Aflata pe lista monumentelor istorice din judetul Neamt, din anul 2004, Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti se gaseste pe strada Ion Creanga la numarul 8. Marele nostru scriitor, Ion Creanga (1837-1889), a locui in aceasta casa de la nastere pana in anul 1846 si apoi periodic pana in 1855.

Istoric
Bunicul lui Ion Creanga, Petre Ciubotariu, a construit casa in anii 1830-1831. Dupa patru ani, in 1835, acesta a daruit casa fiului sau Stefan, care in acelasi an s-a casastorit cu Smaranda Creanga, fiica lui David Creanga. Dupa moartea acestora, casa a fost mostenita de fiica lor cea mica, Ileana, care ulterior, neavand copii, a donat casa nepoatei sale, Sofia, fiica Mariei, o alta sora a lui Ion Creanga. De altfel, Ion Creanga a mai avut 7 frati si surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile si Petre. Ultimii trei au murit in tinerete, iar Zahei, Maria si Ileana in 1919. In anul 1944, Sofia, a donat casa Asociatiei Invatatorilor din Romania. Doi dintre copiii Sofiei s-au ocupat in continuare de ingrijirea casei care a functionat neoficial ca si muzeu, pana in anul 1951.
Casa a fost restaurata in anii 1960, 1975 si 1988. Casa a devenit una dintre cele mai vizitate muzee memoriale din judetul Neamt, in prezent fiind si unul dintre cele mai vizitate muzee din tara, estimarile fiind ca in fiecare an ii treg prgaul aproximativ 40.000 de turisti romani si straini.
Constructia
Casa este o locuinta tipica pentru tinutul Neamtului de la acele vremuri. Materialele si tehnica de constructie sunt specifice zonei: pereti din barne de lemn imbinate la colturi, batute cu lut si apoi varuite. Tavanul a fost constuit din scanduri iar acoperisul din dranita dispusa in trei straturi si patru ape.
Muzeul
Casa lui Ion Creanga cuprinde doua incaperi mici si o tinda. Intr-o incaperese afla covata pentru copii mici, hainele de sarbatoare, lada de zestre a mamei Smaranda, unelte de tesut ale acesteia, ceaslovul si bustul lui Ion Creanga. In cealalta incapere, mai mica, se face intrarea spre podul casei.
In muzeu gasim si o expozitie permanenta care contina: scrisori, documente de arhiva, carti postale cu autografe, fotocopii de manuscrise, diverse fotografi, dar si 14 lucrari grafice.
Langa muzeu, se gaseste Parcul Tematic Ion Creanga, unde vizitatorii pot intalni personaje din povestile scrise de Ion Creanga, precum: matusa Mariora, fata babei si fata mosneagului, ursul pacalit de vulpe sau capra cu trei iezi.
Anual, aici se desfasoara ”Zilele Creanga”, dar si alte activitati culturale, simpozioane sau conferinte.
„Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești, la stâlpul hornului unde lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă țineam când începusem a merge copăcel, la cuptorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieții, de-a mijoarca, și la alte jocuri și jucării pline de hazul și farmecul copilăresc, parcă-mi saltă și acum inima de bucurie!” (Ion Creanga)
Fotografii Casa Memoriala Ion Creanga












Surse si adrese web utile:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Casa_Memorial%C4%83_%E2%80%9EIon_Creang%C4%83%E2%80%9D_din_Humule%C8%99ti
http://monumenteneamt.ro/muzeu-casa-memoriala-ion-creanga
Copyright ©. Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol. De asemenea, fotografiile din articol ne apartin si nu pot fi copiate fara acordul nostru sau fara un link spre aceasta pagina.