Cele mai mari 10 lacuri din lume

Lacurile sunt locuri de apa inconjurate de pamant, cu exceptia intrarilor si iesirilor sub forma de rauri sau paraie care dreneaza sau alimenteaza respectivele lacuri. Acestea se gasesc intr-o mare varietate de habitate si la diferite altitudini.

Lacurile pot fi formate ca urmare a activitatilor tectonice, vulcanice sau chiar glaciare. Au fost insa cazuri in care activitati umane, voite sau accidentalre, au creat sau distrus multe lacuri. In trecutul indepartat regiunea Americii de Nord a fost acoperita de gheata, astfel ca marile lacuri de aici au origini glaciare. De altfel, majoritatea marilor lacurilor din lume se gasesc in America de Nord.

Iata mai jos o lista cu cele mai mari 10 lacuri din lume, cu fotografii si cateva informatii.

Locul 10 – Great Slave Lake – Canada (Marele Lac Slave) – 28.930 km patrat

great slave lake canada
Sursa foto: https://www.plummerslodges.com/lodges/great-slave-lake/

Marele Lac Slave, situat in centrul Canadei, este al 10-lea cel mai mare lac din lume, cu o lungime de 480 km si cu o latime cuprinsa intre 19 si 109 km. Este insa si cel mai adanc lac din America de Nord, cu o adancime maximam de 614 metri. Suprafata lacului este de 28.930 km patrati.

Lacul este drenat in principal de raul Mackenzie si are ca principali afluenti raurile: Hay, Lockhart, Slave si Taltson. Alaturi de alte lacuri mari precum Marele Urs sau Athabasca, Lacul Slave este o ramasita a vastului lac glaciar McConnell.

Locul 9 – Lake Malawi – Africa (Lacul Malawi) – 30.044 km patrati

Cu o suprafata totala de 30.044 km patrati Lacul Malawi este cel de-al 9-lea lac din lume. Lacul are o lungime de 579 km si adancimea maxima de 706 metri. Lacul Malawi s-a format la o altitudine de circa 500 de metri deasupra nivelului marii, datorita activitatilor tectonice.

Lacul se gaseste pe teritoriul a trei tari, Mozambic, Tanzania si Malawi. De altfel, in Mozambic este denumit si Lago Niassa, iar in Tanzania este denumit Lacul Nyasa.

Lacul Malawi este renumit pentru ca gazduieste cel mai mare numar de pesti din lume, peste 700 de specii de cichlide, unii cercetatori afirmand insa ca lacul ar putea gazdui chiar si peste 1000 de specii de pesti.

Este un lac meromictic, ceea ce inseamna ca staturile lui de apa nu se amesteca.

Locul 8 – Great Bear Lake – Canada (Lacul Marele Urs) – 31.153 km patrati

Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/ntlibrarian/

Situat la 200 km sud de Cercul Arctic, in teritoriile de nord-vest ale Canadei, Lacul Marele Urs este cel mai mare lac din Canada, al 4-lea ca marime din America de Nord si al 8-lea ca marime din lume. Are 320 km lungime si pana la 175 km latime. Are adancimea medie de 71,7 metri si cel mai adanc punct de 446 de metri. Lacul are o suprafata de 31.153 km patrati si este acoperit cu gheata de la sfarsitul lunii noiembrie pana in luna iulie.

Locul 7 – Lake Baikal – Rusia (Lacul Baikal) – 31,500 km patrati

lacul baikal
Sursa foto: Andrey Klementyev

Lacul Baikal, cunoscut ca si Lacul Naturii, are o suprafata de 31,500 km patrati si este un lac si este un lac de apa dulce, care contine circa 20% din totalul de apa dulce din lume. Este cu siguranta unul dintre cele mai vechi lacuri de pe planeta cu o varsta estimata de cel putin 25 de milioane de ani.

Este cel mai adanc lac din lume cu punctul cel mai adanc de 1642 de metri si cu o adancime medie de 744 de metri. Bazinul lacului este situat in intregime in Rusia.

Lacul este bogat in biodiversitate si gazduieste peste 1000 de specii de plante si aproximativ 2500 de specii de animale cu specificatia ca 80% din animale sunt endemice.

Locul 6 – Lake Tanganyika – Africa (Lacul Tanganyika) – 32.893 km patrati

lacul tananika
Susa foto: https://www.flickr.com/photos/escandio/

Lacul Tanganyika este al doilea cel mai vechi lac de apa dulce din lume si al 6-lea cel mai mare lac, ca si suprafata, din lume, cu o suprafata de 32.893 km patrati. Acesta are o adancime medie de 570 metri si o adancime maxima de 1470 metri. Format in urma miscarilor tectonice, lacul este impartit de patru tari: Tanzania, Republica Democrata Congo, Zambia si Burundi.

Situat in zonele inalte ale Africii, lacul este alimentat de raurile Ruzizi, Kalamboo si Malagarai.

