Despre Cascada Valul Miresei – Fotografii, generalitati, acces

Situata pe Valea Stanciului, in comuna Rachitele din judetul Cluj, pe versantul estic al Masivului Vladeasa, Cascada Valul Miresei este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, cu o cadere de peste 30 de metri.

cascada valul miresei

Cascada Valul Miresei se afla la 68 de km de orasul Cluj-Napoca si la 32 de km de orasul Huedin. Odata ajunsi in zona, se poate ajunge la ea pe doua trasee, unul care porneste din localitatea Rachitele, altul care porneste de la cabana Vladeasa.

Accesul este relativ usor pentru ca se poate ajunge cu masina pana in apropierea cascadei (circa 1 km), doar ca in perioada de iarna ar fi bine sa fiti echipati cu lanturi pentru masina. De la locul de parcare accesul se face pe jos prin Cheile Vaii Stanciului.

Numele cascadei vine de la faptul ca seamana cu un voal de mireasa, care vine de la dispersia apei de la baza celei de-a doua trepte a cascadei, de unde apa se imprastie evantai. Cascada se gaseste la o altitudine de 1000 de metri si are o cadere de 30 de metri, in doua trepte (sau un prag median). Cascada este de o salbaticie deosebita, fiind cea mai frumoasa cascada din Muntii Apuseni. Spectaculozitatea ei deosebita poate fi vazuta atat vara cat si iarna, dar poate fi si auzita, datorita vuietului apei care are un debit considerabil indiferent de sezon.

Sa amintim si de legenda veche de aproximativ 1000 de ani care spune ca o mireasa ar fi cazut de pe stancile abrupte din zona cascadei, iar voalul ei a ramas agata pe stanci. Vazand tragedia, nuntasii s-au oprit si au inceput sa planga si astfel s-a format cascada.

De la cascada, turistii pot pleca in drumetie pe un traseu marcat la Lespezile Albe si astfel vor ajunge intr-un punct panoramic cu vedere spre intreaga vale si spre Masivul Vladeasa. Alte activitati pe care vizitatorii le pot face in zona sunt: alpinism, plimbari cu atv-ul sau pescuitul. Numarul mare de turisti care vin aici pe tot parcursul anului sunt impersionati de frumusetea zonei, astfel ca daca ajungeti in judetul Cluj merita sa faceti o vizita pana la Rachitele.

Fotografii Cascada Valul Miresie iarna (Foto de: http://adriansuhan.ro/)

cascada rachitele iarna
poza cu cascada valul miresei rachitele
cascada valul miresei rachitele iarna
cascada valul miresei fotografie cu drona
Fotografie aeriana
fotografie aeriana iarna cascada valul miresei rachitele
Fotografie aeriana
fotografie aeriana cascada valul miresei
Fotografie aeriana
cascada rachitele masivul vladeasa
cascada valul miresei muntii apuseni

Prezentare video Cascada Valul Miresei

Surse, adrese web utile si mai multe fotografii:
https://muntii-nostri.ro/ro/povestiri/cascada-valul-miresei-si-varful-lespezi-plina-iarna
https://ilikecluj.ro/cascada-valul-miresei-si-povestea-ei-fermecatoare/

Copyright ©Acesta este un articol Descopera Romania, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.