15 Curiozitati si traditii despre Craciun in jurul lumii – Craciunul in lume

Tuturor ne place Craciunul inca de cand eram copii si il sarbatoream cu familia. Incercam sa va prezentam mai jos cateva curiozitati despre Craciun, unele mai ciudate, altele mai obisnuite, toate insa nascute din traditiile si obiceiurile care au avut loc de-a lungul timpului. Copiii vor fi incantati sa asculte povesti despre Craciun si sa cunoasca istoria acestei sarbatori speciale.

curiozitati despre craciun

Sa incepem cu Mos Nicolae, unde gasim un obicei olandez de atarnare a ciorapilor cu mancare pentru Sfantul Nicolae, care in schimb lasa mici cadouri.

Tot legat de ciorapi avem o traditie din secolul al XII-lea cand calugaritele franceze puneau mandarine, nuci si alte fructe in ciorapi.

Craciunul este o prescurtare a “Liturghiei lui Hristos”, care deriva din engleza mijlocie “Cristemasse”, care la randul sau provine din engleza veche “Cristesmæsse”, denumire care se pare ca a fost inregistrata pentru prima data in 1038.

Craciunul este o sarbatoare anuala care sarbatoreste nasterea lui Iisus Hristos. Biserica Romano-Catolica a ales data de 25 decembrie, la multi ani dupa moartea Sa si acum aceasta sarbatoare este sarbatorita in intreaga lume de toti crestinii.

Totusi, in Biblie nu exista nicio mentiune despre data de 25 decembrie ca fiind data de nastere a lui Iisus, majoritatea istoricilor afirmand ca defapt Iisus s-a nascut primavara. Acestia cred ca ziua de 25 decembrie coincide de fapt cu sarbatoarea pagana “Saturnaliei”, care il cinstea pe zeul agricol “Saturn” cu daruri.

Traditia pomilor de Craciun se intoarce in timp pana la vechii egipteni si romani, care foloseau copaci vesnic verzi, cum ar fi brazi sau pini, coroane de flori si ghirlande, ca un memento ca primavara se va intoarce. Utilizarea pomilor de Craciun moderni a inceput in Germania in secolul al XVI-lea, care erau decorati cu fructe si nuci.

Coroana de Craciun reprezina coroana de spini pe care a purtat-o Iisus. Se spune ca rosul reprezinta sangele lui Iisus, se presupune ca verdele simbolizeaza viata, iar auriul inseamna regalitate si lumina. Frunzisul vesnic verde al coroanelor simbolizeaza continuitatea vietii si a naturii chiar si in cele mai intunecate zile ale iernilor.

Pentru copii, Craciunul este despre a primi cadouri de la Mos Craciun. Personajul Mos Craciun a pornit de la Sfantul Nicolae, sfant care insa nu era barbos si nu purta costum. Legenda spune ca Sfantul Nicolae a fost un episcop care ajuta saracii si nevoiasii, carora le oferea cadouri pe ascuns, undeva in secolul al IV-lea. In timp povestea sa s-a raspandit, fiind numit in olandeza Sinter Klaas, ulterior devenin Mos Craciun.

Mos Craciun purta initial haine in culorile verde, albastru sau violet. Timp de multi ani, aceasta a fost tinuta obisnuita pentru batranul vesel de la Polul Nord. Rosul actual vine de la compania Coca-Cola, care a decis sa-l imbrace in rosu pentru a se potrivi cu marca lor, si asa a ramas pana in prezent. Acest lucru s-a intamplat in 1931 cand Mosul a aparut in rosu intr-o reclama la Coca-Cola.

Utilizarea termenului de “Craciun” dateaza din secolul al XVI-lea. “X” din cuvantul Xmas provine din limba greaca veche. In greaca, Hristos incepe cu litera X, astfel ca, “Xmas” inseamna “Christmas”.

Rudolph, renul cu nasul rosu, care trage sania lui Mos Craciun este de fapt al noualea ren de la sania mosului. Pentru ca sania ar fi greu de tras de un singur ren, Rudolph mai are inca opt ajutoare, respectiv pe: Cupidon, Dancer, Vixen, Dunder, Comet, Dasher, Prancer si Blixem.

Traditia colindelor, mersul oamenilor din usa in usa se bazeaza pe un obicei englezesc “wassailing”, care reprezenta o traditie de a sarbatroi cu cineva norocul si bunastarea. Sfantul Francisc de Assisi a transformat aceasta traditie in forma moderna de colindat.

Masa traditionala de Craciun este reprezentata in multe locuri din lume de Curcanul copt la cuptor. In trecut insa, masa clasica era un cap de porc acoperit cu mustar. Vezi aici ce se pregateste acuma de Craciun in 25 de tari.

In Piata Trafalgar exista in fiecare an un molid iconic care se inalta spre cer. Lumea nu stie insa ca acesta este donat din Norvegia locuitorilor din Londra, in fiecare an, din 1947, ca recunostinta pentru sprijinul pe care Marea Britanie l-a acordat Norvegiei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Beteala pentru brad a fost inventata in 1610 in Germania si initial era din argint adevarat. In trecut guvernul din SUA le-a interzis pentru ca acestea contineau plumb si erau daunatoare. Nu este cazul in prezent, penctru ca acum sunt din plastic. Chiar si asa trebuie avut grija cu ele daca aveti animale de companie sau copii mici.

Exista multe traditii si obiceiuri pe care copiii le pot invata in aceasta perioada fericita a anului. Nu uitati sa-i implicati in cat mai multe activitati si ritualuri, indiferent daca este vorba despre decoratul bradului sau pregatirea mesei de Craciun. Daca este posibil si sunt mai mari, trebuie incurajati sa mearga la colindat, macar la familei si vecini. Toate aceste festivitati vor fi pretuite in timp de copii si vor dori sa le repete an de an. SARBATORI FERICITE !!!

Surse si adrese web utile:
https://www.tomango.co.uk/thinks/30-fun-facts-about-christmas-to-impress-your-friends/
https://parenting.firstcry.com/articles/21-interesting-facts-and-information-about-christmas-for-kids/
https://www.goodhousekeeping.com/holidays/christmas-ideas/g2972/surprising-christmas-facts/
https://www.inc.com/geoffrey-james/10-weird-facts-about-christmas.html

S-ar putea sa va intereseze si:
Traditii de Craciun
Cele mai frumoase colinde internationale de Craciun
Colinde de Craciun Paula Seling
Cum se spune Craciun Fericit in 90 de limbi

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din articol, va rugam sa adaugati un link spre aceasta pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.