Inconjurat de varfurile Muntilor Carpati Orientali si cu arhitectura gotica, baroca si renascentista, precum si cu o multime de atractii istorice, Brasovul este unul dintre cele mai vizitate locuri din Romania.

Atestat documentar in anul 1235 sub numele Corona mai apoi Barasu in 1252 si Brasov in 1288, cel mai important oras al Transilvaniei din evului mediu a dominat viata economica a secolelor XIV-XVI. Conform celui mai vechi act al Arhivelor Statului Brasov anul 1353, “Privilegiul de baza al orasului Brasov”, activitatea comerciala din aceasta zona era infloritoare, Brasovul fiind renumit pentru calitatea marfurilor dar mai ales pentru armele care se fabricau aici.
Brasov, resedinta judetului cu acelasi nume, este situat in partea central-estica a Romaniei, la poalele varfului Tampa (967m). Teritoriul administrativ al orasului Brasov se incadreaza in partea sudica a depresiunii Brasovului, la contact cu rama muntoasa, respectiv cu fluxul intern al Carpatilor Orientali. In apropierea orasului descoperim munti falnici, campuri deluroase, paduri dese si sate cu biserici fortificate.
Amplasarea orasului la intersectia rutelor comerciale care leaga Imperiul Otoman de Europa de Vest, impreuna cu anumite scutiri de impozite, au permis comerciantilor sasi sa obtina bogatii considerabile si sa exercite o puternica influenta politica in regiune.
Fortificatiile au fost ridicate in jurul orasului si extinse continuu, cu mai multe turnuri intretinute de diferite bresle mestesugaresti, conform obiceiului medieval.
Centrul orasului Brasov a fost infiintat de Cavalerii Teutoni in 1211 pe un sit dac antic si stabilit mai apoi de sasi ca una dintre cele sapte cetati cu ziduri. Brasovul emana astfel o ambianta medievala distincta fiind folosit ca fundal in multe filme din perioada recenta.
Arhitectura brasoveana, este specifica, fiecare casa avându-si pitorescul ei. Ridicarea constructiilor s-a facut, de-a lungul timpului, conform unor principii urbanistice bine stabilite, impuse de conditiile geografice ale Brasovului. Astfel, casele din Cetate se sprijina una pe alta, pe cand cele din cartierele exterioare sunt mai rasfirate.
Brasovul este plin de locuri care merita vizitate. De-a lungul timpului s-au ridicat nenumarate constructii care au devenit azi atractii turistice. Nici destinatiile mai moderne nu sunt de neglijat. Orasul Brasov, asezare urbana de interes turistic inzestrata cu monumente din diferite perioade istorice, poate fi considerat practic un oras muzeu. Brasovul constituie, de asemenea, punctul de plecare spre reteau statiunilor si cabanelor din zona montana invecinata. Vestigiile Vechii Cetati a Brasovului, zidurile si bastioanele, intre care cel mai bine pastrat este cel al Tesatorilor – unde s-a amenajat muzeul Cetatea Brasovului si fortificatiile din Tara Barsei.
Important centru industrial, cultural si de afaceri, Brasov este si un centru universitar de traditie. Datorita numeroaselor monumente istorice si artistice, el este unul dintre cele mai importante centre turistice ale tarii.
In continuare va prezint o lista cu principalele atractii turistice ale orasului Brasov: Piata Sfatului (situata in inima vechiului Brasov medieval), Primaria Veche sau Casa Sfatului (cu Turnul Trompetistilor), Biserica Neagra (construita intre 1385 si 1477), Fortificatiile Defensive alre brasovului care includ: Bastionul Graft, Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Fierarilor, Poarta Ecaterina, Cetatea Brasov, Poarta Schei si Bastionul Tesatorilor. De asemenea, daca ajungeti la Brasov, merita sa urcati pe Muntele Tampa, de unde privelistea spre oras este unica. Se poate ajunge cu telecabina sau pe jos daca va plac drumetiile, cu plecare din zona aleii Tiberiu Brediceanu. Parcursul pe jos trebuie facut urmand traseele marcate si dureaza cam o ora.
Surse si adrese web utile:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bra%C8%99ov
http://romaniatourism.com/brasov.html
In continuare va prezint o interesanta galerie de fotografii cu orasul Brasov (34 de imagini)































Cateva fotografii cu Brasovul de sus



Copyright ©. Acesta este un articol Descopera Romania, copierea lui este interzisa fara acordul nostru.De asemenea, fotografiile ne apartin (Adrian Suhan si Paul S Photography). Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.