Lacul cuprinde mai multe insule, cele mai importante fiind: Kavala, Mamba-Kayenda, Kibishie, Milima, Kumbula si Mutondwe.

Locul 5 – Lake Michigan (SUA) – Lacul Michigan – 58.030 km patrati

lacul michigan
Sursa foto: David Mark

Lacul Michigan este unul dintre cele mai mari lacuri din America de Nord si se afla in intregime in Statele Unite ale Americii. Are o suprafata de 58.030 km patrati, cu o lungime de 494 km si 190 km latime. Adancimea medie a lacului este de 85 de metri, in timp ce adancimea maxima este de 282 de metri.

Lacul, cu origini glaciare, este impartit de la vest la est, de statele americane: Wisconsin, Illinois, Indiana si Michigan.

Locul 4 – Lake Huron (SUA si Canada) – Lacul Huron – 59.596 km patrati

Sursa foto: David_Phelps

Lacul Huron a fost denumit initial La Mer Douce, sau marea de apa dulce, de catre exploratorii francezi. dar ulterior si-a luat numele de la oamenii din Huron, care au trait de-a lungul tarmurilor sale. Este situat la granita dintre Canada si SUA

Cu o suprafata de 59.596 km patrati este al 4-lea cel mai mare lac de suprafata din lume si al 3-lea cel mai mare lac de apa dulce din lume. Lacul are 331 km lungime si 295 km latime si nu este foarte adanc, cu o adancime medie de 59 de metri si o adancime maxima de 229 metri.

Locul 3 – Lake Victoria (Africa) – Lacul Victoria – 69.485 km patrati

lacul victoria
Sursa foto: Reinout Dujardin

Lacul Victoria este cel mai mare lac din Africa si cel mai mare lac tropical din lume. Cu o suprafata de 69.485 km patrati este al 3-lea cel mai mare lac de suprafata din lume. Numit dupa Regina Vicotria, lacul nu este foarte adanc, avand o adancime medie de circa 40 de metri si o adancime maxima de 84 de metri.

Zona lacului este impartita de 3 tari: Kenya (6%), Uganda (45%) si Tanzania (49%). Lacul Victoria are 84 de insule si este inconjurat in principal de mlastini ceea ce nu a permis accesul pe multe din malurile sale, astfel ca natura si-a pastart frumusetea sa neatinsa.

Locul 2 – Lake Superior (America de Nord) – Lacul Superior – 82.103 km patrati

lacul superior
Foto: csbonawitz

Lacul Superior, cel mai mare din America de Nord, este cel mai mare lac de apa dulce din lume si al 3-lea lac de apa dulce ca volum. Este impartit la nord de provincia Ontario, la vest de statele americane Minnesota si Wisconsin, iar la sud de statul american Michigan si Peninsula Upper. Se scurge in Lacul Huron prin raul Sf. Maria si incuietorile Soo.

Cu suprafata de 82.103 km patrati, care aproximativ suoprafata Austriei, este al 2-lea cel mai mare lac de suprafata din lume. Are lungimea de 560 de kilometri si latimea de 160 de kilometri, adancimea medie de 147 metri si adancimea maxima de 406 metri. Litoralul lacului se intinde pe o suprafata de 4378 de kilometri.

Locul 1 – Caspian Sea – Marea Caspica – 371.000 km patrati

marea caspica
Foto: tayyebimohsen56

Cu o suprafata de 371.000 km patrati, Marea Caspica este din punct de vedere tehnic cel mai mare lac din lume. Se afla la estul Muntilor Caucaz si la vestul vastei stepe din Asia Centrala. Numele marii provine de la vechile popoare Kaspi, care au trait candva in Transcaucasia de vest. Marea Caspica este, de asemenea, al 3-lea lac cel mai adanc din lume, cu o adancime maxima de 1025 metri. Marea Caspica nu are iesiri, tarile de bazin ale lacului fiind: Kazahstan, iran, Turkmenistan, Rusia si Azerbaidjan.

Se pare ca Marea Caspica nu a fost mereu asa, studii aratand ca pana in ceva timp, cu aproximativ 11 milioane de ani in urma, a fost legata prin Marea Azov, Marea Neagra si Marea Mediteraniana cu oceanul mondial.

Transportul maritim si pescuitul joaca un rol important in economia regiunii, la fel ca productia de petrol si gaze naturale din bazinul caspic. De asemenea, plajele de nisi splendide ale marii, servesc ca statiuni de recreere.

Surse si adrese web utile:
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Slave_Lake
https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Malawi
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Bear_Lake
https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Baikal
https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Tanganyika
https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Michigan
https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Huron
https://www.michigan.org/great-lakes/lake-huron
https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Victoria
https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Superior
https://en.wikipedia.org/wiki/Caspian_Sea
https://www.britannica.com/place/Caspian-Sea

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.