Despre Buburuze – Descriere, curiozitati si fotografii

Buburuza cu sapte pete (Coccinella septempunctata), care face parte din familia coccinellidae, mai este cunoscuta la noi si sub denumirea de mamaruta. Este o insecta care traieste pe toate continentele fiind un pradator feroce de afide (paduchele plantelor). Aripele lor superioare, denumite si elitre, sunt de culoare rosie, fiecare avand cate 3 pete si jumatate negre, astfel ca la jonctiunea lor formeaza in total 7 pete negre.

Buburuza care isi ia zborul / Foto de: ElinaElena

Descriere generala

Probabil ati intalnit-o de multe ori pe “doamna insecta cu 7 pete”, pentru ca este una foarte comuna. Buburuzele traiesc in mod deosebit acolo unde exista afide (paduchele plantelor) pe care le mananca, astfel ca le gasim peste tot: pajisti, parcuri, paduri, gradini, campuri, stepe si nu numai. Adultii ierneaza de obicei in parcuri si la marginile padurilor sub cojile copacilor unde sunt ferite de frig. Cea mai mare probabilitate de a intalni o buburuza este intre lunile martie si octombrie.

Mamarutele pot atinge dimensiuni cuprinse intre 7,6 si 10,00 mm. Cand sunt amenintate isi pot schimba culoarea pentru a descuraja inamcii. Tot pentru protejare secreta un lichid uras mirositor la nivelul articulatiilor picioarelor. Astfel, culorile stralucitoare ii avertizeaza pe pradatori ca au un gust oribil. Cu toate acestea, s-ar putea ca unor pasari sa nu le pese prea mult de acest gust.

Distributie. Poate fi gasita in Europa, Africa de Nord, Australia, Rusia europeana, Caucaz, Extremul Orient Rus, Asia de Vest, Orientul Mijlociu, Afganistan, Mongolia, China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Pakistan, Nepal,, India de Nord, Japonia, Asia de Sud-Est, America de Nord, Africa Tropicala si chiar si in Siberia.

Reproducere. Masculii si femelele cunosc mai multi parteneri in timpul unui sezon de reproducere. Masculii incearca sa atraga femelele printr-un proces format din 5 pasi: abordare, vizionare, examinare, montare si incercare de imperechiere. Daca femela accepta mascului, acesta va urca pe femela si va incerca imperechierea. Daca femelele nu sunt gata de imperechiere vor respinge masculul. De asemenea, femelele care s-ai imperechiat recent sau care au depus recent oua, vor respinge masculul. Odata ce femela fertilizeaza ouale, va incepe sa le depuna in jurul ei, in mediul sau. Intr-o viata, o femela poate depune intre 250 si 500 de oua.

Etapele de viata ale buburuzei cu sapte pete sunt: oul, larva, pupa si adultul. Dupa eclozarea oualor, larva va ramane in invelisul sau si va manca orice ou din apropiere care nu a eclozat. Manaca afide inca din acest stadiu, insa daca la inceput pot doar sa le suga lichidul din interior, dupa dezvoltare vor manca intreaga insecta. Inainte de a deveni adult, buburuza nu mananca nimic timp de 24 de ore. Imediat dupa acest moment, elitrele sunt foarte moi si nu au culoare.

Curiozitati

Sunt considerate cele mai bune prietene ale gradinarilor, deoarece mananca insectele carora le place sa ciuguleasca plantele din gradini.

Buburuzele traiesc in mod normal intre 1 si 2 ani, in functie de cum trec peste perioada de iarna.

Mamarutele nu sunt o specie pe cale de disparitie, ba mai mult, sunt locuri unde sunt considerate invadatoare, deoarece preiau resursele unor specii native.

Buburuzele nu sunt daunatoare si nu sunt nici purtatoare de virusi sau bacterii.

Surse si adrese web utile:
http://www.biokids.umich.edu/critters/Coccinella_septempunctata/
https://en.wikipedia.org/wiki/Coccinella_septempunctata

Fotografii cu buburuze

buburuza intre stropi de ploaie
Buburuza printre stropi de ploaie / Foto de: Denis Doukhan
buburuza
Foto de: https://www.facebook.com/paulsuhanphotography
buburuza cu sapte pete
Foto de: Krzysztof Niewolny
grup de buburuze
Grup de buburuze / Foto de: PollyDot
ladybug beetle photo
Foto de: Hans Braxmeier
fotografie buburuza
ladybug image
Foto de: Artvision-So
Buburuza fotografie macro / Foto de: 🎄Merry Christmas 🎄
ladybug septempunctata photo
Foto de: erwin nowak

Copyright ©Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, o parte din fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *