Care este diferenta dintre virus si bacterie

Virusii si bacteriile sunt microbi foarte mici care nu pot fi vazuti fara un microscop. Cu toate acestea, diferenta dintre ei este una extrem de mare, la fel ca diferenta dintre elefant si stiuca.

virus
VIRUS | Imagine de Gerd Altmann

Un virus este o capsula mica cu material genetic in interior, care poate provoca boli infectioase, inclusiv raceli sau gripe. Ca marime trebuie sa spunem ca cel mai mare virus este mai mic decat cea mai mica bacterie.

Un virus, odata intrat in organis, invadeaza celule vii sanatoase si le foloseste pentru a produce alti virusi, adica pentru a se extinde. Virusii se reproduc astfel prin atasarea de celule, de multe ori reusind sa reprogrameze celulele normale sa produca alti virusi, pana cand celule se descompun si mor. In unele cazuri virusurile transforma celulele normale in celule maligne sau celule canceroase.

Infectiile virale sunt greu de tratat pentru ca virusii traiesc in interiorul celulelor organismului si astfels se protejeaza de medicamente. E bine de stiut ca antibioticele nu functioneaza asupra infectiilor virale.

Aceasta este si marea diferenta dintre infectiile virale si cele bacteriene. Spre deosebire de cele virale, infectiile bacteriene pot fi tratate cu ajutorul antibioticelor, care sunt utilizare adeseori pentru tratarea acestora.

bacterie
BACTERIE | Imagine de CDC

Bacteriile sunt organisme unicelulare complexe si multe dintre ele ne sunt utile in digestia alimentelor, in distrugerea celuleor care provoaca boli si in administrarea de vitamine in organism.

Sunt si bacterii care insa provoaca infectii in organism pentru ca se reprduc repede, precum E.coli, streptococ sau stafilococ.

S-a stabiliit ca bacteriile exista de aproximativ 3,5 miliarde de ani si este cunoscut faptul lca acestea pot trai in medii foarte variate, incusiv in medii extreme de caldura sau frig, ba chiar si in deseuri radioactive.

Manifestari clinice asemanatoare in caz de infectie bacteriana sau virala: febra, diaree, tuse, stranut, obstructie nazala, rinoree, dureri locale (datorita procesului inflamator), crampe musculare sau varsaturi.

covid-19

Info COVID-19

Virusul care provoaca COVID-19 face parte din familia de virusi numiti Coronavirusi si impotriva acestora antibioticele nu functioneaza.

Unele persoane care se imbolnavesc de COVID-19 pot dezvolta, de asemenea, o infectie bacteriana ca si complicatie, caz in care furnizorul de servicii medicale poate indica si tratament cu antibiotice.

In prezent, nu exista tratament autorizat pentru COVID-19. Daca aveti simptome, apelati la serviciul de urgenta 112 sau telefonic la medicul dvs de familie.

Surse si adrese web utile:
https://www.premierhealth.com/faq/what-is-the-difference-between-a-viral-and-bacterial-infection-
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters?gclid=CjwKCAjw97P5BRBQEiwAGflV6WwQVIjqlNBCl9vX3gB1gP_lnS1QHfiEVOdaOnVeN2YiQ-Os8uiuDhoCOtUQAvD_BwE#virus
https://en.wikipedia.org/wiki/Virus
https://en.wikipedia.org/wiki/Bacteria

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.