Despre Bere – Istorie, fabricare, fotografii

Despre Bere

Berea este o bautura alcoolica obtinuta din materii prime precum: hamei, malt (din orz), drojdie de bere, apa. Aceasta contine intre 2% si 7% alcool in functie de marca dar in general cantitatea de alcool la o bere normala este este de pana la 5%. Chiar si berea fara alcool are in ea o concentratie foarte mica de alcool, de pana la 0,5%.

Berea se obtine in principal pe baza a 4 ingrediente naturale: orez, hamei, apa si drojdie. Acestea dupa ce sunt combinate si dupa un proces de fabricare se vor transforma in minunanta bere. Apa este un ingredient principal pentru ca reprezinta 90% din compozitia berii. Ea trebuie sa fie cat mai pura, lucru foarte important, deoarece apa este cea care permite celorlalte ingrediente sa-si elibereze aromele.

Se crede ca in lume ar exista momentan peste 20000 de sortimente de bere, imbuteliate in peste 150 de variante.

Categorii principale de bere: bere normala, bere slab alcoolizata, bere nonalcoolica, bere neagra, bere amara, crema de bere si probabil mai sunt si altele.

berea

Istoria Berii

Cand a aparut berea? Nu se stie cu exactitate, dar se stie sigur ca in jurul anului 4000 I.Hr. era raspandita in Orientul Apropiat, asta pentru ca apare intr-o pictograma (foto stanga) din Mesopotania (zona Irakului de astazi) care prezinta doi oameni care beau bere dintr-un vas, folosind paie de trestie. Cam in aceleasi perioada berea a aparut si in Egipt, unde era un aliment important in dieta zilnica, si in China, unde asiaticii o numeau “Kui”.

Se crede ca berea a fost descoperita intamplator la ceva vreme dupa ce oamenii au inceput sa cultive cerealele (10000 I.Hr.), asta dupa ce au descoperita ca daca inmoaie cerealele in apa, acestea incoltesc si devin dulci la gust. In timp au mai observat ca amestecul de cereale cu apa, un fel de terci, se transforma in cateva zile, datorita fermentatiei si astfel compozitia devenea usor acidulata si un pic ametitoare. Totusi unii cercetatori cred ca berea a aparut acuma circa 6000 de ani, dupa ce painea s-a udat intamplator si a inceput sa fermenteze. Se pare ca aceasta descoperire a avut loc de mai multe ori, in mai multe colturi ale lumii, in istoria omenirii, astfel ca e greu de spus unde a fermentat prima data berea.

In unele culturi din Mesopotania si Egipt se considera ca berea a fost un dar primit de la zei care le-ar fi aratat oamenilor cum sa o prepare. Pentru acesti oameni berea constituia o baza a existentei lor, facand parte din identitatea lor religioasa si culturala. Berea era consumata de toata lumea, de la cei bogati la cei saraci, barbati, femei si chiar copii, astfel ca a fost o bautura caracteristica pentru cele doua mari civilizatii.

Fabricarea berii in scopul comercializarii a inceput undeva in jurul anului 1200, pe teritoriul unde acum se gaseste Germania. In acele timpuri berea era iubita si in Anglia, unde se pare ca au si fost stabilite primele standarde de calitate a berii, astfel ca in 1482, Breasla Berarilor din Londra a adoptat un regulament care sa asigure calitatea berii. In acelasi regulament se prevedea ca berea trebuia controlata calitativ de starostele breslei inainte de a fi pusa in vanzare. Un alt standar de calitate a aparut in anul 1516 in Germania sub denumirea de “Legea Germana a Puritatii”, care stabilea normele de preparare ale berii, astfel incat in procesul tehnologic sa fie respectata cantitatea necesara de catre toti producatorii. Imbutelierea berii a inceput in anul 1605. Primele cutii de bere fabricate din aluminiu au aparut in anul 1935.

bere la halba

Fabricarea berii

In ziua de azi fabricarea berii se desfasoara dupa un proces tehnologic in sistem complet inchis, folosindu-se echipamente de inox. Procesul de fabricare este complet automatizat, calculatoarele contin programe conform carora se desfasoara procesul de fabricare, iar pe monitoare se urmaresc toti parametrii tehnolohici, pentru a nu exista abateri de la nivelele stabilite.

Cerealele sunt inmuiate in apa, germineaza si apoi sunt uscate intr-un cuptor pentru a deveni “malt”. Aroma si culoarea sunt determinate de durata de timp si temperatura la care sunt uscate cerealele. Maltul este macinat si amestecat cu apa, dupa care urmeaza un proces de incalzire la temperaturi foarte bine stabilite, in intervale de timp exacte, urmand ca amidonul din malt sa fie transformat in zaharuri. Urmeaza separarea lichidului de restul de materie ramase din boabele maltului, lucru care este realizat de echipament, care este prevazut cu un sistem de filtrare. Mustul limpede se colecteaza si se introduce intr-un cazan impreuna cu hameiul, dar echipamentul trebuie sa poata steriliza mustul inainte de a se face insamantarea drojdiei. Drojdia este pastrata in conditii sterile, iar dupa fermentare este recuperata, trecuta prin mai multe procese speciale in vase sterile pentru ca urmeaza sa fie refolosita. Procesul de fermentare dureaza intre 14 si 21 de zile si se realizeaza in cazane uriase, complet inchise. Dupa fermentare drojdia este exatrsa prin partea inferioara a fermentatorului.

Urmeaza procesul de filtrare, dupa ce toate resturile de celule de drojdie aufost indepartate. Filtrarea se realizeaza cu ajutorul unor filtre care contin sute de placi orizontale, dupa ce berea este pompata cu presiunea prin acestea si stratul fltrant retine orice particula. Procesul este permanent urmarit cu atentie si controlat de un aparat care masoara gradul de limpiditate al produsului finit. Astfel se obtine o bere limpede, stralucitoare. Berea filtrata se depoziteaza apoi in rezervoare unde are loc procesul de linistire si maturare, pentru ca dupa efectuarea analizelor obligatorii, berea sa poata fi trimisa spre imbuteliere.

bere heineken

Surse si adrese web utile:
http://www.cse.iitk.ac.in/~amit/books/hornsey-2003-history-of-beer.html
https://www.avantaje.ro/articol/traiasca-berea-568480
http://destinationbeer.com/beers
http://www.berariiromaniei.ro/ro/index.htm

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol. De asemenea, fotografiile din articol ne apartin si nu pot fi copiate fara acordul nostru sau fara un link spre aceasta pagina.

fotografie bere corona extra
Corona Extra – Bere Mexicana | Foto facebook: Paul S Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *