Despre Albine

Importanta albinelor pentru pamant

Albinele sunt esentiale pentru un mediu sanatos, astfel ca ne bazam pe ele, dar si pe alte insecte, pentru a poleniza majoritatea fructelor si legumelor. Daca albinele sunt amenintate de anumiti factori atunci si alimentatia noastra este amenintata. De aceea se spune ca albinele sunt cele mai importante fiinte vii de pe planeta. Albert Einstein spunea ca “Daca albinele vor disparea, omenirea va mai supravietui 4 ani, cel mult”.

Cum traiesc albinele

Albinele traiesc in stupi sau colonii, membrii fiind impartiti in trei tipuri: regina, albinele muncitoare si trantorii.

Regina (matca) este cea care conduce stupul. Ea produce substante chimice care ghideaza comportamentul celorlalte albine, dar treaba ei cea mai importanta este aceea de a depune oua. In lunile de vara este cea mai ocupata, cand poate depune pana la 2500 de oua pe zi. Regina poate trai pana la 5 ani. Daca aceasta moare, albinele muncitoare vor crea o noua regina prin alegerea unei larve tinere pe care o hranesc cu mancare regala (Royal Jelly), ceea ce permite larvei sa se transforme intr-o regina fertila. Matca se distinge de alte albine prin faptul ca are corpul mai mare, abdomenul mai alungit si mai subtire.

Albinele muncitoare sunt doar femele, iar rolul lor este acela de a culege nectarul si polenul, de a ingriji puii, sa construiasca si sa protejeze stupul (si matca), sa asigure curatenia si ventilarea stupului. Numarul albinelor lucratoare intr-un stup variaza de la un anotimp la altul, dar acesta este undeva intre 15.000 si 60.000. Viata albinelor lucratoare variaza de la 27-30 de zile, in perioada culesului, la 40-60 de zile, primavara si toamna.

Trantorii sunt masculii stupilor si au doar rolul de a se imperechea cu regina. In fiecare stup traiesc cateva sute de trantori in timpul primaverii si al verii, insa iarna cand stupul intra in modul de supravietuire acestia sunt dati afara. Durata lor de viata este intre 6 si 8 saptamani.

albine la stup

Curiozitati despre albine

Albina care inteapa un om sau un animal, moare, pentru ca odata cu pierderea acului se rupe si o parte din tubul digestiv.

Albinele produc mierea pentru a supravietui pe perioada iernii, insa spre norocul nostru produc o cantitate de 2-3 ori mai mare decat au nevoie.

Pare incredibil, pentru ca sunt asa micute, dar albinele pot zbura cu o viteza de pana la 25 – 30 km/h si pot bate din aripi de pana la 200 de ori pe secunda, de aici si bazaitul incofundabil.

Fiecare albina are circa 170 de receptori odoranti, ceea ce inseamna ca au un simt al mirosului foarte dezvoltat. Folosesc acest lucru pentru a comunica in stup si pentru a recunoaste diferite tipuri de flori, atunci cand cauta hrana.

In timpul unei vieti o albina lucratoare produce foarte putina miere, cam a 12-a parte dintr-o lingurita.

Mierea nu expira niciodata. Se stie acest lucru pentru ca s-a gasit miere nealterata, in recipiente, in mormintele faraonilor vechi de mii de ani.

Oule fertilizate devin albine lucratoare (femele), in timp ce ouale nefertilizate devin trantori (masculi).

In timpul unei expeditii pentru adunat de hrana, o albina poate zbura aproximativ 9 – 10 km.

Pentru producerea unui kilogram de miere, albinele trebuie sa adune nectar de la aproape 4 milioane de flori.

Intr-o bucata de chihlimbar s-a gasit conservata o albina care se crede ca are o vechime de aproximativ 100 de milioane de ani. Aceasta pare a fi oarecum cea mai batrana albina din lume.

Foarte cunoscuta expresie “luna de miere” vine din folclorul tarilor nordice, unde tinerii casatoriti consumau timp de o luna o bautura indulcita cu miere.

Sunt cunoscute aproximativ 16.000 de specii de albine care traiesc pe toate continentele, mai putin Antarctica.

Patru familii de albine (Andrenidae, Colletidae, Halictidae si Apidae) care traiesc in zone tropicale sau subtropicale au capacitatea de a zbura noaptea, ceea ce le permite sa evite multi pradatori si sa exploateze flori care produc nectar si noaptea.

Dupa ce matca depune oulae in alveole, dureaza 21 de zile pana la nasterea albinelor, timp in care acestea trec prin trei stadii de dezvoltare, respectiv: ou, larva si nimfa.

roi de albine

Surse si adrese web utile:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bee
https://www.natgeokids.com/za/discover/animals/insects/honey-bees/
https://friendsoftheearth.uk/bees/20-facts-you-need-know-about-bees

S-ar putea sa va intereseze si Beneficiile mierii de albine

Copyright ©. Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.