Despre Ceata ucigasa din Londra – 1952 – Cauze, curiozitati, fotografii, video

Intr-un oras in care ceata nu era deloc straina, in luna decembrie a anului 1952 a avut loc un fenomen care a ramas in istorie sub numele de “ceata ucigasa din Londra”. De obicei, ceata nu ucidea oameni in Londra, dar acest lucru nu s-a intamplat si atunci, cand totul a fost diferit.

ceata ucigasa din londra 1952

Cauze

Totul a inceput pe data de 5 decembrie (vineri) cu o ceata normala, care insa a fost acoperita in scurt timp de un val de aer cald venit dinspre Marea Nordului. Acest aer cald s-a instalat practic deasupra Londrei, prinzand sub ea ceata, cu tot cu factorii poluanti precum: motoarele automobilelor, cosurile caselor incalzite si chimicale eliberate in aer de la uzine si fabrici. Stratul de aer cald care acoperea orasul a stat aproape nemiscat timp de 5 zile, pentru ca in aceasta perioada nu a batut vantul aproape deloc, lucru destul de rar de altfel, pentru acea zona. In tot acest timp smogul gros si galben a ucis aproximativ 4000 de oameni.

Faptul ca a stata pe loc atata timp a facut acest aer sa devina din ce in ce mai nociv. Acest smog era si foarte jos, practic la nivelul solului, fiind o ceata foarte deasa. Aeroporturile au fost inchise, in timp ce autovehiculele de abia puteau circula, vizibilitatea fiind aproape de zero.

Martori ai evenimentului spuneau ca ceata a intrat chiar si intr-un cinematograf si era atat de densa incat filmul se putea viziona doar din primul rand.

In acea perioada era obisnuita incalzirea pe caldura si aproape toti cei 8 milioane de locuitori ai orasului se bazau pe acest timp de incalzire. Carbunele insa elimina diferite impuritati dupa ardere, inclusiv sulf, pana la circa 3% ceea ce insemna ca se eliberau niveluri ridicate de gaze nocive. In acele 5 zile din decembrie, toate aceste gaze nocive s-au amestecat cu ceata densa provocand iritatii ale pielii si probleme de respiratie. De altfel, o ipoteza generala, a oamenilor de stiinta, despre ceea ce s-a intamplat in Londra acelor zile, este ca emisiile de carbune s-au amestecat cu ceata si au condus la otravirea oamenilor de catre smogul nociv. Tot acestia au mai spus ca oamenii ar fi respirat ceata echivalenta cu o ploaie nociva.

strat gros de ceata raspandit peste tot londra 1952

Generalitati

In prima zi au murit aproximativ 500 de oameni, dar dupa aceea ambulantele nu au mai facut fata numarul mare de solicitari si in urmatoarele zile acestia pur si simplu se clatinau pana sa ajunga la spitale. Se spune ca buzele pacientilor erau albastre in timp ce se sufocau cu smogul toxic. Evident, cei mai vunerabili au fost cei cu sistemul respirator compromis sau slab dezvoltat, adica batranii si copiii.

Dupa 2 zile oamenii si-au abandonat masinile pe strazi pentru ca nu se mai putea merge din cauza vizibilitatii care era aproape de zero.

In cele din urma ceata a intrat si in cladiri, chiar si in spitale unde nu se vedea de la un capat al altuia al unei sectii, dupa spusele unei asistente (Maureen Scholes) care lucra la Spitalul Regal din Londra. In tot acest timp hotii au fost “impunatori” jefuind tot ce le-a iesit in cale.

In timpul celor cinci zile au fost ucisi circa 4000 de oameni in timp ce la alte 100000 de persoane le-au fost afectate aparatul respirator. De altfel, ulterior, in urma acestor afectiuni au mai murit circa 8000 de oameni.

oamenii de abia vedeau pe unde sa mearga din cauza cetii dense londra 1952

Urmari

Acest eveniment a schimbat mentalitatea oamenilor din Londra si nu numai, pentru ca la inceputul urmatorului an, guvernul britanic a facut un studiu foarte amplu cu privire la calitatea aerului din Londra si a cauzelor nivelului foarte mare de poluare. Aceasta cercetare a durat cativa ani, timp in care s-au identificat problemele si au fost sugerate schimbarile necesare. In urma acestora, in 1956, Marea Britanie a adoptat Legea Aerului Curat, care a redus drastic poluarea atomsferica.

Cu toate acestea, in anul 1962 o alta ceata ucigasa a lovit Londra, de aceasta data insa numarul deceselor fiind insa mult mai mic, 136, majoritatea fiind persoane in varsta care aveaua si alte probleme medicale.

Fenomenul s-a repetat insa si mai recent, in anul 1991, in perioada 12-15 decembrie, timp in care si-au pierdut viata 160 de oameni.

politistii dirijau circulatia pentru ca s-au format ambuteiaje din cauza cetii londra 1952

Curiozitati despre ceata ucigasa din Londra (1952)

  • Oamenii de stiinta au estimat ca in cele 5 zile au fost emise in jur de 1000 de tone de particule de fum;
  • vizibilitatea era atat de redusa incat oamenii nu puteau vedea mai nimic, de “parca ar fi orbi”;
  • datorita modernizarii ulterioare si a trecerii la incalzirea pe centrale acest tip de ceata (smog) a devenit doar un lucru din trecut;
  • evenimentul petrecut in 1952 a castigat titul de cel mai grav eveniment de poluare al aerului din istoria europeana;
soferii de autobuz nu vedeau efectiv pe unde sa circule londra 1952

Filmare de cateva secunde cu ceata din Londra din 1952

Surse si adrese web utile:
https://www.earthmagazine.org/article/benchmarks-december-5-1952-great-smog-smothers-london
https://eu.usatoday.com/story/news/world/2016/12/13/scientists-say-theyve-solved-mystery-1952-london-killer-fog/95375738/
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Smog_of_London
(Sursa Fotografii) https://en.mundo.com/curiosities/old-photos-from-the-great-smog-in-london-1952/

100 Cele mai mari Dezastre din toate tipurile – Stephan J. Spignesi

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.