul vestic cetatea neamtului
Interiorul curtii cu turnul din coltul vestic
Coltul nord-vestic al Cetatii Neamtului
Coltul nord-vestic al Cetatii Neamtului

Pe langa cele trei fotografii din interior, din articol, iata mai jos alte cateva imagini de la Muzeul Cetatii Neamt

inchisoarea de la cetatea neamtului
Inchisoarea de la Cetatea Neamtului (prima incapere)
bucataria de la cetatea neamtului
Bucataria de la Cetatea Neamtului
sala sfat si judecata a cetatii neamtului
Sala sfat si judecata a Cetatii Neamtului
camera plaiesilor expozitie foto documentara muzeul cetatii neamtului
Camera Plaiesilor – Expozitie foto documentara la muzeul cetatii
Paraclisul Sfantul Nicolae Cetatea Neamtului
Paraclisul Sfantul Nicolae Cetatea Neamtului

Ultimele fotografii sunt cateva peisaje vazute de pe Cetatea Neamtului

peisaj de sus de pe cetatea neamtului
priveliste de sus de la cetatea neamtului
priveliste spre departare de la terasa cetatii neamtului

Copyright ©Acesta este un articol Descopera Romania, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.